Всички стоки от Китай с ДДС от 1 юли 2021 г.

1
109
Добави коментар
power
power

Вчера бе проведено поредното онлайн заседание на НАП, влизат в сила нови режими   Всички стоки от Китай, които много хора си поръчват по инт…

Вчера бе проведено поредното онлайн заседание на НАП, влизат в сила нови режими

 Всички стоки от Китай, които много хора си поръчват по интернет, ще бъдат с ДДС от 1 юли 2021 г., независимо от стойността им. От тогава отпада облекчението, за всичките страни от ЕС, без ДДС да са пристигащите пратки от страни извън Общността на стойност под 22 евро. От средата на 2021 г. в сила ще влязат нови режими за облагане с ДДС при трансграничната онлайн търговия и услугите.

Самата доставка на стоките обаче ще бъде по-лесна. За пратки на стойност до 150 евро ще има възможност дължимото ДДС да се плаща от крайния клиент на куриера, който я доставя. Така ще отпадне необходимостта клиентът да освобождава пратката от митницата, за да плати ДДС.

Промените идват по искане на Европейската комисия

Европейската комисия публикува законодателно предложение за отлагане на датата на прилагане на ДДС пакета за електронна търговия с 6 месеца, от 1 януари 2021 г. до 1 юли 2021 г. Решението на Комисията е повлияно от искането на някои държави от ЕС за отлагане на заявената дата, поради факта, че техните ИТ системи няма да бъдат готови до края на тази година, паралелно и очевидната трудна ситуация, причинена от избухването на COVID-19, което също оказва влияние.

Предложението включва отлагане на следните елементи от ДДС пакета за електронна търговия, приет през декември 2017 г.:

• ДДС на „едно гише“, чиято цел е да позволи на всички компании, които продават стоки на своите клиенти онлайн, да се справят със задълженията си по ДДС в ЕС чрез един лесен за използване онлайн портал на техния собствен език.

• Премахване на освобождаването от ДДС при внос за малки пратки (оценено на под 22 евро) и вносната декларация за ДДС на „едно гише“.

• Правила за пазарите, считани за доставчици във връзка с ДДС. Като напомняне, тези правила правят онлайн маркетплейс палтформите отговорни за осигуряването на събиране на ДДС върху продажбите на техните платформи, които се извършват от потребители в страни извън ЕС на потребителите в ЕС. Това включва продажби на стоки, които вече се съхраняват от компании извън ЕС в складове, базирани в ЕС.

Както Европейският парламент, така и Съветът са били информирани за предложението, което ще изисква приемане в Съвета с единодушие, съгласно законодателната процедура на ЕС, предвидена по въпросите на ДДС. Ecommerce Europe се надява на бързото приемане от Съвета, за да осигури съществена правна сигурност на всички участници в електронната търговия.

Бизнесът изисква правна сигурност и последователност в целия ЕС, което е ключово за правилното функциониране на единния пазар на ЕС и е от съществено значение за насърчаване на бъдещия растеж и работни места в ЕС, особено в ерата за възстановяване след COVID.

Премахване на минималния необлагаем праг за начисляване на ДДС (юли 2021 г.): Отмяната на минималния необлагаем праг за начисляване на ДДС при внос в ЕС в размер на 22 евро ще доведе до нужда от митническа обработка на всички входящи пратки в ЕС и облагането им с ДДС. Засяга доставките от всяка точка на света до Европейския съюз.С въвеждането на тези промени митническите органи продължават да прилагат регулаторните изисквания, свързани с предоставянето на пълна и точна митническа информация, за да оптимизират проверките за сигурност и безопасност, както и да се борят с фалшифицирането на стоки и пиратството, да предотвратят нелоялна конкуренция и да осигурят коректно събиране на мита и данъци.DHL Express създаде и уебсайт, посветен на всички регулаторни промени, чиято цел е да гарантира, че Вашият бизнес е подготвен за тях.Уебсайтът включва:Обзор на предстоящите промениРъководство относно въздействието върху Вашия бизнес и как DHL може да Ви съдействаОтговори на потенциални въпросиПолезни връзки към уебсайтове за митническите регулации.За повече информация, моля посетете https://www.dhl-eucustoms.com/

Повече информация можете да намерите и на уебсайта на Европейската комисия.