УСПЕХ: Първият американски кораб Карго Драгън излетя към МКС!

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното успешно изстрелване на „Карго Драгън“. Photo credit : SpaceX 

6 декември 2020 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Нов важен момент за американската космонавтика – днес, на 6-ти декември в 18:17 ч. българско време, излетя първият товарен кораб на СпейсЕкс от серията „Карго Драгън“! Заедно с него към Международната космическа станция се отправи нов компонент – шлюзов американски модул на име „Бишъп“, научни експерименти (включително опитна постановка с ремдесивир за лечение на коронавирус), коледни подаръци за астронавтите и хардуер, който е необходим за поддръжката на руския сегмент на МКС. 

Днешната мисия, разбира се, не е първата на СпейсЕкс за превоз на провизии. Още през 2010 година, преди пенсионирането на совалките, компанията изстреля на тестова мисия товарния кораб от първата серия „Драгън“, а след 2012 г. корабът започна да доставя редовно товари до МКС. „Драгън“ №1 бе добър кораб, но дойде и неговият ред да бъде изведен от експлоатация. Финалното му изстрелване беше на 7-ми март тази година. Независимо от безспорните му предимства – дълги години „Драгън“ №1 беше единственият кораб, способен да връща голямо количество товар от орбита на Земята (другите товарни кораби изгарят в атмосферата след своите мисии), той притежаваше и един съществен недостатък, а именно, че не можеше да се скачва с МКС самостоятелно. Астронавтите бяха принудени да го прихващат с роботизираната ръка „Канадарм 2“, след което го прикачваха пасивно към орбиталния комплекс. 

Новият кораб „Карго Драгън“, който дебютира днес, не страда от този недостатък. Той пак ще може да провежда двупосочни курсове до орбита и обратно, но за разлика от предшественика си ще е в състояние да се скачва самостоятелно със станцията. Дебютното скачване е планирано за утре, на 7-ми декември, в 20:30 ч. българско време. 

„Карго Драгън“ е базиран на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“, който в края на май летя с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на пробна мисия, а през ноември достави на МКС редовен екипаж от четирима души – Шанон Уокър, Виктор Гловър, Соичи Ногучи и Майкъл Хопкинс. Общо двата кораба се обозначават под названието „Драгън 2“ – т.е. втора версия. Ако скачването на 7-ми декември е успешно, към МКС за пръв път ще има скачени два кораба „Драгън 2“. СпейсЕкс планират от 2021 г. нататък в космоса винаги да е налице поне един кораб „Драгън 2“ – било то в товарен или пилотиран вариант.

Последният факт, който трябва да съобщя, колкото и банален вече да звучи е, че днес първата степен на ракетата-носител „Фолкън 9“ отново извърши благополучно кацане върху плаващата платформа „Разбира се, че още те обичам“. А сега да се фокусираме върху полезния товар, който бе изведен в космоса от „Карго Драгън“.

На МКС ще пристигне нов американски модул, който се нарича „Бишъп“!

Снимка на модула „Бишъп“ от предстартовата му подготовка. Photo credit : NASA KSC/NanoRacks 

Модулът е частно-финансиран, не тежи на бюджета на данъкоплатците, основно е разработен от американската частна компания НаноРакс. Малка част от корпуса му е конструирана и от италианската компания Талес Аления, както и от Боинг. „Бишъп“ притежава пространство от четири кубични метра и ще се използва за освобождаването в открития космос на микроспътници и други типове товари – т.е. това е шлюзов модул. 

На борда на „Карго Драгън“ пътуват още 364 килограма провизии за астронавтите, 953 килограма научни експерименти, 120 килограма екипировка за извънбордови дейности, 46 килограма компютърни системи. Самият модул „Бишъп“ тежи повече от един тон. Не на последно място, американският кораб превозва и 24 килограма хардуер за руския сегмент на космическата станция.

Сред научните експерименти се откроява опит за изучаване на лекарството ремдесивир. Благодарение на комерсиалната европейска установка на МКС ICE Cubes Service учените ще изследват как ремдесивирът взаимодейства със субстанцията циклодекстрин. Резултатите от опита могат да подобрят ефективността на медикамента при лечение на коронавирус. 

„Карго Драгън“ превозва и опити от типа „тъкан на чип“, при които в условия на безтегловност се отглеждат човешки клетки, симулиращи функцията на орган – поредната топ технология в медицината, водеща до революционни терапевтични методи. 

Предстои интересна научна програма за седемчленния екипаж на МКС, така че ще следим с интерес развитието на пилотираната космонавтика.

Запис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/