Как се поддържат и използват кърпите от микровлакна?

1
169
Добави коментар
ZdraveiMoeZdrave
ZdraveiMoeZdrave

Какво е кърпа от микровлакна (microfiber)?

По много причини кърпите от микровлакна с основание се наричат екологични, дори и “вълшебни”. Tе действат както на сухо – чрез статичното електричество, така и на влажно – капилярно, така че способността и да попива е 4 пъти по-голяма от самата маса на кърпата. Така прахът, мръсотията и мазнините остават в микровлакната.   

Вълшебството на кърпите от микровлакна се крие в тяхната необикновена структура – фината тъкан, представляваща микровлакна. Якостта и фината им структура са постигнати в резултат на една специална текстилно-технологична процедура, чрез която получените влакна са 100 пъти по-тънки от човешкия косъм. 

Такава фина тъкан може да събере дори и най-дребните и трудно достъпни частици мръсотия.  Всяко влакно (видимо с помощта на електронен микроскоп) се състои от 1056 компримирани отделни влакна. Редуващите се слоеве от по 5 полиамидни и 6 полиестерни позиции многократно увеличават повърхността на влакното, което свързва към себе си нечистотиите.  

Благодарение на свойствата си микровлакната отстраняват 99% от бактериите в третираните повърхности. Те са с положителен заряд, а прахът е с отрицателен. Така че, кърпата привлича отрицателните частици на нечистотиите. 

Чистенето с вълшебните кърпи от микровлакна революционно се различава от онова с обикновените, класически кърпи, които както и прахът са с отрицателен статически заряд. Затова при чистене с обикновена кърпа нечистотията само се размазва, докато кърпата от микровлакна я отстранява още с първото избърсване.

При правилна поддръжка и употреба, кърпите от микровлакна са много постоянни, издръжли и трайни. В тази статия ще научите полезни съвети за правилното използване и поддръжка с цел по-ефикасна и дълготрайна употреба.

 

Как да ги използваме правилно?

Кърпата от микровлакна няма да е ефективна, ако я използваме както обикновен парцал за бърсане т.е. смачкана в ръката.  Най-добре е да използваме кърпата прегъната на 4, така че да получим 8 еднакви повърхности. Сгъва се двукратно и по този начин се получават 8 работни повърхности. Когато едната се замърси, почистваме с другата – и така до осмата. След това, трябва добре да се изпере, ако се използва влажна или да се изтупа,  ако се използва суха за събиране на прах. С леки движения в една посока, (а не напред-назад) кърпата се прокарва по повърхностите, които желаем да почистим.  За събиране на по-големи частици храна, като например трохи хляб, кърпата се използва суха.  За отстраняване на петна от мазнини или мляко, кърпата се използва влажна. За по-упорити замърсявания може да се използва абразивния ъгъл на кърпата за кухня.  За стъклени повърхности използвайте кърпата за почистване на стъклени повърхности. За да запази ефективността си при отстраняване на петна от мазнини и други по-сериозни замърсявания, е важно кърпата да се поддържа правилно.

Как се поддържат правилно?

При правилна употреба кърпите от микровлакна са изключително трайни, за това е важно да знаем как се поддържт те. Тук са изброени основните принципи за правилната им поддръжка:

За да защитим околната среда и да намалим използването на детергенти, препоръчваме кърпата да се пере по-често, преди да се замърси силно. Изпирайте кърпата с топла вода и екологични, безвредни, неагресивни препарати. Изплаквайте добре кърпата и отстранявайте събраните в нея трохи и други остатъци, за да запазите ефективността й. По-силно замърсените кърпи е най-добре да се изварят с малко перилен препарат в отделен съд (92°C). С високата температура при пране напълно елиминираме микробите и бактериите, а при това не увреждаме микровлакната на тъканта. Отделете кърпите от другите продукти за пране. Това е добре да се направи за да се избегне прилепването върху кърпите на мъх или други наслагвания от други продукти или дрехи. Някои хора например слагат кърпите си в отделни чанти за пране, като по този начин те имат по-малко излагане на потенциален прилепващ мъх. При наличие на повече кърпи от ултрамикровлакна, може да се перат в пералнята самостоятелно на температура до 92°С и да се сушат в сушилня до 92°С. Не използвайте избелващи препарати и омекотители, тъй като те намаляват ефективността на кърпите. Препоръчва се употреата само на екологични, безвредни и неагресивни препарати. Перете ги отделно от други тъкани, за да запазите качествата им. Могат и да се центрофугират. След пране кърпата може да промени малко цвета или размера си, но това не оказва влияние на почистващата способност.

 

Още съвети за по-дълъг живот на кърпата: 

Никога не използвайте омекотител, хлор или избелващи препарати, тъй като те намаляват ефективността на микровлакната.  Да не се използват за чистене на лакирани мебели, плексиглас, автолак и екстремно чувствителни повърхности.  При мокро забърсване на по-чувствителни повърхности (лакирано дърво със силен блясък, плексиглас, автолак) трябва да бъдем по-внимателни. Поради изключителната сила на микровлакната за абсорбиране могат да се появят дребни драскотини. За тези повърхности използвайте кърпите от микровлакна сухи.

 

Използвайки програмата от микровлакна от RSI, опазваме семейството и дома си от вредните почистващи химикали.  Намаляваме общите разходи за чистене и пестим време! Почистването на вашето жизнено пространство ще стане лесно, забавно и най-вече идеално чисто!

За повече информация на тел. 0897 812 727

Виж всички оригинални кърпи от микровлакна на RSI ТУК!

Виж всички оригинални МОП с кърпи от микровлакна на RSI ТУК!

*Всички текстови материали публикувани в този Сайт са собственост на ZdraveiMoeZdrave.com. Моля, ако използвате и разпространяване текстове от нас посочете първоизточника www.ZdraveMoeZdrave.com