Какво може да причини болка в долната дясна половина на корема при онкоболни?

1
165
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

В следващите статии ще се опитам да обърна внимание, за оплакванията, които могат да възникнат в долната част на корема и какво може да ги предизвика.

Те са застъпени при онкопациентите, които могат да имат редица оплаквания, свързани както с онкологичното им заболяване, така и да бъдат с най-различно естество. Тук ще разделя тези оплаквания, най-грубо по местоположение в тялото, без да се поставя рязка граница, между останалите анатомични области. 

Ще започнем с:

Апандецит, Събиране на газ в корема, Хернии и бъбречни инфекции.

Причина ли е за безпокойство?

Долната дясна половина на корема при човека с някой условности може да съдържа топографски, следните структури: кожата, подкожието, фасциите, мускулатурата, кръвоносни съдове и нерви, лимфни  съдове, част от дебелото черво, при жени и десния яйчник, а при мъже слабинния канал. Има много състояния, които могат да ви накарат да почувствате лек до тежък  дискомфорт в дясната долна коремна област. По-често болката в тази част на корема не е причина за безпокойство и най-вероятно ще отшуми от само себе си след ден-два.

Но ако все пак, изпитвате постоянен дискомфорт, трябва да разговаряте с Вашия лекуващ лекар. Той може да оцени вашите симптоми и да постави диагноза.

Кога да се потърси спешна медицинска помощ?

Трябва да потърсите незабавна медицинска помощ, ако имате някой от следните общи симптоми:

1.Силна остра болка в долната дясна половина на корема;
2.Треска съчетана с болка в тази част на корема;
3.Кървави изпражнения;
4.Постоянно гадене и повръщане;
5.Ако забележете пожълтяване на кожата;
6.Чувство на изтръпване в тази част на корема;
7.Подуване на корема.
Тези оплаквания може да засягат “няколко” съседни анатомични области на тялото, затова е добре да им обърнете сериозно внимание.

Спешната помощ в тези случай може да помогне за предотвратяването на тежки или състояния!

Какви могат да бъдат причините?

Апендицит

Апендицитът е една от най-честите причини за болна в долната част на корема. Когато апендиксът Ви се възпали, състоянието е известно като апендицит.

Други симптоми на апендицит могат да включват:

1.Гадене;
2.Повръщане;
3.Треска;
4.Диария;
5.Запек;
6.Подуване на корема;
7.Слаб апетит.

Това е състояние изискващо незабавна медицинска помощ. Така че, ако изпитвате тези симптоми, трябва да посетите Вашия лекар, веднага.

Ако изпитвате симптоми на апендицит, не трябва да провеждате клизми или да приемате лаксативи, тъй като те могат да доведат до усложнения. Най-добре е да избягвате всякакъв вид лекарства, освен ако те не са предписани от Вашия лекар като част от Вашия план за лечение.

Други често срещани причини за болка в долната дясна част на корема

Тези причини са най-честите причини да почувствате болка от двете страни на долната част на корема. Въпреки че може да почувствате дискомфорт от дясната страна, тази
болка може да се появи и отляво.

Наличие на Газ в храносмилателната система

Чревните газове са нормално присъстващи в храносмилателния тракт. Често възникват от храна, която не се разгражда напълно, докато достигне до дебелото черво.

С акта на храносмилане се образуват газовете. Натрупването им в червата, обаче това може да причини коремна болка, подуване на корема
и усещане за “възли” или “подутини” в областта на стомаха.

Прекомерното им количество, обаче може да е признак на храносмилателно разстройство, като диабет или непоносимост към лактоза.

Други причини за чревните газове могат да включват:

1.Поглъщане на повече въздух от нормалното;
2.Преяждане;
3.Предъвкване;
4.Тютюнопушене;
5.Лошо храносмилане- или диспепсията обикновено се развива, след ядене или пиене. Обикновено болката се появява в горната част на корема, въпреки че все още може
да се усети по-долу.

Симптомите на лошо храносмилане могат да включват:

1.Киселини в стомаха;
2.Подуване на корема;
3.Затлъстяване;
4.Гадене;
5.Оригване.

Ако тези симптоми продължават повече от няколко дни дни, трябва да посетите Вашия лекар, за да изключите проблеми с храносмилането.

Херния

Херния се получава, когато вътрешен орган изтласква през тъкан или мускул. Има няколко вида хернии, повечето от които възникват
в корема. Всеки тип херния, може да причини болка или дискомфорт в засегнатата област.

Други често срещани симптоми включват:

1.Подуване или изпъкналост на място, където има избутване на даден орган, например, черво;
2.Силна болка;
3.Болка при движение, смях, плач, кашлица или напрежение;
4.Чувство за ситост или запек;

Бъбречна инфекция

Тя се причинява от бактерии, които обикновено се намират се в пикочния мехур, уретерите или уретрата. Един или и двата бъбрека могат да бъдат  засегнати от нея.

Въпреки, че може да почувствате болка в долната част на корема, дискомфорта от бъбречната инфекция по-често се появява в гърба и/ или в слабините.

Други симптоми могат да включват:

1.Треска;
2.Втрисане;
3.Гадене;
4.Повръщане;
5.Често уриниране;
6.Чувство от повторна нужда от уриниране, дори ако току-що сте уринирали;
7.Болка или парене при уриниране;
8.Гной или кръв в урината;
9.Урина, с мътен цвят.

Когато не се лекуват, бъбречните инфекции могат да причинят трайно увреждане. Ако забележите някой от тези симптоми, трябва незабавно да посетите Вашия лекар.

Източник на информация:

1.https://www.healthline.com/health/pain-in-lower-right-abdomen#other-common-causes