ПЪРВИ СНИМКИ: Повърхността на Луната, заснета от кацналата днес китайска мисия!

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от повърхността на Луната, заснета от китайската мисия „Чанг’e 5“ след днешното кацане. Photo credit : CNSA

1 декември 2020 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 17:15 ч. българско време китайската роботизирана мисия „Чанг’e 5“ извърши благополучно меко кацане на Луната в район с координати 51.8 градуса западна дължина и 43.1 градуса северна ширина. Космическата агенция на Китай публикува първите снимки от мисията с висока разделителна способност.

Това са същите изображения, които видяхме с лошо качество на екраните в контролния център веднага след спускането. 

Китайската космическа агенция също така потвърждава, че „Чанг’e 5“ е разгърнал успешно слънчевите си батерии и антената си, с което работата на лунната повърхност е вече в ход.

Напомням на читателите, че мисията „Чанг’e 5“ осъществява първия двупосочен полет от Земята до повърхността на Луната след 44-годишно прекъсване. За последен път пилотираните експедиции на НАСА „Аполо“ и роботизираните на СССР от серията „Луна“ в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век успяха да вземат проби и да ги доставят на Земята за по-нататъшно изучаване в лаборатории.

Още през следващите няколко часа пробивна машина ще се опита да достигне до дълбочина 2 метра в лунния реголит, за да събере проби от вътрешните части на грунда, а малко по-късно посредством специална лопата ще бъде загребан материал и от самата повърхност. След около два дни възвръщаемата степен със събрания реголит и скали ще отлети от Луната. Вече в окололунна орбита тя ще се срещне с чакащия орбитален апарат, след което пътешествието обратно към нашата планета ще може да започне.

Очаква се триумфалното пристигане на „Чанг’e 5“ на Земята заедно с колекционираните проби да е факт на 16-ти декември.

Снимка от повърхността на Луната, заснета от китайската мисия „Чанг’e 5“ по време на спускането. Photo credit : CNSA

Източник: CNSA

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/