САЩ искат наказания за замесени в убийства за органи

1
123
Добави коментар
Novetika
Novetika

Нов законопроект на САЩ ще идентифицира и наказва лица, замесени в насилствено отнемане на човешки органи или трафик на хора с цел изземане на техните органи.

Предложението H.R.8972 със заглавие „Закон за спиране насилственото отнемане на органи“ (Stop Forced Organ Harvesting Act), беше внесено за разглеждане в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) на 15 декември 2020 г.

Спонсори са сенатор Том Котън (щата Арканзас, Републиканска партия) и конкресмени Крис Смит (щата Ню Джърси, Републиканска партия) и Том Суози (щата Ню Йорк, Демократическа партия).

Текстът предвижда санкции срещу лица, замесени в насилствено отнемане на органи: запориране на имущество в САЩ, анулиране на паспорт, отказ на виза, отказ на достъп до територията на САЩ, и отмяна на валидна виза.

Имената на такива лица ще бъдат включвани в годишните държавни доклади за човешките права на САЩ. След това ще бъдат предавани на Конгреса, заедно с информация от коя държава са и в коя институция работят или се обучават.

Законопроектът предлага категоризиране на държавите в света, като държави от трета категория са с високи нива на насилствено отнемане на органи или трафик на хора с цел отнемане на органи, както и пряка или непряка правителствена подкрепа на тези дейности.

Защита на затворници на съвестта

Поводът за проектозакона е заключение на базиран в Лондон международен трибунал, който през март 2020 г. обяви, че „в Китай от години се извършва насилствено отнемане на органи в огромни мащаби“.

Жертви на този нов вид геноцид – и бизнес на стойност 1 милиард щатски долара (1.6 милиарда лева) годишно – са затворници на съвестта, основно последователи на духовното движение Фалун Гонг, както, членове на мюсюлманското малцинство уйгури и тибетци.

„Налице са все повече доказателства, че китайската комунистическа партия иззема органи от затворници и членове на религиозни групи“, заяви сенатор Котън в съобщение за медиите от 16 декември 2020 г. по повод издаването на законопроекта.

„Комунистическата партия на Китай избива невинни хора и продава органите им с цел печалба“, писа конгресмен Смит в същото прессъобщение.

„Насилственото отнемане на органи е варварски, нечовешки и позорен акт от глобално значение… глобалните проблеми изискват глобален отговор.“

С помощта на новия законопроект, извършителите на тези престъпления ще бъдат идентифицирани и изобличени от Държавния департамент на САЩ, като целта е тяхното наказание и слагане край на тази „отвратителна злоупотреба“, обясни Смит.

„От много години, китайската комунистическа парти се възползва от затворници, етнически малцинства и религиозни групи, включително чрез насилствено отнемане на органи“, добавя демократическият представител Суози.

„Членовете на китайската комунистическа партия трябва да бъдат държани отговорни за тези невъобразими деяния. Насилственото отнемане на органи няма място в нашия свят.“

Редица държави вече промениха законодателството, за да попречат на свои граждани да пътуват до Китай за трансплантация на органи. Сред тях са Испания, Италия, Белгия, Израел, Норвегия и Тайван.