Консервиране на месо и риба

1
206
Добави коментар
Infinitum.Club
Infinitum.Club

Може би само сте чували, че хората консервират за зимата не само плодове и зеленчуци, но също така месо и риба. А може би го правите от години.

Може би само сте чували, че хората консервират за зимата не само плодове и зеленчуци, но също така месо и риба. А може би го правите от години.

Тук сме подбрали няколко рецепти, които може да решите да изпробвате за първи път или да разнообразите тези, които използвате отдавна.

Маринована риба

Необходими продукти:

– 10 кг. риба (паламуд, скумрия или бяла)

сол – 100 гр. на литър вода

– 1 л. оцет – 1 ч.ч.

олио – черен пипер на зърна

– бахар

– дафинов лист

– 3 лимона

Начин на приготвяне:

Почистваме добре рибата от люспите, вътрешностите и главата. Нарязваме я на шайби (около 2-3 см. дебели). Слагаме я в дълбок съд и заливаме със саламура от вода и сол. Престоява около 24 час. После изваждаме, измиваме и отцеждаме рибата. В тенджера приготвяме марината от олиото, оцета и подправките. Кипваме я. Във врящата марината слагаме парчетата риба и ги варим докато побелеят. (Съвсем малко, за да не се размекне). Нареждаме в буркни плътно, заливаме с марината. Отгоре нареждаме резенчета лимони. Затваряме здраво капачките и стерилизираме 2 часа.

Консервиране на месо в буркани

Необходими продукти:

– месо (по предпочитание – телешко, свинско, агнешко, пилешко)

– растителна мазнина за пържене

– сол на вкус

– черен пипер

– дафинов лист по желание

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на парчета. Пържим в сгорещена мазнина, докато се изпари отделилата се течност и остане на мазнина. Посоляваме на вкус, подправяме по желание и нареждаме в сухи буркани. Затваряме и стерилизираме около 4 ч. Така консервирано, месото може да се използва за приготвяне на различни ястия-аламинут с консервирани зеленчуци (грах, зелен боб), които ще ви отнемат не повече от 10-15 минути. Месото може и само да се затопли и да се сервира с гарнитура по ваш избор.

Стерилизирана сланина в буркан

Необходими продукти:

– 1.4 кг прясна сланина – неосолена

– 1 ч.ч. сушен копър

– 3 глави чесън

– 50 г кимион

– 1 ч.ч. суха чубрица

– лют червен пипер по желание

– 500 г сол на 1 л вода за саламурата

Начин на приготвяне:

Сланината се нарязва на парчета, дълги колкото буркана и широки 4-5 см. Всяко парче се овалва в смлените подправки. Копърът трябва да е повече, защото придава един много специфичен вкус на сланината. Парчетата се нареждат плътно в бурканите. Слагат се по няколко скилидки чесън във всеки буркан и се долива студена саламура, приготвена от солта и водата. Бурканите се стерилизират на водна баня в гореща фурна на 300 градуса за 30 минути. Приготвена по този начин сланината не става прекалено солена. Запазва се дълго време крехка и ароматна.

Пастет

Необходими продукти:

– 2 кг свински черен дроб

– 4 кг свинско месо (за предпочитане ребра, да е с повече сланина)

– 1 л. прясно мляко

– 20 яйца

– 20 гр. сол на кг

– 15 гр ч.пипер

Начин на приготвяне:

Дробът се изкисва 1 нощ, след това се оставя да се изцеди на решетка. Смилат се дроба и месото. Към тях се прибавят разбитите яйца и прясно мляко, добавят се подправките. Всичко се обърква добре и се пълни в бурканчета. Стерилизира се 4 часа.