Довършителни работи от естествен камък

22
196
Добави коментар
zapoznaise

При завършване на всякакви вътрешни и външни повърхности естественият камък е просто и надеждно решение. Това е здрав, издръжлив, устойчив на износване довършителен материал, който е устойчив на влага и екстремни температури.

Гранитът е най-популярният камък, използван за външна декорация на сгради. Използва се и за вътрешна декорация. Поради високата си якост, износоустойчивост и устойчивост на влияния на околната среда, гранитът се използва и за подови настилки, настилки и озеленяване. Мраморът има отлични декоративни свойства и доста богата цветова гама, което прави този материал популярен за интериорна и екстериорна декорация (басейни, стълби , фонтани, скулптури, колони, плотове от мрамор, стъпала, корнизи, первази, мозаечни подове, камини).

Травертинът (варов туф) наскоро се превърна в хит . Той има богатство от цветни тонове, което го прави съчетан с всеки архитектурен стил. Травертинът е много по-лек от мрамора и има по-добри топлоизолационни свойства. Той има още едно важно качество – лекота на обработка – материалът е лесен за рязане и шлайфане. Процесът на облицовка с плочки от естествен камък е подобен на облицовката на повърхността с керамични плочки . За декоративни цели е най-добре да се полагат каменни плочки с неправилна форма с необработена повърхност. Благодарение на това не е необходимо внимателно да подравнявате редовете плочки, въпреки че процесът на полагане е малко сложен, тъй като много време се отделя за избор на плочки. Тук не може да се направи без изрязване. Следователно ще бъде по-лесно да се извърши облицовка с естествен „див“ камък, като се използват варовик, туф или травертин, тоест материали, които са лесни за обработка.

Особено внимание трябва да се обърне на грундирането, така че камъкът да не падне веднага след полагането. Също така е важно да изберете правилното лепило за плочки. Например, когато избирате състав, подходящ за залепване на естествен камък, трябва да се уверите, че лепилото е подходящо и за външна употреба. Производителите обикновено посочват на опаковката за коя работа е подходящо това лепило.

Полагането започва отдолу. Лепилото се нанася върху повърхността на плочката, след което плочката се притиска плътно към основата и се фиксира с така наречените кръстове за разстояние. Тъй като ръбовете на плочките са неравни, ще бъде по-удобно да използвате малки парчета плочки вместо кръстове.

След като цялата повърхност е облицована, шевовете се запълват с хоросан. Разтворът се прилага с помощта на строителна спринцовка. След това фугирайте фугите. Първо разтрийте шевовете с влажна кърпа, след това изсушете.

Последният етап на завършване е нанасяне на защитно покритие върху повърхността. За целта се обработва със специален полиуретанов лак, подходящ за камък и бетон.