Трябва ли пациентите с онкологични заболявания да се ваксинират срещу коронавирус?

1
127
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

През 2021 г., ще стартира кампанията за поставянето на ваксина срещу коронавирус. Първите, които ще получат ваксината са работници от първа линия, борещи се  със заразата.

Веднага обаче изниква въпроса, за нейната ефикастност и дали няма да има странични реакции. Този въпрос, стой много остро най-вече за пациенти с хронични заболявания, каквито са тези с онкологични заболявания.

Дали е удачно да се постави ваксина при тези пациенти и как би им подействала. Засега конкретен отговор на тези въпроси не може да се даде. Ваксинирането срещу коронавирус  е започнало във Великобритания, и все още има малка база от данни за нея. Очаква се да започне и ваксиниране в България през 2021 г. Всеобщото мнение сред специалистите, е че тя ще бъде с добра поносимост и не би имало дори
проблем да се ползва и от хора с хронични заболявания, включително и онкологични такива.

От опита, които имаме с поставянето на ваксини, например против грип при онкоболни пациенти, можем да съдим, че тези пациенти могат да имат повече полза, отколкото вреда при поставянето на ваксина срещу коронавируса.

Може ли да се постави грипна ваксина при пациенти провеждащи имунотерапия?
Настоящата статия има за цел да обобщи наличната информация за ваксината при онкопациенти и няма за цял да повлияе за нейното поставяне или не!

Доказано е, че трите водещи ваксини на големи компании, разработвани към момента, са ефективни от 90 до 95 процента за предотвратяване на инфекция с COVID-19, като са съобщени само няколко незначителни странични
ефекти. След като бъдат разпространени, ваксините срещу COVID-19 ще помогнат за облекчаване на натоварването на здравната система в България, Европа и Америка и ще могат евентуално да защитят пациентите с рак и  други с потисната имунна система.

Ваксината може също да помогне за преодоляването на многомесечния спад в скрининга при раковите заболявания, диагностичните тестове и скринингите. Все тенденции, започнали, когато пандемията  удари в началото на тази година.

Откакто пандемията от коронавирус “спря” света през месец март, се започна с обсъждането за създаване на ваксина.

Какво ще представлява ваксината? Много ваксини действат чрез “обучение” и стимулиране на имунната система да разпознава и атакува вируси и други потенциално опасни нашественици. За да бъдат ефективни  обаче, някои ваксини може да се нуждаят от здрава имунна система, способна да започне силна атака срещу определен вирус.

Пациентите с онкологични заболявания са разнообразна група, която може много да се различава по своите характеристики едни от други. Определени пациенти, може да са само диагностицирани с онкологично заболяване и да не провеждат определено лечение. Други може да провеждат цитотоксична терапия. Друг вид пациенти може да провеждат, хормо-, имуно- или таргетна терапия.

Има пациенти на лъчетерапия и такива на съчетана химио- и лъчетерапия. те всички се намират на различен етап от своето лечение и пред всички тях стой въпроса, дали да се използва ваксината срещу коронавирус и дали няма да има някакви странични ефекти.

Ваксините срещу COVID-19 са най-голямата ни възможност да контролираме вируса и да се върнем към нормалното си ежедневие. През последните 10 месеца изследователи и учени  по целия свят се надпреварват да направят това реалност. В момента се разработват над 300 различни потенциални ваксини по цял свят, много от които са в последния етап на  тестване.

Сега, когато първоначалните данни започват да виждат бял свят, очакванията към ваксината се увеличават. Тъй като новините за ваксините идват бързо, трябва да се уверим,  че всеки има достъп до информация за самата ваксина и какво може да означава тя за хората с ракови заболявания, така че винаги да бъдат в крак с новостите.

Възможно ли е пациентите с онкологични заблявания да са по-застрашени от останалите?

Пациентите, с онкологични заболявания, които са преминали вече през коронавируса и са се възстановили, не споделят коренно различни оплаквания от пациентите без рак. Почти същите симптоми и оплаквания, както в общата популация.

Кога ваксината за COVID-19 ще бъде достъпна за пациентите с рак?

Вероятно за България през 2021 г.

Пациенти със сериозни здравословни състояния като рак и хората с отслабена имунна система не са били включени в клиничните проучвания на ваксината COVID-19. Или най-малкото
не са били основната популация от хора, върху които е била тествана ваксината. Това е и причината, днес да не знаем, как биха реагирали точно тези пациенти.

Тъй като ваксината става все по-широко достъпна, ще научаваме все повече за показанията, ползите и страничните ефекти при хора със сериозни здравословни проблеми.

Важно е да се вземат предпазни мерки като носене на маска, поддържане на социално дистанциране и често миене на ръцете, дори след като се постави ваксина  срещу COVID-19. Тези предпазни мерки ще са необходими, докато експертите по обществено здраве не препоръчат друго.

Ще могат ли хората, възстановили се от COVID-19, да се ваксинират?

Тъй като реинфекцията може да е възможна при някой пациенти, ваксинацията може да осигури допълнителна защита за онези, които са се възстановили от COVID-19, като увеличи броя  на антителата срещу COVID-19. Трябва обаче да се изчака ваксинирането поне 90 дни след възстановяването.

Ако сте болен от рак, не поставяйте ваксина, преди да сте говорили с лекуващия Ви лекар, особено ако сте били диагностицирани наскоро или сте на активно лечение.

Източник на информация:

1.https://scienceblog.cancerresearchuk.org/2020/12/15/covid-19-vaccine-and-cancer-latest-updates/
2.https://www.mdanderson.org/cancerwise/9-things-to-know-about-the-covid-19-coronavirus-vaccine.h00-159387468.html
3.https://www.cancercenter.com/community/blog/2020/12/covid-vaccine-cancer-patients