За хирургията и още нещо…

7
Добави коментар
dr.Ganchev
dr.Ganchev

Из „Речник на човешките фобии”

А

Аблутофобия – страх от миене и къпане. Агирофобия, Дромофобия – страх от улици или страх от пресичане на улици. Алодоксафобия – страх от собствено мнение. Амбулофобия – страх от ходене пеша. Апотемнофобия- страх от хора с ампутации. Аракибутирофобия – страх от залеване на фъстъчено масло по небцето. Аулуфобия – страх от флейти. Аурорафобия- страх от Северното сияние. Аурофобия – страх от злато.

Б

Барофобия – страх от гравитацията. Библиофобия – страх от книги.

В

Венустрафобия – страх от красиви жени. Вестифобия – страх от обличане. Винофобия, Оенофобия – страх от пиене на вино.

Г

Гамофобия – страх от женитба. Гелиофобия – страх от смях. Генофобия – страх от секс. Генуфобия – страх от колена. Геронтофобия – страх от стари хора. Гимнофобия – страх от голота. Гинефобия – страх от жени. Глософобия – страх от говорене пред публика. Графофобия – страх от писане на ръка или страх да се държат пособия за писане. Гносиофобия – страх от познание.

Д

Дентофобия – страх от зъболекари. Дидаскалейнофобия – страх да ходиш на училище.

Е

Евпофобия – страх от чуването на добра новина. Елеутерофобия – страх от свобода. Ергазиофобия – страх от работа или действие, страх на хирурга да оперира. Еритрофобия – страх от червено, кръвотечения и червена светлина. Еротофобия – страх от секс и всичко свързано с него. Ергофобия – страх от работа. Ереутрофобия – страх от изчервяване. Еуротофобия, Колпофобия – страх от женски гениталии. Eуфобия – страх да чуеш добра новина. Ефебилфобия – страх от тинейджъри.

И

Идеофобия – страх от идеи. Итифалофобия – страх от съзерцаване или мисли за еректирал пенис. Интимофобия – страх от първата интимна среща.

К

Калигинефобия -страх от красиви жени. Карнофобия – страх от месо. Катизофобия – страх от сядане. Катоптрофобия – страх от огледала. Киберфобия, Логизомеханофобия – страх от компютри и работата с тях. Кипридофобия – страх от венерически заболявания и проститутки. Коитофобия – страх от коитус. Койметрофобия – страх от гробища. Кометофобия – страх от комети. Копофобия – страх от умора. Копрастазофобия – страх от запек. Копрофобия – страх от фекалии. Коулрофобия, Коулфобия – страх от клоуни.  Ксеноглософобия – страх от чужди езици.

Л

Лаканофобия – страх от зеленчуци. Лалиофобия – страх от говорене.

М

Магейрокофобия – страх от готвене. Медомалакуфобия – страх от загуба на ерекция. Медортофобия – страх от еректирал пенис. Менофобия – страх от менструация. Метифобия – страх от алкохол. Номофобия – страх от липсата на мобилен телефон.

О

Обезофобия, Покрескофобия – страх от увеличаване на теглото. Одонтофобия – страх от зъби, търсене на стаматологична помощ. Октофобия – страх от числото 8. Онейрогмофобия – страх от мокри сънища. Опиофобия – страх да лекуваш и да изписваш рецепти на болните. Оптофобия – страх да отваряш очи.

П

Папафобия – страх от римския папа. Параскаведекатриафобия – страх от петък 13. Партенофобия – страх от девствени, млади момичета. Партурифобия – страх от раждане. Пеладофобия – страх от плешиви хора. Плутофобия – страх от богатство. Погонофобия – страх от хора с бради. Политикофобия – страх от политици. Проктофобия – страх от ректум.

Р

Ректофобия – страх от ректум и болестите, свързани с него. Рипофобия – страх от дефекация. Ритиофобия – страх от бръчки. 

С

Сингенезофобия – страх от роднини. Сомнифобия – страх от заспиване. Соцерофобия – страх от родителите на съпругата или съпруга. Софофобия – страх от учене.

Т

Театрофобия – страх от театри. Томофобия – страх от хирургически операции. Трискайдекафобия – страх от числото 13.

У

Урофобия – страх от урина и от уриниране.

Ф

Фалакрофобия – страх ог оплешивяване. Фалофобия – страх от пенис, особено, когато е в еректирало състояние. Филемафобия – страх от целуване. Фонофобия – страх от разговори по телефона. Фронемофобия – страх от мислене.

Х

Хрометофобия – страх от пари, страх да се докоснеш до тях. Хронофобия – страх от времето и часовници.

Я

Ятрофобия – страх от лекари.