Кои грешки трябва да избегнете при избор на частно училище?

1
129
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Вземането на решение къде да учи детето ви, е едно от най-важните във вашия и в неговия живот. Образованието е базата, върху която се градят бъдещите лидери на страната ни, и тук съвсем не се фокусираме единствено върху политиката. Детето ви може да стане титулуван спортист, уважаван учен, човек на изкуството. По-вероятно е това да се случи ако завърши престижно частно училище.

Полезни насоки за напълно начинаещи родители

Ежегодно след края на учебната година, родителите на шестокласниците са изправени пред важно решение, а именно къде да продължи обучението си техния наследник? Бързаме да уточним, че това не са родители на свръхразглезени деца, а свръхамбициозни родители, някои готови да живеят в лишения, за да може любимото им същество да получи добро образование.

Мит е, че платеното обучение е по джоба само на богатите. То е достъпно за семействата от средната класа. Затова първият ни съвет е да планирате добре семейния си бюджет, преди да започнете да търсите училището, отговарящо на високите ви изисквания. Желателно е работата и доходите ви да са постоянни и сигурни. За децата всяко преместване от едно училище в друго е травма, а още повече от частна институция в държавна.

Имайте предвид, че всяко частно учебно заведение трябва да има доклад за проверка от Асоциацията на частните училища. Може би този доклад няма да ви даде изчерпателна картина, и няма да отговори на абсолютно всичките ви въпроси, но ще ви даде ясна и структурирана представа за качеството на обучението, нивото на оборудване, комфорт и обслужване.

Също така, този доклад ще ви помогне да видите перспективите за развитие на образователната институция, които изискват специално внимание, така че не се фокусирайте единствено над оценките „Отличен“, оценките „Добър“ също заслужават вашето внимание.

На уебсайтовете на частните училища често се публикуват примери за приемни изпити, тестове и изпити от предишни години. Внимателното им проучване ще ви помогне не само да се подготвите добре за прием въз основа на реални материали, но и трезво да оцените индивидуалното ниво на обучение на наследника си. Опитайте се рационално и обективно да помислите как нивото и изискванията на училището корелират с нивото на развитие и знания на вашето дете.

Не се опитвайте да кандидатствате за прием във всички възможни училища. Вземете решение за приоритетите и посочете 3-4 институции. Останалото може да служи като резервен вариант, но си струва да се съсредоточите върху тези 3-4 основни приоритета.

Отлично решение би било да посетите на място избраните училища, така че можете да оставите само най-добрите опции в полезрението си и да премахнете неподходящите. Ако планирате няколко посещения, по-добре е да ги започнете без детето да ви придружава. По този начин то ще бъде по-малко уморено и рискът от разочарование в случай на неуспех или несъгласие в мненията ще е по-малък.

„Тук и сега“ следва да бъде мотото ви при избора. Помислете кое училище ще бъде от полза за вашето дете в настоящата му възраст. Би било грешка да набелязвате колеж или университет за него и да избирате училището въз основа на тези показатели. Има опасност годините на обучение да не са толкова приятни и продуктивни. Надграждайте върху тези искания, нужди, интереси и възможности, които детето ви демонстрира днес.

Статията е предоставена от tzarsimeon.bg