През този уикенд японската мисия Хаябуса 2 ще се завърне на Земята с проби от астероида Рюгу!

1
162
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: спускаемата капсула на „Хаябуса 2“ със събраните от Рюгу проби навлиза в земната атмосфера. Image credit : JAXA

3 декември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Макар че вниманието на космическите ентусиасти е приковано най-вече върху китайската мисия на Луната „Чанг’e 5“, това е само една от общо четирите възвръщаеми междупланетни експедиции, които се реализират през 2020 година. През този уикенд предстои дългоочакваното завръщане на Земята на японската автоматична междупланетна станция „Хаябуса 2“ с проби от астероида Рюгу. 

И така, напомням на читателите, че това са всичките четири мисии през 2020 г., специално предназначени да доставят материал на Земята от други обекти в Слънчевата система, или да започнат процеса по доставката на такъв: „Хаябуса 2“ на Япония (изучаваща астероида Рюгу), „Чанг’e 5“ на Китай (изучаваща Луната), „Озирис-Рекс“ на САЩ (която през октомври се спусна и събра материал от астероида Бену) и „Пърсъвиърънс“ на САЩ (която ще събере скали от Марс за по-нататъшна доставка на Земята). 

По информация от Японската космическа агенция ще бъде осигурено излъчване на живо, като предаването ще започне на 5-ти декември в 19:00 ч. българско време (линк към Youtube). 

Автоматичната междупланетна станция „Хаябуса 2“ беше изстреляна преди шест години, на 3 декември 2014-та. През месец юли 2018 година тя пристигна в околностите на Рюгу, а през следващите месеци благополучно спусна на неговата повърхност няколко астероидохода „Минерва 2“ и европейския спускаем апарат „Маскот“. На 13-ти ноември 2019 г. мисията напусна астероида и започна обратния си път към Земята.

Спускаемата капсула ще трябва да извърши меко приземяване в района на базата Вумера в Австралия. Ако всичко премине наред и се окаже, че в контейнерите има съществено количество скали и прах от астероида, тези проби биха били безценни за науката. Рюгу е от т.нар. С-клас астероиди, което означава, че повърхността му е изградена основно от въглерод и се намира на голямо разстояние от Слънцето. Но учените смятат, че на астероида може да има и органични вещества, останки от раждането на Слънчевата система. 

Така посредством изучаването на пробите от Рюгу, които пристигнат на Земята през този уикенд, изследователите ще потърсят отговор на един от най-вълнуващите въпроси: Как се е появил животът на нашата планета? 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/