Мака за подпомагане на зачеването | Fertilaid.bg

1
292
Добави коментар
kff1
kff1

Какво представлява билката и защо специалистите препоръчват мака за забременяване?

Билката мака или Lepidium meyenii (лат.) представлява многогодишно растение, виреещо в горите на Централните Анди. Може да бъде открита най-вече в Перу и Боливия, при надморска височина до 4000 м. Среща се още под имената мака-мака (maca-maca), аяк чичира (ayak chichira) или майно (maino). Най-известна обаче, билката остава с прозвището си „суперхрана“. В последните години все по-често специалистите препоръчват приема на мака, като част от един богат арсенал от лечебни растения, подпомагащи двойките при опитите за зачеване.

Ето защо.

Билката мака е богат източник на фитонутриенти. Освен това в състава ѝ могат да бъдат открити висок процент въглехидрати, белтъчини и вода. В допълнение растението притежава и богат набор от мазнини и фибри, както и Витамин С, калий, калций, цинк и мед.

Мака съдържа и съвкупоност от важни за организма вещества, за които се твърди, че притежават синергично действие. Такива са стеролите, танините, сапонините и алкалоидите. Едно от най-важните свойства на растението обаче, е способността за изолиране на химикала p-methoxybenzyl isothiocyanate. Според традиционната местна медицина, химикалът със сложно име, има свойството на афродизиак и именно поради тази причина, можете да откриете мака в множество добавки, подобряващи репродуктивната и сексуалната функции.

Мака за забременяване

Все по-често специалистите препоръчват приема на билки и естествени и натурални средства в хода на опитите за зачеване. Истината е, че много преди напредването на съвременната медицина, в традиционната от векове с голям успех се използват билки за забременяване. В днешно време, по-голямата част от тях могат да бъдат открити под формата на хранителни добавки.

В хранителните добавки с мака, за забременяване, се използва най-често коренът на растението. Той е и основната му и ядлива част, а цветовете му варират от бяло до черно. Коренът обикновено се изсушава и се консумира в прахообразна форма, но може да бъде открит и под формата на капсули или като течен екстракт в някои добавки мака. За забременяване най-често специалистите препоръчват мака на прах.

Видове мака

В световен мащаб са познати над 13 вида мака. Сред тях най-познатите и популярни са черна, бяла, жълта и червена.

Черната мака е един от най-редките видове мака. Известна е още като „мъжка мака“. Този корен от мака притежава доказан положителен ефект върху мъжкото репродуктивно здраве. Подобрява сперматогенезата, повишава либидото у мъжете и спокойно можем да го поставим в групата на „мака за забременяване“.

Основната разлика между всички видове мака се корени в техните цвят и вкус. Относно действието, както черната, така и останалите имат благотворно действие върху мъжкото либидо.

Върху женското либидо и сексуална фунцкция най-силно влияние оказва червената мака. Тя оказва положителен ефект върху плодовитостта на при жените. При мъжете пък помага за намаляване размера на простатната жлеза. Този вид мака за забременяване се отличава с по-сладък и мек вкус, подобен на фин карамел.

Най-популярната и често срещана на пазара мака е жълтата. Тя, подобно на останалите видове, повишава силата, издържливостта и енергийните нива. Също като останалите видове, има свойствто на естествен афридизиак и оказва благоприятно влияние върху репродуктивното здраве и при двата пола.

Независимо с кой от всички видове мака разполагате, бъдете сигурни, че билката ще окаже положително влияние както върху сексуалната функция, така и върху общото ви физическо състояние. В периода на опитите за зачеване пък, маката за забременяване със сигурност ще повиши шансовете ви за успех.

Свойства на билката мака – за забременяване и още много други

Билката мака притежава множество полезни за организма свойства – от повишаване на енергийните нива на организма до подобряване на репродуктивното здраве и при двата пола. Основното действие на „суперхраната“ от хилядолетия насам, си остава свойството ѝ да увеличава сексуалното желание. Именно в това до голяма степен се изразяват и ползите на маката за забременяване и подобряване на репродуктивните способности и при двата пола. Повишавайки либидото и при двата пола, приемът на билката увеличава шансовете за зачеване.

Освен това, включена в дневното меню, черната мака повишава имунната система, предпазва от вредните влияния на стреса и умората и увеличава качеството на паметта. Всички познати до момента видове корени от мака, въздействат върху хормоналния баланс и централната нервна система.Това прави я прави подходяща за прием освен в периода на опитите за зачеване, но и през останалото време. 

А ето и в какво се изразява благоприятното влияние на мака и при двата пола.

Мака за забременяване и влиянието ѝ върху женското репродуктивно здраве

Както вече споменахме, всички видове корени от мака, влияят благоприятно върху хормоналния баланс. А именно това е едно от най-важните условия за поддържане на добро репродуктивно здраве. Дисбаналсът в нивата на хормоните в женското тяло, е сред най-често срещаните причини, водещи до затруднения в опитите за зачеване. Балансирайки нивата на хормоните, билката оказва влиянив върху редовността на менструалния цикъл, и съответно – на овулацията.

Освен това, съществуват изследвания, които доказват, че приемът на мака може да намали нивата на тревожност и депресия. Как? Подобно на трациционния женшен, мака е адаптогенна билка, която влияе върху естественото освобождане от стреса и насърчава способността ни да устояваме на неговите вредни влияния.

Особено високите нива на магнезий в растението, заедно с адаптогенните му качества, също така поддържат и здравословното състояние на имунната система.

В допълнение към това свое качество, освен че много жени използват мака за забременяване, пилотно проучване доказва нейното положително влияние и върху жени, намиращи се в постменопауза. Билката понижава високото кръвно налягане и намалява нивата на депресия, като заедно с това успява да контролира неприятните за периода, симптоми на менопауза.

Мака за забременяване и влиянието ѝ върху мъжкото репродуктивно здраве

При мъжете основните причини за намален фертилитет се крият в сперматогенезата и състоянието на основните спермални показатели – брой, качество, морфология и подвижност на сперматозоидите.

Съществуват множество изследвания, доказващи положителното влияние на мака върху межките спермални показатели. Резултатите на едно от тях, гласят, че приемът на мака може да доведе до увеличаване на обема на семенната течност, броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. Неотдавъшен преглед пък, обобщава констатациите от пет малки проучвания, показващи мака подобрява и качеството на сперматозоидите. Именно тези нейни свойства, правят маката за забременяване, подходяща за прием и от мъже.

Друго полезно свойство на билката при мъжете, е влиянието ѝ върху сексуалната функция. Малко изследване, проведено през 2009 г. показва, че приемът на 2.4 г. екстракт от корен от мака на ден, в продължение на 12 седмици, значително повишава тяхното общо и сексуално благосъстояние. Участниците са мъже с лека форма на еректилна дисфункция и в сравнение с участниците, приемащи плацебо, усещат в по-висока степен повишаване на либидото.

Маката за забременяване е известна още като „природната алтернатива на виаграта“ или „перуанският Дон Жуан“. Тези имена на мака идват именно поради благотворния ефект на корена ѝ върху мъжката сексуална функция.

Съществуват редица изследвания, доказващи ефекта на растението върху оплодителните и сексуални способности на мъжа, без пряко влияние върху хормоните.

Прием на мака за забременяване

Сухият стрит екстракт от корен от мака би могъл да се открие както под формата на прах, така и в капсули. Най-често може да бъде открит под формата прах в различни опаковки и грамажи. За да окаже по-дългосрочно влияние върху организма, екстрактът от мака за забременяване, независимо под каква форма, трябва да се приема ежедневно в рамките на 3 до 6 месеца.

Точното количество на дневната доза мака не е напълно уточнено и обикновено то зависи от индивидуалното състояние и възрастта. Поради тази причина, стритият корен може да бъде открит в различни дозировки. В много от случаите това зависи от вида екстракт от мака за забременяване, който се съдържа в капсулата или таблетката. Обикновено в една таблетка или капсула той е 500 мг. Препоръчителният дневен прием в повечето случаи е веднъж дневно, за предпочитане сутрин.

Приемът на мака на прах също е различен и зависи от вида на растението. Тук също не е установена оптимална дневна доза, но в голяма част от проузчваниятя, тя варира между 1.5 и 5 грама на ден. Често се препоръчва 1 с.л. дневно като постепенно дозата може да се увеличава. Можете да добавят прахът от мака за забременяване в смутита, фрешове, мюсли, или да го използвате за приготвянето на кремове, сладки и др.

Странични ефекти от приема на мака

До момента няма данни за странични ефекти от приема на мака за забременяване. В медицината същещствува един регистриран случай на нежелана реакция след 90-дневен прием на 600 мг на ден мака. В този единствен случай се наблюдава повишаване на диастолитичното кръвно налягане и чернодробните ензими.

До този момент не се открива достатъчно надеждна информация относно безопасността на мака при прием по време на бременност или кърмене. Въпреки всичко, някои специалистите препоръчват да се избягва употребата. Според други специалисти в областта обаче, приемът на мака от бременни жени е напълно безопасен. Затова препоръчваме да се консултирате с вашия лекар, ако желаете да приемате мака по време на бременност.

При жени, страдащи от хормоночувствително състояние като ендометриоза, рак на гърдара, рак на матката или др., употребата на мака не е препоръчителна, поради възможността от подобно на естроген влияние.