Джо Байдън неправилно се самообяви за победител на изборите в САЩ

2
165
Добави коментар
Novetika
Novetika

Демократът Джо Байдън се самообяви за победител в президентските избори в САЩ на 7 ноември 2020 г. Това послание разгласиха и редица големи американски медии и световни агенции като Wall Street Journal, MSN, CNN и Associated Press.

В изявление, 77-годишният Байдън заяви, че се чувства „поласкан и смирен от доверието“, оказано му от американския народ.

„Рекорден брой американци гласуваха в условията на невиждани трудности. Което още веднъж доказва, че демокрацията е дълбоко залегнала в сърцето на Америка. Сега, след като кампанията приключи, е време да оставим гнева и нападките, и да се обединим като нация“, допълни Байдън.

Но кандидатът на Демократическата партия погрешно твърди, че изборите са завършили. И настоящият президент Доналд Тръмп побърза да му отговори с изявление на своя сайт.

„Тези избори далеч не са приключили. Джо Байдън не е признат за победител от който и да било щат. Нито е признат от спорните щати, където ще има повторно броене. Нито от щатите, където нашата кампания се сблъска с валидни и легитимни правни предизвикателства, които биха могли да определят окончателния победител.“

До момента, щабът на президента Тръмп е завел съдебни дела в щатите Аризона и Пенсилвания.

Повторно преброяване на бюлетините е поискано в щатите Уисконсин и Джорджия.

А в щатите Северна Каролина и Аляска изборните резултати са непълни или спорни.

Ето и пълният текст на изявлението на президента на САЩ, Доналд Тръмп:

„Всички знаем защо Джо Байдън бърза неправомерно да се представи за победител, и защо медийните му съюзници така усилено се опитват да му помогнат: те не искат истината да бъде изобличена.

Тези избори далеч не са приключили. Джо Байдън не е признат за победител от който и да било щат. Нито е признат от спорните щати, където ще има повторно броене. Нито от щатите, където нашата кампания се сблъска с валидни и легитимни правни предизвикателства, които биха могли да определят окончателния победител. В Пенсилвания, например, нашите правни наблюдатели не бяха допуснати до преброителния процес. Законните гласове решават кой е президент, а не медиите.

От понеделник, нашата кампания ще започне постъпки в съда, за да се гарантира, че изборните закони са напълно спазени и че е излъчен правилният победител. Американският народ заслужава честни избори: това означава преброяване на всички законно пуснати бюлетини, и непреброяване на незаконно пуснатите бюлетини. Това е единственият начин да се гарантира доверието на обществото в изборния процес. Шокиращо е, че кампанията на Байдън отказва да се съгласи с този основен принцип и иска преброяването дори на бюлетини, които са фалшиви, подправени и пуснати от неправоимащи и починали избиратели. Само партия, замесена в извършването на нарушения, незаконно би отказала достъп на наблюдатели в броячната зала и след това би се борила в съда да блокира техния достъп.

Тогава какво крие Байдън? Няма да се примиря, докато американският народ не получи честно преброяване на гласовете. Народът го заслужава, а демокрацията го изисква.“

Ивайло Ангелов живее в САЩ от 2002 г. Редовен коментатор по въпросите на САЩ по „Нощен хоризонт“ на БНР между 2015 и 2016 г.