11 Домашни маски за коса и ползите то тях

2
203
Добави коментар
rzamen
rzamen

Те ще ви помогнат да подхраните, предпазите и овлажните косата си. Ако продължавате да си задавате въпроса – как да си направим маска за коса?

Вижте подбрана колекция от домашни маски за коса с различни съставки и за различните типове коса.

1. Маска за коса с кокосово масло и мед

И двте съставки, кокосово масло и мед, присъстват в голям брой домашни маски за коса.

КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовите орехи могат да бъдат вълшебната съставка за вашата коса. Кокосовото масло може да се използва за коса и кожа, като здравословна мазнина за готвене, подпомага храносмилането, поддържа естествените хормони на тялото и като цяло, ползите от кокосовото масло са безкрайни!

Кокосовото масло ще направи косата ви мека и предотврати накъсването на косъма поради високите си способности за задържане на влага. Тъй като кокосовото масло съдържа мастни киселини, то прониква в косата по-дълбоко от обикновените балсами, което води до красива мека, копринена, блестяща коса.

ПЧЕЛЕН МЕД

Ползите от меда са безкрайни! Първо, медът е чудесен естествен овлажнител. Това е особено полезно, ако имате суха коса и се нуждаете от допълнителна хидратация.

Медът също е емолиент, който спомага за изглаждането и омекотяването на косата ви и връща изгубеният блясък. Той присъства в различни маски за коса и разкрасителните маски за лице.

СЪСТАВКИТЕ

1 супена лъжица кокосово масло 1 супена лъжица мед

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в купа Прехвърлете сместа в тенджера и загрейте, докато се разтопи и придобие течно състояние Нанесете приготвената домашна маска за коса върху косата отгоре надолу и покрийте с шапка за баня Оставете да престои 15-20 минути Изплакнете 2. Домашна маска за коса за растеж с канела и кокосово масло

КОКОСОВО МАСЛО

Още една домашна маска за коса с кокосово масло, то се използва в най-различни маски за коса, заради хидратиращите му свойства.

КАНЕЛА

Канелата има антимикробни свойства, които помагат на косата да расте, помага при пърхот, косопад и също така укрепва вашите космени фоликули. Когато се прилага върху косата, канелата стимулира циркулацията на скалпа, подобрявайки притока на кръв към космените фоликули и води до стимулиран растеж на косата. Ако искате по-дълга коса, това е маската за вас.

Прочети Още: 11 лесни домашни маски за лице за чиста и сияйна кожа

СЪСТАВКИ:

1 супена лъжица кокосово масло 1 чаена лъжичка канела

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Смесете тези две съставки в купа и се уверете, че са смесени добре Разделете косата на две и започнете да нанасяте от скалпа към краищата Използвайте върховете на пръстите си, за да втриете маската в корените на косата Вържете косата и покрийте с кърпа или шапка за баня Оставете тази домашна маска за коса да престои 30-45 минути и след това изплакнете с шампоан и балсам

Тази маска е най-добра и най-ефективна, ако се използва в продължение на една седмица

3. Маска за коса с яйце и лимон за мазна коса

ЯЙЦА

Яйцата са богати на витамини А, D и Е, протеини и мастни киселини, които помагат за запазването на блясъка в косата.

ЛИМОНИ

Лимонът е най-подходящ за тези с мазен скалп, тъй като лимоновият сок има способността да абсорбира излишните мазнини в скалпа. Лимонът е с високо съдържание на витамин С, което води до силна коса, а киселинната му природа ще ви помогне да почистите косата от всякакви депозирани продукти и прах.

Лимонът съдържа и съединение, наречено „лимонѐн“, което придава блясък на скучната безжизнена коса. Лимоновият сок е чудесен и за борба с пърхота, тъй като има противогъбични свойства.

СЪСТАВКИ:

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Разбийте белтъка. Добавете изстискания лимон в купа Смесете яйчния белтък и лимоновия сок заедно и разбъркайте докато получите гладка консистенция Нанесете върху влажна коса отгоре надолу вържете косата и покрийте с шапка за баня Оставете тази маска да престои 30-45 минути и изплакнете с шампоан и балсам 4. Домашна маска за коса със зехтин и кафява захар за суха коса

Имате проблеми с пърхота и сухата коса? Тази домашна маска за коса ще бъде най-добрият ви помощник за отстраняването на тези проблеми.

ЕКСТРА ВЪРДЖИН ЗЕХТИН

Екстра върджин зехтинът, често се използва като естествен балсам за лечение на суха коса. Той прави косата блестяща, като заключва влагата и предотвратява сухотата на скалпа.

Това е чудесна съставка за предотвратяване на счупване на косата, разцепване на краищата и дори за наелектризиране!

КАФЯВА ЗАХАР

Кафявата захар е чудесен ексфолиант за косата, който помага да се отървете от онези мъртви кожни клетки от скалпа и всяко друго остатъчно натрупване. Кой да предположи, че тази сладка съставка е ключът към по-здравата коса?

СЪСТАВКИ:

2 супени лъжици кафява захар 1 супена лъжица зехтин

НАЧИН НА УПОТРЕБА: 

Смесете захарта и зехтина заедно в купа Нанесете върху косата отгоре надолу Оставете маската да действа върху косата за 15-20 минути Изплакнете 5. Маска с кисело мляко, мед и банан за коса склонна към накъсване

КИСЕЛО МЛЯКО

Киселото мляко има високи нива на млечна киселина, която помага за лечението увредената коса.

БАНАНИ

Бананите са чудесни за кондициониране на косата. Те са пълни с естествени масла, калий, въглехидрати и витамини, всички от които помагат за „заключване“ на влагата и спомагат за премахването на накъсаните краища.

СЪСТАВКИ:

1 нарязан банан 2 супени лъжици кисело мляко 1 супена лъжица мед

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Комбинирайте всички съставки заедно в блендер или разбъркайте съставките, до получаването на хомогенна смес Нанесете маската върху влажна коса отгоре надолу Вържете косата и покрийте с шапка за баня Оставете тази домашна маска да действа върху косата ви за около 30-45 минути Изплакнете с шампоан и балсам

Виж Още: Пигментни петна: причини, превенция и можем ли да се справим с тях

6. Домашна маска за коса с авокадо, мед, яйце и кокосово масло за увредена коса

АВОКАДО

Авокадото съдържа естествена, здравословна мазнина, която предлага близо 20 различни витамини и минерали, включително калий, фолиева киселина (който възстановява увредените клетки), витамини С и Е.

С други думи, авокадото, използвано като домашна маска за коса, придава блясък, овлажнява и осигурява на косата ви основни витамини и протеини.

СЪСТАВКИ:

1 авокадо 2 яйца 1 супена лъжица мед 1 супена лъжица кокосово масло

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Намачкайте авокадото и го сложете в купа Добавете яйцата, меда и зехтина към сместа и разбъркайте добре Нанесете върху косата от краищата до корените Оставете я да действа 15-20 минути Изплакнете 7. Домашна маска за коса с ягоди, мед и кокосово масло за блестяща коса

ЯГОДИ

Тази рецепта е чудесна за постигане на цялостно здраве на косата. Ягодите са пълни с витамин С, който помага на тялото ви да създава колаген, важна част от структурата на косата. Тази  ягодова маска за коса също елиминира излишния себум, което ще придаде на косата ви блясък.

СЪСТАВКИ

6-8 пресни ягоди 1 супена лъжица кокосово масло 1 супена лъжица мед

Начин на употреба

Смесете всички съставки до еднородна смес Нанесете равномерно върху влажна коса Оставете да престои 5-10 минути Изплакнете добре с топла вода 8.Маска за коса с чесън, лук и масло за растеж

ЧЕСЪН

Чесънът има високо съдържание на минерали като калций, цинк и сяра, които са от съществено значение за растежа на косата. Той е антимикробен и помага за убиването на микроби и бактерии, които могат да причинят увреждане на скалпа и да инхибират растежа на косата.

Съдържанието на селен в чесъна помага за стимулиране на кръвообращението за максимално подхранване. Той спомага за пречистване и укрепването на космените фоликули. Чесънът ограничава косопада и спомага за премахването на досадния пърхот.

СЪСТАВКИ

8 скилидки чесън 1/2 чаша масло (маслиново, кокосово, рициново и др.) 1 средно голям лук (по желание)

    Начин на употреба

Счукайте чесъна и лука или ги хвърлете в блендер, за да получите фина каша Загрейте маслото в тиган и добавете чесъна и лука към маслото, когато сместа добие златист цвят, махнете от огъня След като маслото се охлади, го прецедете – използвайте само течната част от сместа Вземете две супени лъжици от сместа и започнете леко да масажирате скалпа си около 15 мин След това нанесете по цялата дължина на косата и оставете за още 30 минути Измийте с шампоан 9.Домашна маска за коса с хума

ХУМА

Хумата е една чудесна природна съставка за приготвянето на домашна козметика. Може да се употребява за измиване и подхранване на косата както самостоятелно, така и в комбинация с други съставки. Маските с хума са идеални за коса склонна към омазняване. Хумата премахва излишния себум и по този начин придава на косата блясък и обем.

съставки

4 супени лъжици хума 1 чаена лъжичка рициново масло или зехтин / рициновото масло е препоръчително, за тези, които искат да стимулират растежа на косата си/ 1 жълтък няколко капки от ампула вит. А и Е / по желание/

Начин на употреба

Постепенно прибавяйте вода към хумата докато стане средно гъста каша След това прибавете рициновото масло или зехтина, витамините и предварително разбития жълтък. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес Втрийте в корените на косата с масажни движения. Оставете маската за коса да престой докато хумата изсъхне и изсветлее /около 15-20 мин./ Изплаква се хубаво с вода, не използвайте шампоан 10.Маска с тривитаминол за растеж

ТРИВИТАМИНОЛ

Тривитаминола съдържа изключително полезни витамини като А, Е и D3. Основно той се употребява в животновъдството, но в последно време тривитаминола стана доста използван и от хората.

Тривитаминола стана широко разпространен в не една домашна маска за коса – за заздравяване и повишаване устойчивостта на косата, за по-бързия и растеж, борба с косопада и оплешивяването, също така и  като допълнително, подхранващо средство.

Съставки

2 с.л. тривитаминол 1 с.л. бадемово масло 1с.л. водка 1с.л. лимонов сок (можете да използвате и ябълков оцет) 2-3 капки газ

Начин на употреба

Смесете всички съставки в малка купа Нанесете маската по цялата дължина на косата, поставете шапка за баня и оставете да действа 2 часа След това измийте хубаво косата с вода и шампоан

Тази маска можете да прилагате на косата си един път седмично в продължение на месец, след което е нужно да оставите косата си да почине около месец преди да повторите лечебния цикъл отново.

11. Маска с бира и яйце

БИРА

Бирата е ферментирала течност, съдържаща доста мая. Дрождите съдържащи се в бирата, ще събудят косата ви и ще я накарат да заблести. Протеините на маята ще спомогнат за възстановяването на структурата на увредената коса. Витамин В ще ускори растежа на косата, а захарозата ще помогне за подобряване на естествения блясък на косата.

Използвайте бира, престояла в чаша поне 1 час.

Съставки

½ чаша бира 1 чаена лъжица зехтин или слънчогледово олио 1 сурово яйце

Начин на употреба

Разбийте яйцето и добавете останалите съставки Нанесете маската върху чиста и влажна коса Оставете тази домашна маска за коса да действа 15 минути Изплакнете маската с хладка вода

И, разбира се, не забравяйте да споделите с нас във Facebook или на нашият имейл, как изглежда косата ви след използването на маските.

Продължавайте да наблюдавате сайта за още такива съвети и трикове за лична грижа.