Българи апелираха пред посолството на КНР в Международния ден за правата на човека

1
145
Добави коментар
Novetika
Novetika

Днес, 10 декември 2020 г., тротоарите пред посолството на Китайската Народна Република (КНР) в София се оживиха между 11 и 13 часа.

Там, по повод Международния ден за правата на човека, се събраха близо 20 наши сънародници от София, Стара Загора и Пещера, и призоваха за спиране на 21-годишно преследване на близо 100 милиона китайски граждани, следващи духовния метод Фалун Гонг.

С помощта на мегафон, родните доброволци призоваха правителството на КНР незабавно да спре преследването, а посланикът на КНР в София незабавно да свали лълживата пропаганда за Фалун Гонг от сайта на дипломатическата мисия, както и да не се въвлича в преследване на китайска и българска територия.

Призив беше отправен и към българското правителство и гражданите, да подпишат международна петиция за прекратяване на гоненията.

„Чувстваме морален дълг да разкажем на българската общественост за случващото се в комунистически Китай и да направим всичко по силите си да спрем тормоза и убийствата на свои съмишленици, чието единствено престъпление е следване на принципите Истинност, Доброта, Търпение и стремежа да бъдат по-добри хора“, се каза в изявлението пред посолството.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е древен метод за усъвършенстване на духа и тялото. Включва философия с принципи Истинност, Доброта и Търпение и пет медитативни упражнения.

Заради положителните ефекти върху здравето и морала на хората, Фалун Гонг бързо се превръща в най-масовото социално движение в Китай през 90-те години на 20-и век.

„Ние сме тук, тъй като самите ние практикуваме Фалун Гонг и сме се уверили лично в ползите от практиката. Благодарение на Фалун Дафа имаме добро здраве, спокойно съзнание и по-добри отношения в семейството, на работното място и в обществото“, заявиха още родните последователи на източния духовен метод.

Причината за преследването – което започва на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин – е фактът, че последователите на Фалун Гонг надхвърлят близо два пъти по брой членовете на комунистическата партия по онова време (65 милиона). Дзян Дзъмин вижда в огромната популярност на Фалун Гонг заплаха за властта на партията и не може да приеме, че нещо друго освен комунистическата идеология може да спечели сърцата на близо 8% от населението на Китай.

Гоненията срещу Фалун Гонг продължават и днес, и са заклеймени от десетки правителства и международни организации.

Най-страховитата форма на тези гонения беше потвърдена през 2019 г. от международен трибунал в Лондон – насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в китайски държавни болници. Болшинството от жертвите на този нов вид геноцид, според разкритията, са именно на последователи на Фалун Гонг и е възможно да са над един милион от 2000 г. насам.

Мирният протест привлече вниманието на редица минувачи, някои от които се подписаха в подписката за спиране на преследването.

Полицаите, охраняващи събитието, също изслушаха с интерес изявлението по мегафона. Докато разказът течеше, порталът на посолството се отвори, за да пропусне товарен автомобил с доставки. Посрещнаха го няколко служители от китайски произход. Така те също успяха да чуят призива на Фалун Гонг.

Международният ден за правата на човека завърши от 19:00 часа с безплатна онлайн прожекция на филма „В името на Конфуций“, който разказва за дейността на китайските образователни филиали Институти „Конфуций“ по света, три от които са в България: два в София и един във Велико Търново.