УСПЕХ: Частната компания Рокет Лаб за пръв път прибра първа степен от ракета Електрон след изстрелване!

1
145
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от разгръщането на основния парашут на първата степен на „Електрон“ след днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab 

20 ноември 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Исторически момент в космонавтиката – днес американската компания Рокет Лаб се превърна в третата фирма след Блу Ориджин и СпейсЕкс, прибрала ракетна степен след космически полет! Но тъй като постиженията на Блу Ориджин са само в сферата на суборбиталната космонавтика, де факто Рокет Лаб стана единствената друга фирма след СпейсЕкс, притежаваща способността да си връща степените след орбитална мисия. 

Това се случи тази нощ след поредното изстрелване на „Електрон“ в 04:20 ч. българско време, което бе проведено от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия. В орбита безпроблемно бяха изведени общо 30 спътника на височина 500 километра над Земята. Прикачен към горната степен на ракетата бе и известният гном от компютърната игра „Half-Life 2: Episode 2“, като директорът на Valve Гейб Нюъл организира космическото изстрелване с благотворителна цел – за всеки, гледал излъчването на живо днес, ще дари по $1 долар на детска болница. 

Поздравления, Гордън Фриймън! Гномът от „Half-Life“ е вече в космоса. Photo credit : Rocket Lab

Около два часа след полета, наземните екипи извадиха първата степен на „Електрон“ от морето посредством оборудван за целта кораб. Самото завръщане на степента към Земята бе осъществено чрез парашутна система. Разгръщането на парашутите протече безпроблемно. 

„Поздравления!“, написа Илон Мъск в Туитър към предприемача Питър Бек, основател на Рокет Лаб. На това официалният Туитър акаунт на компанията отговори „Благодаря ти, Илон“.

Какво следва оттук насетне? „След като приберем степента обратно във фабриката, ще последва нещо като разследване на престъпление“, конкретизира Бек. „Ще я разглобим и наистина, ама наистина ще прегледаме как отделните компоненти от подсистемите са се справили“.

Предприемачът предполага, че ако Рокет Лаб започне повторно да изстрелва хардуер, това драстично ще смъкне цената на полетите на „Електрон“. Но основната цел няма да е тази, а облекчаване на натоварването на производствената фабрика.

„Дори и да се окаже неутрално от икономическа гледна точка, фактът, че няма да се налага да строим повече ракети в същата фабрика, ще е голямо предимство“, категоричен е Бек. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/