УСПЕХ: Ракета 3.2 на американската фирма Астра достигна космоса!

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Земята, заснета от камера на борда на „Ракета 3.2“ след като беше достигнато космическото пространство. Photo credit : Astra Space

16 декември 2020 г. 00:25 ч.

Светослав Александров. В САЩ вече има нова частна ракета, способна да лети до космоса! Това стана факт след като на 15-ти декември в 22:55 ч. българско време „Ракета 3.2“ на фирмата Астра излетя и премина 100-километровата граница на Карман, която условно разделя атмосферата на Земята от космическото пространство. 

Единственото нещо, което все още не е ясно, е дали „Ракета 3.2“ е постигнала стабилна орбита или не. Понастоящем екипите на компанията все още анализират данните от мисията. Но важно е да се конкретизира, че основният критерий за успех, поставен от Астра, не е орбиталният полет. Компанията очакваше единствено безпроблемна работа на първата степен. Засега със сигурност е ясно, че тази първа степен е работила безупречно, изключила е по план двигателите си, след което е настъпило отделяне на втората степен и запалване на двигателя на въпросната втора степен. 

С други думи – множество цели бяха изпълнени, включително и навлизането в космическото пространство. Астра се превърна в поредната космическа компания на САЩ! 

Тази компания обаче е твърде различна от останалите американски фирми, включително СпейсЕкс. В свое интервю за Арс Текника, създателят на Астра Адам Лондън конкретизира каква е разликата между неговите начинания и тези на Илон Мъск.

Стратегията на Мъск беше да създаде възвръщаема и надеждна космическа ракета. „Това е величествено инженерно постижение“, бе категоричен Лондън за успехите на СпейсЕкс. „Оставам възхитен от това, което са постигнали“, след което подчерта – за големи спътници и за изпращането на хора в космоса „Фолкън 9“ е най-доброто решение.

Но парадигмата на Астра е различна и според Лондън тя е също толкова ценна. През последното десетилетие изключително популярни станаха т.нар. микросателити. Тези 50 до 150-килограмови спътници са почти за еднократна употреба. На тях им липсва система за активно придвижване в орбита, следователно животът им е ограничен само до няколко години, след което изгарят в атмосферата, без да натрупват космически боклук. Поради това Астра създава ракета, която не е нито изключителна, нито перфектна.

„Ние строим доста скучна ракета“, категоричен е Лондън. „Не се целим да е надеждна на 100%“.

Нещо повече – фирмата е готова да направи компромис с качеството за сметка на цената. Засега най-евтината ракета е американската „Електрон“ на Рокет Лаб, която се предлага за $7.5 милиона. Астра предлага полет за $2.5 милиона и евентуалната цел е да се смъкне цената до $1 милион.

Понеже ракетата е „скучна“ по думите на Лондън, тя няма и готино име. Днешният експериментален носител, който достигна космоса, носи простичкото название „Ракета 3.2“.

Все още очакваме да видим пълен видеозапис от изстрелването. Астра реши да не излъчва старта на живо – мярка, която не се хареса на космическите ентусиасти, но която беше оправдана с пандемията от коронавирус и факта, че компанията е имала само ограничен персонал на стартовата площадка. 

По време на предишното изстрелване през септември имаше излъчване на живо, като тогава ракетата се провали още по времето на работата на първата степен. Това, че днес беше достигнато космическото пространство, е съществен успех за Астра. Малко компании успяват да го направят от втория опит. 

За повече информация: Астра

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/