Информация за битумните керемиди

1
134
Добави коментар
georg4610
georg4610

Знаете ли какво представляват така наречените битумни керемиди? Знаете ли от какво са направени? Знаете ли защо са удачен избор за използване?

От тази статия ще научите със сигурност повече и по-полезни неща за тях.

На първо място те се наричат още шингли и са изградени в най-общия случай от фибросъкло, което е съчетано с битум. Фибростъклото предполагам знаете какво е – материал, който е съставен от стъклени влакна и свързващо вещество, обикновено полимер. Битумът е по-известен с думата катран. Това си е производен материал от нефта, с което предполагам сте наясно също.

И съответно, когато се смесят двете съставки, които описахме по-горе, се получава материал, който се използва за направата на битумни керемиди. Те от своя страна са най-разпространения и навлизащ в масово използване материал за покривни конструкции.

Естествено не всички покриви могат да бъдат покрити с битумни керемиди. Обикновено настилката НЕ се използва за плоските покриви, тъй като начинът на полагане не е особено удачен.

Тези настилки могат да се закупят в различна форма, цвят и дори в собствен дизайн и са изключително подходящи за всякакви наклони, тъй като са по-леки от стандартните керемиди. Най-често те се разделят в три класа – нисък, среден и висок.

Ниският клас включва триъгълни, квадратни и под формата на боброва опашка. Те са претенциозни към външните термични условия и не е желателно да се насочвате към тях, освен ако не става дума за някаква не толкова важна постройка, колкото може да бъде една къща да речем.

Към средният клас спадат под формата на пчелна пита, които са самозалепящи се битумни керемиди. Обикновено те са най-разпространените и гаранцията им е 10 години.

Към високият клас се отнасят материали с 15 години гаранция с 3 и половина милиметра дебелина и най-интересното е, че могат да се монтират дори при минусови температури. Те са с форма на правоъгълници.