Монтаж и демонтаж на канализационни тръби в апартамента

1
203
Добави коментар
zapoznaise

В днешно време канализационните тръби са направени предимно от пластмаса, поради високата си химическа устойчивост. Но понякога трябва да смените такива – по време на преустройство, понижаване на хоризонталното ниво, случайни повреди, разкъсвания от замръзване

на канализацията. Ако например трябва да разглобите канализационен щранг, изработен от PVC тръби, на първо място, трябва да се съгласите със съседите на горния етаж по кое време не трябва да използват канализацията.

За разлика от чугуна, пластмасовият щранг няма щамповани фуги, така че не е нужно да го пилите  или да го нарязвате с перфоратор. Пластмасовата линия просто се разглобява на някоя от фугите – желаната секция се отделя внимателно, запушването се изтръсква от нея и се поставя на място. Това компенсира нежеланото почистване с традиционни методи – с дебел проводник или водопроводни кабели, които надраскват пластмасата.

Как да почистите канализационната тръба в банята?

За да се гарантира липсата на неприятни миризми и да се придаде естетичен вид на банята, струва си да се помисли за дизайна на водопроводните и канализационни тръби, разположени в нея. Но решавайки как да почистите канализационната тръба в банята, трябва да вземете предвид материала, от който е направен: ако металът може лесно да се почисти , е необходимо да разглобите пластмасата, а тя изисква достъп. Тези. по-разумно е да изберете опция, която няма да доведе до непланирани ремонти.

Най-лесно е да покриете хоризонтални тръби със замазка, докато вертикалните тръби могат да бъдат измазани или облицовани с плочки. Можете също така да направите кутии от шперплат, гипсокартон и други подходящи материали – запечатани или под формата на шкафове, с малко пространство за битови нужди. И накрая, тръбите могат да бъдат премествани, а в трудни ситуации, боядисани в подходящ цвят, окачени с катерещи се растения, украсени с мазилка или мозайка.

 

Как да скриете кръглата тръба в ъгъла на тоалетната?

Отворените комуникации в апартаменти, построени през миналия век, са нещо обичайно. За да се премахнат всички видове тръби и кабели на външен вид, те се преместват дълбоко в основните конструкции или по някакъв начин се маскират. Но например как да скриете кръгла тръба в ъгъла на тоалетната не е толкова важен въпрос в сравнение със свободния достъп до нея, ако е необходимо.

Един от най-често срещаните методи е декоративна кутия от гипсокартон или пластмаса. Преди да го инсталирате, препоръчително е да смените тръбите (ако са стари), така че да не възникват проблеми дълго време. Рамката на кутията е направена от метални стелажи и направляващи профили. Първо се прави маркировката, след това рамката се фиксира и след това се обшива с панели.

Как да премахнете чугунена канализация?

Чугунът е чуплив материал, така че бъдете внимателни. Повредите на общ щранг или други изходящи комуникации ще създадат сериозни допълнителни проблеми за съседите и непредвидени разходи. Преди да премахнете чугунената канализация, е необходимо да изключите подаването на студена и топла вода, да освободите банята от нещата (така че да се отстраняват по-малко замърсявания и да е по-удобно да се работи). Едва след това се демонтират тоалетните и канализационните тръби.

По-далеч от щранга, можете да чупите чугуна с чук, но ставите ще бъдат разбити. Връзките се отстраняват чрез нагряването им с горелка или с пистолет за горещ въздух (за да не се отровите от продуктите от изгарянето на сяра, ще ви трябва добър противогаз).

За да предотвратите проникването на отломки вътре в тръбата, е по-добре да използвате чук с пластмасова или полимерна приставка – до средата на щранга.

Самата напречна греда леко се разхлабва и отстранява. Ако има тройник на щранга, недалеч от него, тръбата се подава (можете да използвате ножовка за метал) и се отстранява, а останалата част се разхлабва по същия начин и се изважда от гнездото.

Как да се свържа в канализационна тръба?

Най-често такава необходимост възниква при подреждането на допълнително изтичане за нови домакински уреди (например пералня). Ако тръбата е метална, можете да я отрежете и да заварявате тройник. След рязане, измерете и отрежете парче с необходимата дължина възможно най-точно, където е поставен тройника. След това краищата се заваряват, което ще изисква услугите на опитен заварчик.

Преди да изрежете в пластмасова канализационна тръба, ще трябва да придобиете специална тръба с определен диаметър, която ще седи плътно в гнездото.

На правилното място се пробива отвор с диаметър на разклонителна тръба, фланецът (и около него) се смазва с несъхнещ уплътнител, този фланец се поставя върху тръбата и се фиксира със скоби.

Затегнете скобите, докато уплътнителят се изстиска изпод фланеца.

По-малко надежден метод, приемлив при ниско налягане в канализационните тръби, е обвиването на фланеца с електрическа лента.

 

You may be interested in:

Полиетиленовите продукти се превърнаха в незаменим атрибут на съвременния живот. Но този материал намери неочаквано