Полипропиленови тръби за отопление

19
480
Добави коментар
zapoznaise

Изборът на тръби за отопление е много специфичен въпрос, който изисква да се вземат предвид много фактори. При избора на тръби те обикновено се вземат предвид:

каква отоплителна система се използва, обща или индивидуална;

как охлаждащата течност се подава към системата; как ще се монтират тръбите – по отворен или затворен начин; какво налягане и температура ще бъдат в отоплителната система; а също – цената на тръбите и разходите за тяхното инсталиране.

Полипропиленови тръби за отопление

Днес полипропиленовите тръби са най-търсени. Полипропиленовите тръби обикновено се разделят на няколко вида. В същото време всеки вид има свои собствени характеристики и особености.

Обикновени полипропиленови тръби за отопление

Обикновените полипропиленови тръби имат една характеристика. Те започват да се удължават, когато са изложени на високи температури. При температура на охлаждащата течност от 100 ° C тръбата може да се удължи с 1,5%. По този начин, ако инсталирате системата без компенсиращи елементи, тръбата ще се деформира, ще наруши херметичността на фугите и ще отлети от крепежните елементи.

Полипропиленовите тръби имат едно значително предимство – разумна цена и, ако са правилно монтирани, могат да служат дълго време. Има обаче ограничение за максималното налягане в системата и температурата на охлаждащата течност.

Подсилени полипропиленови тръби

Наричани още металопластикови тръби. Такива тръби имат напречно сечение на многослойна структура, един слой от които е алуминиево фолио.

Голямо предимство на армираните тръби, в сравнение с обикновените полипропиленови тръби, е доста нисък коефициент на линейно разширение. Усилените пластмасови тръби се удължават значително по-малко от тръбите от предишния тип, но в същото време издържат на високо налягане и висока температура.

За намаляване на топлинното разширение е необходим алуминиев слой в полипропиленови тръби. Когато инсталирате такива тръби, има определени характеристики.

Фибростъклени полипропиленови тръби за отопление

При този тип полипропиленови тръби подсилващият слой е слой от фибростъкло. Тези тръби имат най-ниския коефициент на топлинно разширение. Това е 10 пъти по-малко от същите монолитни полипропиленови тръби. По този начин удължаването на тръбата при излагане на охлаждащата течност е почти невъзможно да се забележи. В допълнение, инсталирането на тръби с подсилващ слой от фибростъкло е доста просто.

You may be interested in:

Днес едно от най-популярните решения за борба с топлинните загуби в частна къща е изолацията на стените. Това може