УСПЕХ: Ракета на СпейсЕкс изведе в космоса американо-европейската мисия Сентинел 6!

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

21 ноември 2020 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Пореден триумф за СпейсЕкс, а не е изминала и една седмица от изстрелването на пилотирания кораб „Крю Драгън“ с четирима астронавти! Днес, на 21-ви ноември, в 19:17 ч. българско време от западния американски космодрум Ванденберг в Калифорния излетя чисто новата ракета „Фолкън 9“ с американо-европейския спътник „Сентинел 6“ им. Майкъл Фрейлич, който ще провежда проучвания във връзка с глобалното затопляне. 

Броени минути след излитането първата степен на „Фолкън 9“ извърши благополучно приземяване на специална площадка на космодрума. 

Мисията на „Сентинел 6“ се осъществява с широко международно сътрудничество. Формално е част от програмата „Коперник“ на Европейския съюз, като реализацията на проекта се изпълнява от Европейската космическа агенция (ЕКА), американската космическа агенция НАСА, Френската космическа агенция, Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (НОАА) и ЮМЕТСАТ.

Новоизстреляният спътник ще премине през едногодишен тестов период, в рамките на който ще бъде изпитано състоянието на научната му апаратура, след което основната изследователска дейност официално ще започне. Веднага щом това се случи, данните ще могат да бъдат сваляни в реално време от учени, учители, ученици и като цяло от широката общественост. Това ще става посредством услуга на уебсайта на ЮМЕТСАТ: https://www.eumetsat.int/

„Сентинел 6“ ще изучава как морското равнище се променя в хода на топенето на ледовете и как това се свързва с настоящите модели за глобално затопляне. Проучванията ще се осъществяват посредством радарен висотометър „Посейдон 4“ и микровълнов радиометър. Корпусът на спътника е построен от аерокосмическия гигант Еърбъс в Германия. Общото му тегло е 1 192 килограма, а размерите му са 5.15 метра дължина, 2.35 метра височина и 2.58 метра ширина. „Сентинел 6“ е стабилизиран по трите оси и е позициониран в 1 336-километрова орбита с наклон 66 º. 

Програмата на американската фирма СпейсЕкс остава натоварена и през оставащите седмици на 2020-та година. Още в понеделник в 04:56 ч. българско време ще излети поредната порция сателити „Старлинк“. Предстоят още полет на военен спътник „NROL-108“, товарен кораб „Карго Драгън“ до МКС и два комерсиални сателита „SXM-7“ и „Turksat-5A“. 

За повече информация: ЕКА 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/