МАСЛО ОТ МЕНТА – ВЕЧНАТА БИЛКА НА СВЕЖЕСТТА

1
190
Добави коментар
StashimirPetrov
StashimirPetrov

Една от основните съставки на етеричното масло – ментолът, е популярен аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления. Известно е, че ментонът – друга съставка на маслото и неговите ободряващи свойства, придават на маслото енергизиращите му ефекти. 

Фамилията на ментата наброява много видове, но най-използваната в ароматерапията е лютивата мента Mentha Piperita. За получаване на етерично масло, се използва също лимонова мента, а също и зелена мента, която познаваме, като нашия незаменим български джоджен.

Време е за глътка ментов чай и да продължим с интересните факти за това толкова любимо етерично масло!

ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Приложението на тази съкровена билка и ползите от нея са описани още в китайската и японската народната медицина. Дори в гробниците на пирамидите на Древен Египет, са открити изсушени листа от мента. Доказано е, че ментата се е използвала за кулинарни цели и в билколечението от 1500 г. пр. Н. Е. Споменава се и в гръцката митология в историята на нимфата Minthe (Минта), която е прелъстена от Хадес, но ревността на Персефона, неговата съпруга, я трансформира в растение. Нейното злостно отмъщение е хората непрекъснато да я стъпкват. Разгневен от постъпката на съпругата си, Хадес дарява Minthe с величествен, силен и завладяващ аромат, така че всеки път, когато човек се размине с нея, да оставя трайна следа от дълготрайно сладко билково ухание.

Според древните медици ментата укрепвала ума, а ваните с мента спомагали за повишаване на концентрацията. Римляните пък ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото смятали, че ментата засилва мозъчните функции. До 17 век тя се е използвала като ароматна подправка, както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18 век потъва в забвение, като дори липсва в списъка с най-разпространените ароматни треви в кухнята.

СВОЙСТВА И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА

Когато се дифузира, етеричното масло от мента помага за прочистване на горните дихателни пътища, облекчава напрежението в синусите. Просто капнете няколко капки в своя любим арома дифузер и се насладете на прекрасния освежаващ аромат. 

Смята се, че етеричното масло намалява нервното напрежение, успокоява чувството на раздразнителност, повишава енергията, балансира хормоните и подобрява концентрацията. Ароматът на това обезболяващо масло, помага и за облекчаване на главоболието. И нещо много полезно – ментовото ухание спомага за потискане на апетита и насърчаване на чувството за ситост. Действа, като успокояващо и подпомагащо храносмилането средство, помага и за други остри стомашно-чревни спазми по време на заболяване. Разредено във фракционно кокосово масло и втрито в малки количества зад ухото, облекчава чувството за гадене. 

Нанесено локално, етеричното масло от мента има охлаждащ ефект, успокоява зачервявания и различни възпаления, а със стягащото си свойство за кожата, свива и порите. Масажът на гърдите с масло от мента, разредено в базово масло, има охлаждащ и успокояващ кашлицата ефект, облекчава дишането. Добавено в съставките на шампоана, стимулира заздравяването на кожата на скалпа, като същевременно премахва и пърхота.

Поради своите антимикробни свойства, маслото от мента може да се използва и като съставка в препарат за хигиенизиране или ароматизиране на помещенията. Маслото не само дезинфекцира повърхностите, но и премахва вредните бактерии у дома. Действа ефективно, като естествен репелент срещу насекоми.

МЕТОД НА ЕКСТРАКЦИЯ

Етеричното масло от мента се намира в клетките от долната страна на листата и се дестилира, чрез парна екстракция на пресните или частично изсушени листа.

Както при всички други етерични масла, ментата ще запази стабилността си и ще има удължен срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място далеч от пряка слънчева светлина, с добре затворена капачка на бутилката.

ВИДОВЕ МЕНТА И СЪСТАВ

В България се срещат около 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда Mentha Piperita – черна мента и джоджен – Mentha spicata. Можем да открием и голямо разнообразие от диворастяща мента, например от рода Mentha Arvensis, покрай големите реки, но за разлика от култивираната лютива мента Mentha piperita, повечето от тях съдържат по-малко ментол и нямат толкова силно изразен аромат.

Ментата съдържа от 1 до 3% етерично масло с твърде различен състав в зависимост от сорта и климатичните условия, при които се отглежда. Качествените ментови масла съдържат 50-60% ментол. За качеството на маслото има голямо значение и наличието на други съставки, като кетона жасмон. В ментовото масло се съдържа и кетонът ментон (около 10-15%), който е с ясно изразена приятна миризма. 

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. 

Както и да поръчате онлайн, като кликнете тук:

  

    

ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Въпреки че има изключително многообразни приложения и е относително щадящо, все пак маслото от мента трябва да се прилага с внимание. Както и при всички останали етерични масла, старайте се непременно да разреждате в базово масло и както винаги, се вслушайте в мъдростта на онези, които са прилагали ароматерапия преди нас: етеричните масла действат най-добре в малки дози! Винаги мислете първо за безопасността, когато използвате етерични масла за децата си и прекратете употребата и се свържете с педиатъра незабавно, ако се получат някакви нежелани реакции. Световноизвестният ароматерапевт Робърт Тисерант казва, че ментата е най-добре изцяло да се избягва при деца под тригодишна възраст. За деца от 3 до 6 години са безопасни дифузирането и топикалното приложение в 0,5% разтвор. 

В ниски разреждания това масло е нетоксично и не дразни кожата; неговото съдържание на ментол обаче може потенциално да причини дразнене на кожата и слузните мембрани. Никога не трябва да се използвате маслото около очите и всякакви други чувствителни зони. 

* Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!

* Когато изпозлвате натурални продукти за домашна козметика и етерични масла, винаги хигиенизирайте добре съдовете, които ще изпозлвате за своите козметични продукти. Съхранявайте в хладилник, като запишете на удобно за вас място датата, на която сте нарпавили съответния продукт. Имайте предвид, че всяка домашно приготвена рецепта има годност максимум 6 месеца.

* Важно е етеричните масла да се съхраняват на тъмно и сухо място, за да се избегне тяхното окисление. Не използвайте етерични масла, ако страдате от епилепсия, ако сте бременна или кърмите, на деца до 6 години и хора с индивидуална непоносимост към маслото. Винаги тествайте етеричните масла за индивидуална непоносимост, като ги разредите съответно в базово масло (жожоба) и нанесете в лакътната свивка.

* Повечето цитрусови етерични масла са фототоксични (освен ако изрично не е упоменато на етикета, че не е фоточувствително)! След нанасяне на кожата, чрез кремове или друг вид козметични процедури, НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ на пряка слънчева светлина! 

* Използвайте етерични масла с изключително внимание, когато ги прилагате на деца и не забравяйте първо да прочетете препоръчителните съотношения за разреждане ТУК. Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран специалист по ароматерапия, преди да използвате масла върху деца, възрастни хора или ако имате медицински проблеми или приемате лекарства. 

Бъдете здрави, чрез разумно прилагане на етеричните масла!

Източници:Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения, 2019 г.Етерични масла за по.добро чревно здраве – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения , 2019 г.Ароматерапия и вибрационно лечение – Маргарет Ан Лембльо, издателство Аратрон, 2018 г.Етерични масла за всеки ден – Полина Маркова, издателство Жануа, 2016 гhttps://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=5&b=679https://blog.planttherapy.com/blog/2019/11/18/everything-you-can-do-with-peppermint-essential-oil/