Комбиниране на баня и тоалетна в едно – Плюсове и минуси

1
195
Добави коментар
zapoznaise

Собствениците на апартаменти с отделна баня често мислят как да комбинират две санитарни помещения в едно. Често не е трудно да се направи това, тъй като стената между тях не е носеща, а е само преграда. Следователно разрушаването им  не създава никакви особени

проблеми по отношение на съгласуването на реконструкцията. Има ли смисъл обаче да започнем такава работа, това ще разберем в нашата статия.

ПРЕДИМСТВАТА НА КОМБИНИРАНАТА БАНЯ

Спестявания при ремонти: Разходите за разрушаване на стена между баня и тоалетна могат лесно да се изплатят от разходите за ремонт. Необходими са само една врата и по-малко плочки, тъй като няма допълнителна стена.

Увеличаване на пространството: без преграда ще има повече място, ще бъде достатъчно да инсталирате вана, пералня и дори мебели за баня , особено малки, като шкаф огледало и шкаф колона.

НЕДОСТАТЪЦИ НА КОМБИНИРАНА БАНЯ

Единствената баня в апартамент, където живеят повече от един човек, може да предизвика конфликти. Няма да можете да лежите дълго във ваната или да четете вестника до насита по време на сутрешната тоалетна.

Ако е необходимо да се узакони разрушаването на преградата, ще трябва да получите разрешение, ако стената се окаже носеща, тогава преустройството няма да бъде разрешено. Ако извършвате работа без одобрението на необходимите органи, тогава в бъдеще ще има проблеми с продажбата на апартамента.

КАК ЗАКОННО ДА КОМБИНИРАТЕ ТОАЛЕТНА И БАНЯ

Причината за отказа да се комбинират банята и тоалетната в една стая може да бъде наличието на вентилационни канали в стените. Това е показано в свидетелството за регистрация на жилището. Ако това условие е изпълнено, тогава одобрението на реконструкцията преминава през следните етапи:

Свързване с проектантската организация със следния списък с документи: удостоверение за регистрация на жилищните помещения, удостоверение за собственост или договор за наем.
Свързване с отдела за одобрение на готовия проект за получаване на разрешение за извършване на преустройствени дейности.
Извикване на инспектор след края на работата, за да се получи акт за съответствие с договорения проект и липсата на нарушения.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ПЛАНИРАНЕ НА КОМБИНИРАНА БАНЯ

След като комбинирате двете стаи, можете да поставите всички водопроводни инсталации на техните места. Но ако проектът включва прехвърляне на вана, тоалетна или мивка, тогава трябва да се спазват следните условия:

За вана или мивка наклонът на новия разклонителен тръбопровод трябва да бъде 1-3 градуса, за да се избегне застояла вода.
Преместването на тоалетната е свързано с пренасянето на канализационната тръба, което може да доведе до много трудности. Когато разработвате проект в началния етап, по-добре е да вземете предвид тази точка и да оставите тоалетната на същото място.
Пералнята и лирата също трябва да бъдат разположени в близост до водопроводите и канализацията. Най-доброто място за сушилнята е до мивката, близо до входа за топла вода. Пералнята трябва да е близо до канализацията, за да се гарантира, че мръсната течност се отстранява правилно.

Решението за комбиниране на банята и тоалетната трябва да се основава на конкретната ситуация. Това ще бъде добро решение, ако санитарните помещения са твърде малки и липсата на преграда ще ги направи по-удобни. Ако обаче в апартамента живее голямо семейство и всеки от членовете му иска уединение в санитарна стая, тогава е по-добре да оставите тоалетната и банята отделно.