Лошо време не позволява да бъде свалено тялото на загиналия вчера в планината мъж

2
229
Добави коментар
albenapet
albenapet

снимка: Булфото

Предвидено е тялото на загиналия мъж района на връх Жълтец да бъде транспортирано днес, ако метеорологичните условия позволяват. Един загина, а други трима пострадаха в планината вчера.

Ураганен вятър и гъста мъгла възпрепятстват старта на операцията по прибиране на тялото на загиналия турист в централен Балкан, научи Moreto.net

Припомняме, редица инциденти станаха в района на връх Ботев през вчерашния ден.

Пострадаха четирима, а единият от инцидентите взе и жертва. Заради почивните дни, тихото и слънчево време много туристи са предприели изкачването на първенеца на Стара планина през вчерашния ден. Целият терен обаче е бил заледен и изкачването без специализирана екипировка – котки и пикел е криело сериозен риск за туриситите.

Фаталният случай е станал вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръ кая), около 4 км. западно от връх Ботев. Двама туристи са тръгнали в посока хижа „Добрила“, като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината, научи Moreto.net

Теренът в този район е изключително сложен и преминаването в зимни условия изисква специални алпийски умения и екипировка.

Двамата туристи обаче са нямали нито екипировка, нито нужните умения и опит за да преминат по алпийския траверс на Стара планина.

Още на първия стръмен склон, при спускане от вр. Жълтец, единият от туристите се подхлъзва и се свлича около 300 метра надолу по заледения и скалист склон. По-късно е установена смъртта му, а за днес бе планувано да бъде изнесено тялото.

Планински спасител, пожелал анонимност, коментира за Moreto.net, че ако двамата туристи бяха преодоляли спускането от връх Жълтец и бяха продължили в посока алпийското било, вероятно сега жертвите щяха да бъдат две. По негови думи теренът там е изключително опасен и зимно преминаване в настоящите условия със сняг и лед е възможно да бъде извършено само от алпинисти с необходимото оборудване, екипировка и подсигуряване.

Източник:https://albenap.bg7.eu/555961/

бутони за социални мрежи

Continue Reading