5 Съвета за бърз и евтин ремонт на баня

1
281
Добави коментар
zapoznaise

Бързото и лесно обновяване е мечта на много собственици на жилища и както мнозина вярват, неосъществима. Нашата статия обаче ще ви покаже как да направите ремонт в банята на ниска цена и за възможно най-кратко време. Компетентният подход ще ви позволи

да актуализирате банята, без да прибягвате до големи промени, но само с достъпна козметика. Не се изискват глобални промени, просто трябва леко да актуализирате покритието, водопровода и да добавите няколко полезни щриха.

АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ТАВАНА

Варосването или боядисването на тавана се влошава с течение на времето от влага и температурни промени и поради това най-често изисква внимание. Ремонтът на горната част на банята се извършва, както следва:

Отстранете варовика: с помощта на спрей, влажна кърпа или гъба, част по част, старото покритие се накисва и се отстранява с шпатула.
За да премахнете боята: ще трябва да използвате бормашина със специална дюза или четка, като преди това сте защитили други повърхности от прах.
Нанесете ново покритие: от съвременните налични покрития могат да се използват стъклени тапети или експандирани полистиролови плочки.
Устойчива на влага боя: изисква равномерно грундирана повърхност за нанасяне, без пукнатини и неравности.

Окачен таван е добър вариант. Тази опция за довършителни работи е по-скъпа, но има много предимства:

Не изисква изравняване на повърхността.
Може да се монтира върху стари подови настилки.
Позволява да се инсталират вградени осветителни системи.

КОЗМЕТИЧНА ДЕКОРАЦИЯ НА СТЕНИ

Най-често можете да видите керамични плочки по стените в баните. Въпреки факта, че това е най-износоустойчивият и издръжлив материал, върху него се появяват дефекти с течение на времето. Методът на елиминиране ще зависи от тяхното естество:

Тъмни или жълти фуги: те могат да бъдат заменени чрез премахване на старата фугираща смес и поставяне на нова фугираща смес, разрешено е да се прилага специална боя върху фугите.
Драскотини и чипове: за замаскиране на леки повреди се използват специални шпакловки и мастики на полимерна основа.
Сериозни повреди по плочките: може да се поправи само чрез подмяна на елемента, ако има такъв. Старият се отстранява с длето и чук.

Ако стенното покритие е силно износено, което изисква пълна подмяна на покритието, могат да се използват следните евтини методи за обновяване:

Боядисване на стените в цвета на плочките. В този случай плочките могат да бъдат боядисани и чрез нанасяне на специален грунд върху тях.
Гипсокартон и PVC панели. Те се използват, без да се демонтира старото покритие, в същото време те са евтини и не изискват специални умения за монтаж.
Винилови стикери. Те са залепени за плочки, боя и други повърхности. Те ще ви позволят да украсите стените с всякакъв модел или орнамент.

РЕМОНТ НА ПОДОВО ПОКРИТИЕ

В случая с банята керамичните плочки се използват най-често на пода, както и на стените. Следователно методите за актуализация са идентични. Смяната на плочката, ако е станала напълно неизползваема, е най-лесно да се използва с саморазливен под.

РЕМОНТ НА ВИК

Покупката на нови водопроводни мебели ще струва повече от ремонта на съществуващите. Например има прости и доказани начини за възстановяване на вана :

Емайлиране. Ще ви трябва специално съединение и четка. Разтворът се приготвя в съответствие с инструкциите и се нанася върху вътрешната повърхност на ваната на два слоя с интервал от време от 20 минути. Минус: новото покритие се втвърдява дълго време, няколко дни.
Акрилна вана. Ще ви трябва течен акрил. Нанася се в горната част на страните и свободно тече по повърхността, образувайки нов бял слой. Минус: отнема 4-5 дни, за да се втвърди.
Акрилна облицовка: Изисква се матрица, която да отговаря на контурите на ваната. Отрицателен: Подходящ само за вани със стандартна конфигурация и инсталиран от професионалисти.

Понякога ваната се нуждае от обновяване и външната повърхност. Ако не е декориран, тогава най-лесният начин е да използвате специален пластмасов екран, който да покрива долната част и пространството под банята.

ДОБАВЯНЕ НА СИСТЕМИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Малките площи на баните създават проблема с липсата на място за съхранение на различни предмети: хигиенни продукти, битова химия, текстил, козметика. Съвременните производители на мебели за баня предлагат компактни и евтини опции за шкафове под мивката или тесни мебели, които в същото време не заемат много място и ви позволяват да използвате цялото пространство. Мебелните шкафове с кошница за пране ще премахнат необходимостта от намиране на място за съхранение на мръсни неща преди пране. Замяната на конвенционално огледало с огледален шкаф ще помогне за създаването на по-практичен интериор.