МАСЛО ОТ БОР – ДРЕВНОТО ЛЕЧЕБНО РАСТЕНИЕ

1
140
Добави коментар
StashimirPetrov
StashimirPetrov

Наближава най-любимата част от годината – Коледа и неусетно това време ни пренася в свежестта на боровата гора, сладък аромат на мандарини и портокали. Време, в което да разкажем за свойствата на етеричното масло от бор – аромат на радост, топлина и уют в семейния дом!

Етеричното масло от бор е популярно в ароматерапията, козметиката, производството на сапуни и особено широко приложимо при почистващите препарати. Накратко – маслото от бор облекчава симптомите при настинка, успокоява възпалението и главоболието, облекчава дихателния дискомфорт. Смята се, че има пречистващи, стимулиращи и ободряващи свойства. Когато се дифузира, влияе положително на настроението, изчиства съзнанието от тревоги и вдъхва енергия на тялото. Премахва умората и повишава концентрацията. Тези му качества, го превръщат в едно от най-полезните масла за медитация.

В тази статия ще разкажем и за другите му предимства, както и за особеностите на различните видове.

ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Знаете ли че, борът е едно от най-древните лечебни растения. Още преди повече от две хиляди години, шумерите били записали много различни рецепти, в които се споменава боровата смола, а изсушени борови иглички, използвали за компреси. В Древен Египет смолата е била част от състава и тайните ритуали на балсамирането, които и до днес – след хиляди години – не са загубили своите бактерицидни свойства! Древните гърци и римляни смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания. Хипократ е препоръчвал редовни вани и масажи с етерични масла и се смята, че това е спасило Атина от чумна епидемия.

  Свойството на отварата от борови иглички да лекува скорбут, било известно в продължение на векове на северните народи, пътешествениците и моряците. Според твърдението на Авицена, дори димът от изгаряната борова дървесина е полезен.*

В някои индиански племена, дървото се нарича „Стражът на небето“, заради височината и стремежът винаги да бъде по-високо и така да улови слънчевите лъчи. Това е поверие, което се споделя в много култури, които също го наричат ​​„Господарят на светлината“. 

Боровата дървесина е популярна, заради широката си употреба в различни индустрии – хранителната (боров мед, сладко и др.), строителната и други. Богата е на смола, годна за биогориво, както и за направа на катран и терпентин – вещества, които традиционно се използват в строителството. Шишарките на бора се използват за боядисване на вълнените изделия в тъмно синьо. Получената дървесина от бял бор е популярна с наименованието „чам“ и се употребява изключително много в дървообработването.

СВОЙСТВА И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА

Етеричното масло от бял бор, притежава свеж, дървесен, смолист аромат и се използва като средна нотка в парфюмерията. Комбинира се добре с етерични масла от лимон, лайм, лимонена трева, кипарис, сандалово дърво, мента, грейпфрут, бергамот, индрише, кедър. Подходящо за мазна и склонна към омазняване кожа и коса. Действа ободряващо и тонизиращо. Спомага за намаляване на психическата умора илване на концентрацията.

Действието на маслото от бял бор е бактерицидно, антисептично, антивирусно, отхрачващо, диуретично, активизиращо умствената дейност, стимулиращо функцията на надбъбречните жлези, укрепващо косъма, стимулиращо имунната система, пречиства организма от токсини, подобрява микроциркулацията, тонизира, дезодорира, пречиства и ограничава разпространението на инфекциозни болести по въздуха.

Много добро действие има при възпаление на горните дихателни пътища, грип, пневмония, бронхит, артроза, артрити, депресия, пърхот, косопад, засилено изпотяване, невралгия, предменструален синдром, обща отпадналост, неприятни миризми в помещенията, както и за ароматизиране на сауна.

Общи полезни свойства и приложение

Локално, нанесено на кожата на лицето и тялото, разредено с подходящо базово масло – известно е с антисептичните си и антимикробни свойства, които спомагат за успокояване на кожни състояния, като сърбеж, възпаление и сухота, акне, екзема и псориазис. Тези свойства, съчетани със способността му да контролира прекомерното изпотяване, могат да помогнат за предотвратяване и на гъбични инфекции. Ефективно предпазва от развитие на инфекции при леки ожулвания, порязвания и ухапвания. Неговите антиоксидантни свойства го правят перфектна съставка за натурални домашно приготвени серуми, които да забавят появата на първите признаци на стареене (фини линии, бръчки, отпусната кожа и пигментация). Освен това стимулира циркулацията и има затоплящ ефект.За приложение върху косата – със своите антимикробни свойства, почиства излишното омазняване, мъртвите клетки и наслоената мръсотия. Помага да се облекчат симптомите на възпаление, сърбеж и инфекция и възвръща естествения блясък на косата. Етеричното масло от бор също е едно от маслата, което се ползва за превенция от въшки.Използвано с лечебна ароматерапевчтина цел, етеричното масло от бор е отличен имунен стимулант. Елиминира, както вредните бактерии във въздуха, така и на кожата. Облекчава дишането и успокоява първите симптоми на настинка, кашлица, синузит, астма и грип,  има отлични отхрачващи и деконгестантни свойства.Локално приложение при масаж, боровото масло успокоява мускулите и ставите, засегнати от артрит, ревматизъм или други състояния, характеризиращи се с възпаление и болка. Стимулира кръвообращението, помага да се улесни зарастването на леки драскотини, порязвания  и. Счита се също, че спомага за облекчаване на мускулната умора.

ОСОБЕНОСТИ И МЕТОДИ НА ЕКСТРАКЦИЯ 

В ароматерапията, най-често се срещат етерично масло от бял бор Pinus sylvestris и черен бор Pinus Nigra. И двата вида са високи иглолистни дървета, достигащи височина до 50 м. Имат червеникаво-кафява, дълбоко нацепена кора, дълги и твърди иглички, които растат по двойки и имат на върха си заострени кафяви конуси. Добиват се от сърцевината на дървото или от игличките и клоните, като освен етерично масло се произвежда и терпентин. Маслото съдържа приблизително 90% монотерпени – изключителни, не само заради ароматните си качества, а и заради своите антибактериални, антинеопластични и фармакологични свойства. Поради високото си съдържание на монотерпен, лесно се окислява, затова най-добре го съхранявайте в хладилник, за да удължите срока му на годност.

Етеричното масло от иглички на шотландски бор (Pinus sylvestris), по-познат просто като бял бор е едно от най-полезните и безопасни за употреба масла.

Боровото масло пречиства и дезодорира въздуха в помещенията. Способства повишаването на работоспособността, концентрацията на вниманието.

Комбинация от 2 капки ЕМ бор, 1 капка ЕМ евкалипт, 1 капка ЕМ салвия, 1 капка ЕМ Розмарин можете да използвате в дифузер – този бленд тонизира и стимулира имунната система, успокоява възпалените дихателни пътища, пречиства въздуха и ограничава разпространението на инфекции по въздуха.Πpи eĸзeмa, пcopиaзиc, ĸpacтa, paни и дpyги ĸoжни пpoблeми, използвайте 2-3 ĸaпĸи в 20-30 грама базово масло/например бадемово/ и мacaжиpaйтe зaceгнaтият paйoн.При цистит и проблеми с простатата, използвайте 8-10 капки ввъв ваната.

И една комбинация, с която ще усетите прилив на свеж въздух в дробовете си:

5 капки ЕМ лимон5 капки ЕМ бор5 капки ЕМ лавандула5 капки ЕМ мента

Използвайте в дифузер и се насладете!

След уморителен ден на работа, краката ви имат нужда от почивка. Можете да им помогнете с една обновяваща терапия:

4 капки ЕМ евкалипт4 капки ЕМ бор4 капки ЕМ мента3 капки ЕМ гераниум15 мл фракционно кокосово масло

Напълнете съд с топла вода и добавете маслата.Накиснете краката си за най-малко 15 мин.

Препоръчваме също така да опитате във вашите домашни рецепти за маски за коса или лице хидрозол черен бор. Можете да го добавите във вани, да го използвате вместо вода за приготвяне на натурални козметични продукти (особено за маски с бяла или зелена глина), можете да го използвате като дезодорант, спрей за тяло или освежаващ тоник за лицето, за охлаждане и освежаване на кожата през деня, за аромата в сауните, можете да го добавите във вода за изплакване на косата, да изполвате като парфюм или за масаж в комбинация с натурални масла. Освен това всички хидрозоли са перфектни като спрей за бельо преди гладене или като освежител за помещения и са идеални за тези, които тепърва започват да се занимават с ароматерапия, тъй като са по-меки от етеричните масла. 

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн като кликнете:

ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

* Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!* Когато изпозлвате натурални продукти за домашна козметика и етерични масла, винаги хигиенизирайте добре съдовете, които ще изпозлвате за своите козметични продукти. Съхранявайте в хладилник, като запишете на удобно за вас място датата, на която сте нарпавили съответния продукт. Имайте предвид, че всяка домашно приготвена рецепта има годност максимум 6 месеца.* Важно е етеричните масла да се съхраняват на тъмно и сухо място, за да се избегне тяхното окисление. Не използвайте етерични масла, ако страдате от епилепсия, ако сте бременна или кърмите, на деца до 6 години и хора с индивидуална непоносимост към маслото. Винаги тествайте етеричните масла за индивидуална непоносимост, като ги разредите съответно в базово масло (жожоба) и нанесете в лакътната свивка.* Повечето цитрусови етерични масла са фототоксични (освен ако изрично не е упоменато на етикета, че не е фоточувствително)! След нанасяне на кожата, чрез кремове или друг вид козметични процедури, НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ на пряка слънчева светлина! * Използвайте етерични масла с изключително внимание, когато ги прилагате на деца и не забравяйте първо да прочетете препоръчителните съотношения за разреждане ТУК. Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран специалист по ароматерапия, преди да използвате масла върху деца, възрастни хора или ако имате медицински проблеми или приемате лекарства. Бъдете здрави, чрез разумно прилагане на етеричните масла!

Източници:

* Информация от www.lechitel.bg

https://www.aromaweb.com/essential-oils/scotch-pine-oil.asp

https://www.rockymountainoils.com/learn/pine-essential-oil-uses/

Тhe Encyclopedia of Essential Oils – Yulia Lawless

Снимки: PhotoMIX Company from Pexels, Photo by Dušan S. on Unsplash, Depositphotos, makasa.org