Какво могат да очакват пациентите с коронавирус след изписването им от болница?

1
136
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

1.Ново проучване върху пациенти с COVID-19 в Мичиган проследява пациентите с COVID-19, след като са били изписани и напуснали болницата.
2.В рамките на два месеца след изписването 7% от тях са починали, увеличавайки този процент до 10% за тези, които са били в реанимация.
3. 15% са се озовали отново в болница.
4.Над 39% от тях все още не са се върнали към нормалните си дейности два месеца след напускането на болницата.

Преживяването на случай на COVID-19, който е достатъчно лош, за да ви заведе в болницата, е достатъчно трудно изживяване само по себе си. Но проблемите не приключват веднага, когато  пациентите с COVID-19 напуснат болницата, показва ново проучване.

В рамките на два месеца след напускането си на болницата близо 7% от пациентите в проучването са починали, включително повече от 10% от пациентите, лекувани в интензивно отделение. Петнадесет процента са се оказали отново в болницата.

Данните идват от повече от 1250 пациенти, лекувани в 38 болници в Мичиган тази пролет и лято, когато щатът беше един от най-засегнатите, преживели пик в случаите в САЩ.

Когато изследователите са интервюирали 488 от оцелелите пациенти по телефона, около 60 дни след хоспитализацията им, те са научили за многобройни здравословни и житейски проблеми.

Констатациите се появяват в статия за Annals of Internal Medicine.

„Тези данни предполагат, че тежестта на COVID-19 се простира далеч отвъд болницата и далеч отвъд здравето“, казва водещият автор Винеет Чопра, ръководител на болница в Мичиган към Университета в Мичиган. „Психическите, финансовите и физическите жертви на това заболяване сред оцелелите изглеждат значителни.“

Трайни ефекти при пациенти с COVID-19

Повече от 39% от интервюираните пациенти казват, че още не са се върнали към нормалните си дейности, два месеца след напускането на болницата. Дванадесет процента  от пациентите казват, че вече не могат да полагат основни грижи за себе си, както преди.

Почти 23% от тях казват, че са се задъхвали само при изкачване по стълбище. Една трета са имали продължаващи симптоми, подобни на COVID, включително такива като проблеми с вкуса или обонянието.

От тези, които са имали работа преди сблъсъка си с COVID-19, 40% са заявили, че не могат да се върнат на работа, повечето поради здравословното си състояние, а  някои, просто защото са загубили работата си. 26% от тези, които са се върнали на работа, са заявили, че трябва да работят по-малко часове или са намалили задълженията  си заради здравословното си състояние.

Почти половината от интервюираните са заявили, че са били емоционално засегнати от сблъсъка си с COVID-19 – включително малцина, които казват, че са потърсили грижи за  психичното здраве.

Повече от една трета или 37% – от интервюираните са казали, че опитът им с COVID-19 им е коствал малко финансово въздействие. Почти 10% са заявили, че са изразходвали
по-голямата част или всичките си спестявания, а 7%, че дават повече финансови средства захрана, отопление, жилище или лекарства.

По-лоши резултати за пациентите на интензивно отделение

В проучването са използвани дати от инициативата MI-COVID19, която бързо се разви през април като начин за болниците в Мичиган да обединят и анализират данни за
своите пациенти с COVID-19.

То е осъществено от съществуващите усилия за подобряване на качеството в многоболничните заведения, финансирани от Blue Cross Blue Shield от Мичиган, и е използвало съществуващия персонал, който има опит в анализирането на медицинските досиета и интервюирането на пациенти. Това е дало на изследователите предимство при изучаването на пациенти с COVID-19, лекувани в повечето болници, които са приемали такива пациенти в ранния пиков щат в Мичиган.

Подробности, получени от медицинските досиета на пациентите и задълбочени интервюта, проведени след опит за многократен контакт с пациенти по телефона, дават представа за живота на пациентите след COVID.

Почти 52% от пациентите в проучването са били чернокожи, а 4% са испаноси. Средната възраст е била 62 години и 83% са живели в къщи, преди да бъдат хоспитализирани за COVID-19.

Повече от 14% не са имали хронични заболявания, преди COVID-19 да ги заведе в болница, а за много други единственото състояние, което са имали, е било високо кръвно налягане. Около една четвърт от пациентите са имали добре познатите рискови фактори за диабет, сърдечно-съдови заболявания и/или бъбречни заболявания.

Докато болничната помощ за пациентите с COVID-19 се е подобрила от ранните месеци на пандемията, проучването е показало, че 63% от пациентите, които някога са били лекувани  в отделение за интензивно лечение, са починали по време на болничния си престой или в рамките на два месеца след напускането на болницата.

Това е повече от два пъти  по-висок процент за пациентите, хоспитализирани, но неприети в интензивно отделение.

Източник на информация:

1.https://www.weforum.org/agenda/2020/11/covid-impact-health-coronavirus-united-states-finance-long?utm_source=facebook&utm_medium=social_scheduler&utm_term=COVID-19&utm_content=20/11/2020+18:30&fbclid=IwAR1V2caGhMi6ILaw27QyWPQ-nnCRHTgNnxeLQxvdBgBMfbHL3qjSOOIgBWU