Колко време издържа батерията на автомобила?

1
106
Добави коментар
clashbade
clashbade

Животът на батерията зависи от нивото на зареждане. Важно е да сте напълно наясно с реалната мощност на батерията, защото понякога тя консумира много повече енергия, отколкото е посочено в нейните характеристики, както и се разрежда много по-рано. Колко често батерията се разрежда нацяло, зависи от много неща. За да се възстанови енергийният резерв до максимум, са достатъчни 24 часа, но това не винаги се потвърждава на практика. След като се уверите, че батерията се е заредила максимално, тя трябва веднага да се изключи от източника на захранване.

Консумацията на енергия зависи от броя на електронните устройства в автомобила. Наличието на бордов компютър, автоматично повдигане и спускане на стъкло, климатик, отопляеми седалки, аларма – всички тези неща увеличават степента на разреждане. За да се поддържа точния баланс, използването на подобни устройства трябва да бъде правилно комбинирано. Например, пътуването на кратко разстояние с включен климатик консумира много енергия и не е рентабилно.

Метеорологичните условия и температурните промени също могат да повлияят на максималния живот на батерията. Известно е, че ниските и високите температури намаляват капацитета на батерията, деформират корпуса й и причиняват корозия и отделяне на електроди.

Окисляването на плочите (т.нар. сулфатиране) също влияе отрицателно върху работното състояние на захранването. Този процес е възможен при условия, когато електродите, дори и с дълъг проход, не получават необходимото напрежение. Причината е рязкото повишаване на температурата, причиняващо висока плътност на електролита.
Срокът на експлоатация на съвременните модели автомобилни батерии зависи и от това къде се използва автомобилът. Отдавна е забелязано, че когато пътувате в рамките на града, акумулаторите се съсипват по-бързо и съответно ще е необходимо по-често да посещавате магазините за акумулатори софия. Това се дължи на факта, че ниският пробег не позволява на източника на енергия да се презареди, след като е отказал енергия за стартиране на колата. Честото и недостатъчно зареждане изтощава батерията до такава степен, че тя не може да запали през зимните месеци.

Удължаването на експлоатационния живот на акумулатора зависи и от надеждността на закрепването на захранването под капака на автомобила. Ако то не е правилно, батерията може да изскочи от мястото си по време на път това да доведе до късо съединение. Ето защо е препоръчително да проверявате състоянието на акумулатора преди всяко дълго пътуване.