Астронавтите на Върджин Галактик се завърнаха у дома след преждевременно прекратен ракетен полет

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : Virgin Galactic

12 декември 2020 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Днес, 12-ти декември, трябваше да бъде ден на голям триумф за частната космическа компания Върджин Галактик, тъй като фирмата очакваше да проведе първия пилотиран космически полет от космодрума Спейспорт Америка в щата Ню Мексико. За съжаление обаче по-малко от секунда след запалването на ракетния двигател полетът бе прекратен. Скоро след това пилотите СиДжей Стъркоу и Дейв Маккей се прибраха благополучно на Земята след безупречно кацане на техния кораб „Юнити“. 

Безопасността преди всичко – това е основното правило, по което се водят космическите агенции и компании. Върджин Галактик постъпи правилно, че не продължи с изпълняването на космическия полет, а той беше прекратен незабавно щом се появиха първите проблеми. 

Но истината е, че опитът за покоряването на космоса от страна на Ричард Брансън вече се превръща в голям резил. Очакванията бяха корабите от серията „СпейсШипТу“ да почнат да летят редовно още през 2009 година. Но факт е, че първият тестов пилотиран космически полет бе осъществен чак през декември 2018 година – девет години след първоначално обявената дата и след катастрофа през 2014 година, довела до смъртта на един пилот. Втори пилотиран космически полет беше осъществен през февруари 2019 година. И двете мисии бяха осъществени от изпитателния космодрум в Мохаве, Калифорния. За нуждите на комерсиалните мисии Върджин Галактик трябваше да се премести на космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико. Цялото местене доведе до почти двугодишна пауза между космическите изстрелвания на компанията.

Частната компания Върджин Галактик е основана през 2004 година. Изминали са вече шестнадесет години – два пъти повече време, отколкото е отнело на НАСА да изпрати човек на Луната след официалното обявяване на програмата „Аполо“ през 60-те. За това време Брансън все още не е успял да постигне редовни космически полети, а какво остава за туристически. Мнозина са изненадани от неприятния развой, още повече, че предприемачът не е започнал от нулата, а базира кораба си на опита от успешния суборбитален проект „СпейсШипУан“. Напомням на читателите, че това беше първият частен космически кораб, който бе проектиран специално за спечелването на наградата Екс Прайз. Целта бе изпълнена, но тъй като това бе неудобен кораб за комерсиални мисии, надеждите бяха той да бъде мащабиран и надграден до по-големия „СпейсШипТу“ с цел туристически атрации.

Именно тук сметките излязоха криви. Мащабирането не се оказа толкова лесна задача – и в крайна сметка днес имаме кораб, който наистина е по-голям, но докато „СпейсШипУан“ можеше да надхвърля височина от 100 километра, „СпейсШипТу“ е в състояние да постига единствено 80-километрови височини – все пак в рамките на дефинициията на НАСА и Военновъздушните сили на САЩ за началото на космическото пространство.

Надяваме се, че поне ще проработи. Кога? Остава да видим. Така, както са тръгнали нещата, май наистина ще отбележим две години без космически полет от Върджин… 

За повече информация : Върджин Галактик

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/