Възвръщаемата мисия Хаябуса 2 напусна астероида Рюгу и започна своя път към Земята

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

Eдна от последните снимки на астероида Рюгу от автоматичната междупланетна станция „Хаябуса 2“. Фотографията бе заснета днес, на 13-ти ноември. Photo credit : JAXA

13 ноември 2019 г. 07:40 ч.

Светослав Александров. Японската космическа агенция съобщи, че автоматичната междупланетна станция „Хаябуса 2“ е започнала своето обратно пътешествие към Земята. На борда на роботизираната станция се намират проби от повърхността на астероида Рюгу, събрани след две успешни кацания по-рано през тази година. 

Нека да припомним най-важните акценти от експедицията. Изстрелването бе проведено на 3-ти декември 2014-та от космодрума Танегашима с ракета „H-IIA“. На 27-ми юни 2018-та „Хаябуса 2“ пристигна успешно в орбита около Рюгу. На 21-ви септември 2018-та мисията освободи на повърхността два астероидохода „Минерва 1-А“ и „Минерва 1-Б“, а на 3-ти октомври същата година бе осъществено успешно кацане и на европейския спускаем апарат „Маскот“.

На 21-ви февруари 2019-та бе извършено първото кацане на Рюгу с цел взимане на проби от астероида, а на 5-ти април на него бе взривен детонатор, за да може да се разчисти повърхността от отломки и да се осигури възможност да се вземат проби от астероидната вътрешност. Второто кацане бе факт на 11-ти юли, когато „Хаябуса 2“ кацна в изкуствено създадения кратер. Отново всичко мина благополучно и пробите бяха събрани.

Какво следва оттук насетне? През следващите две седмици „Хаябуса 2“ ще тества работоспособността на йонните си двигатели, след което те ще заработят в пълен капацитет. Завръщането на Земята е планирано за ноември или декември 2020-та, като тогава възвръщаемата капсула ще извърши кацане на територията на Южна Австралия. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/