Американски граждани за президентските избори в САЩ

1
166
Добави коментар
Novetika
Novetika

Президентските избори 2020 г. в САЩ са безпрецедентни в историята на страната. Рекорден брой гласоподаватели изразиха своите предпочитания дали в Овалния офис да остане президентът Доналд Тръмп или кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън.

Гласуваха близо 160 милиона гласоподаватели или 66 процента от общо 239.2 милиона легитимни гласоподаватели. Избирателната активност през 2020 г. достигна ниво, невиждано в президентската надпревара в САЩ от 1900 г., когато Уилям Маккинли се кандидатира за втори президентски мандат.

За сравнение, през 2016 г. своя вот хвърлиха почти 139 милиона гласоподаватели, или 60 процента от общо 232 милиона избиратели в страната.

Поискахме мнението на няколко американски граждани, за да разберем каква е тяхната мотивация да попълнят изборните бюлетини или да се въздържат да го направят.

Джош Рабинович, консултант от Масачузетс

Гласувах за президента Тръмп сега и през 2016 г. Причината е, че той дойде „отвън“: не е политик и обеща да пресуши политическото „блато“. Политици, които заемат постове в Конгреса от десетилетия, не правят нищо, нито ги е грижа за средната класа. Никога не изпълняват обещанията си и гледат само собствения интерес, както и този на своите лобисти. Поех риск през 2016 г. и съм изключително впечатлен от постиженията на президента, въпреки че по време на целия си мандат е обект на постоянни атаки от страна на демократите. Това още повече засили подкрепата ми към него.

Другият кандидат олицетворява точно това, което Тръмп отиде във Вашингтон, да премахне. Байдън е дългогодишен корумпиран политик, който не е постигнал нищо положително в 47-годишната си кариера. Освен че помогна на семейството си да забогатее, докато заемаше пост в Сената и по-късно в качеството си на вицепрезидент. Ненавиждам корумпирани политици и никога не бих гласувал за тях.

Изборите съвсем не за честни. Технологични гиганти като Google, Facebook и Twitter, в комбинация с масмедиите, използваха клевети, лъжи и цензура, за да заглушат президента Тръмп и неговите симпатизанти. Нещо повече, налице са масови изборни фалшификации, планирани и осъществени от демократите в продължение на месеци.

София ДиБосио, счетоводител от Флорида

Гласувах за Джо Байдън. Повече ми допадат неговите политики за околната среда, образованието, имиграцията, здравеопазването и равноправието. Америка има нужда от лидер, когото светът уважава и в когото се вслушва. Демократическата партия се нуждае от нови центристки, а не ляво-настроени лидери. Екстремизмът и от двете страни вреди на нашата държава.

Не гласувах за Доналд Тръмп, защото смятам, че е негоден да управлява тази невероятна държава, наречена Съединени американски щати. Не гласувах за него и през 2016 г. Когато спечели първия си мандат, реших, че заслужава шанс да докаже на негласувалите за него, че ще направи всичко възможно според възможностите си. За съжаление, той се провали. Не успя да покаже, че може да бъде лидер на целия народ. Целта му беше да анулира всичко, одобрено от предишната администрация, като например свързано с околната среда, добива на петрол в Арктика и отмяната на закона за вноса на ловни трофеи от застрашени животински видове.

По отношение на здравеопазването, т.нар. инициатива „Обамакеър“: тя имаше нужда от преразглеждане, но администрацията на Тръмп не предложи каквато и да било сериозна алтернатива.

След това дойде пандемията, която в никакъв случай не беше лесен проблем. Тръмп се справи много зле с нея. Също така, Тръмп не е политически коректен и показа, че няма да работи за единството на САЩ. По-разделени сме от всякога.

Всъщност, гласувах по-скоро срещу Тръмп, отколкото за Байдън. Направих своя избор въз основа на какво всеки от кандидатите би направил за нас като нация. Дори не става дума за международната сцена, където САЩ играят важна роля. Имаме толкова много вътрешни проблеми, които трябва да решим, преди да разрешим международните. Като американци, сме отговорни да гледаме навътре в себе си, да надскочим своите различия (религия, цвят, раса, политически възгледи), да се уважаваме и да сме единни. Не можем да очакваме правителството да направи това за нас. И накрая, независимо кой президент влезе в Белия дом, Америка и нейният народ никога няма да престанат да бъдат велики.

Хектор Сарагоса, мениджър от Невада

Тръмп има дълъг списък от заслуги: не служи на ничии интереси и не е политик. Той преобрази Америка и Републиканската партия, като я направи партия на работещата средна класа граждани. Наблегна на завръщането на производството обратно в САЩ, като намали данъците и регулациите. Това доведе до откриването на милиони работни места за работната класа американци и възможности за бизнес за малцинствата. Тръмп третира икономиката като бизнес и построи солидна основа за експлозивен икономически растеж, който ще се върне след отминаването на пандемията от COVID-19. За разлика от него, дългогодишни политици като Байдън не са създали дори едно работно място през своята кариера.

Тръмп е искрен и не цензурира думите си! Той държи медиите отговорни за лъжите им, поради което те го ненавиждат, и заради което ние го обичаме! Незивисимо дали го харествате или не, приоритет на Тръмп е американският народ, ето защо той има огромна маса поддръжници и не се влияе от опитите за намеса на други държави.

Тръмп донесе мир в Близкия изток и върна американските войници вкъщи. Той е първият президент, който не въвлече Америка във война по време на своя мандат. Тръмп е първият президент, който спази своите обещания към нацията: започна да строи стена на границата с Мексико, премести американското посолство в Йерусалим и убеди държавите членки на ООН да плащат своя дял вместо да обременяват американските граждани.

Тръмп е най-големият противник на абортите в историята на нашата нация. Той разруши политическата коректност и отново направи приемливо и повсеместно пожеланието „Весела Коледа“.

Администрацията на Тръмп заздрави религиозните свободи в и извън страната и се бори за запазване на традиционните ценности вместо за тяхното разрушаване.

Лора Л., акаунт мениджър от Мисури

Не се вълнувам от политика, затова почти не следих дебатите. Виждам предимства и недостатъци и при Тръмп, и при Байдън. Щатът Мисури е републикански по традиция. Първоначално мислех, че съм повече за Байдън, но след като попълних онлайн анкета се оказа, че по-скоро симпатизирам на Тръмп. Понеже нямах предпочитания към нито един от кандидтите и знаех, че Тръмп ще спечели в Мисури, тази година не гласувах.

Според мен предварителното гласуване и гласуването по пощата излязоха извън контрол. Разбирам, че има пандемия от коронавирус, но стотици гласоподаватели чакаха на опашка, без да се съобразяват с мерките за безопасност. Може би трябваше избирателните секции да отворят месец по-рано и хората да могат да гласуват с представяне на шофьорска книжка.

Даниела Д., собственик на частен бизнес от Вашингтон

С риск да си спечеля неодобрението на много хора, заявявам, че с чиста съвест гласувах за президента Тръмп. Причините за това решение са много и най-различни.

Ето само няколко от тях: това е първият президент, който не започна война, дори напротив. Спомогна за въдворяването на мир, като потуши стари и нови международни конфликти. Намали данъците, създаде много нови работни места и разви икономиката. Размъти водата в така нареченото „блато“ на „дълбоката държава“ и може да се каже, че на повърхността изплува доста „мътилка“. Премахна въведената от Обама здравословна система, която налагаше задължителни годишни глоби на хора с минимални заплати и неспособни да си позволят раздутите вноски за медицински застраховки.

Тръмп работи за Америка и американците. Тръмп е за запазването на личните свободи. Тръмп е против Китай и обсебващата китайска икономика. Както казах, причините са много и не могат да се изброят с няколко думи. По-важното е, че никога не съм се интересувала от политика. Интересът ми бе предизвикан от всеобщата медийна кампания срещу Тръмп.

Никога не съм харесвала Тръмп като външност или характер. Дори се чудех как има милиони фенове на телевизионното си шоу. Но когато медийната кампания срещу него стана очевидно агресивна и мина всякакво благоприличие, реших да проверя дали дяволът е толкова черен, колкото твърдят. Ето така започна моето политизиране. Коства ми доста усилия да се абстрахирам от първоначалната неприязън към него, да го приема и оценя по делата и резултатите, както и да стигна до извода, че точно личност като неговата може да се справи с ескалиралата държавна и световна ситуация.

Независимо дали ще бъде избран отново, Тръмп подейства и ще продължава да действа като катализатор на политическата сцена, която никога повече няма да бъде същата.

Анмари Уогуртку, счетоводител от Ню Джърси

Гласувах за Джо Байдън, защото се нуждаем от лидер с опит в политиката, скромен и прагматичен.

Президентът Доналд Тръмп постигна много през своя мандат, но той е бизнесмен и ръководи страната като такъв, а не като политик. Също е доста арогантен. Но бива да го обвиняваме за пандемията от COVID-19, тъй като вината не е негова. Щатските губернатори и кметовете трябваше да подготвят стратегии за центрове за тестване, онлайн образование на учениците и система за обезщетения на безработните. Защо се забавиха? Нали затова са избрани да ръководят своите щати и градове!

И последно: щеше да е добре Джо Байдън да беше избрал друг кандидат за вицепрезидент вместо Камала Харис.

Георги Янков, собственик на частен бизнес от Флорида

Доналд Тръмп е единственият американски президент на нашето поколение, който работи неуморно и без заплащане, ден след ден, в услуга на своя народ, за да изпълни предизборните си обещания. Той постави Америка и американския народ над всичко и над всички.

Джо Байдън е човекът, чиито престъпления умишлено не се коментират. Той е политикът, известен с нищо постигнато за 47 години в политиката. Той е единственият кандидат-президент, в името на чието обявяване за президент медиите пожертваха целия свят, а той дори не може да го осмисли.

Всеки трезво разсъждаващ човек знае, че вариантът е само един.

Изборите не бяха избори. Те се оказаха „броене“ на про-Байдън бюлетини, стигнали до избирателните пунктове чрез корупция, измама, противоконституционни правила или просто компютърна манипулация.

 

Деси Иванова живее в САЩ от 2000 г.