Плюсове и минуси на подово отопление

1
271
Добави коментар
hlape
hlape

Повечето хора все повече мислят за снабдяване на дома си с разнообразни отоплителни системи. Някой използват повърхностни методи, като изолация на отделни секции на пода, стени и т.н., докато някой решава да направи цялостно обновяване на пода.

Съдържание на статията:

Те заменят старите компоненти с нови материали, като по този начин инсталират водни и електрически системи. Не всеки обаче взема предвид, че тези системи имат много положителни и отрицателни страни. Подово отопление, плюсове и минуси – това ще бъде обсъдено в тази статия.

ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ

Най-вече кръгът за отопление на водата е подходящ за частни къщи. В многоетажни сгради подът не се монтира поради трудностите при монтажа и необходимостта от специални разрешителни.

Системата се състои от тръби, циркулационни помпи, колекторен шкаф и неговите компоненти. Помислете за плюсовете и минусите на топъл воден под.

ПЛЮСОВЕ НА ПОДОВОТО ОТОПЛЕНИЕ

Удобство и естетика:

температурата на веригата се регулира лесно, в стаята се създава благоприятна атмосфера и комфорт;
подът не прегрява и не е прекалено студен, контурът равномерно затопля всички части на стаята;
цялата конструкция е скрита под слой замазка и на повърхността няма видими части от нея;
топлообменът работи на принципа на радиацията. Натрупаната топлина се предава от частица на частица. Конвекционното излъчване е сведено до минимум, доколкото е възможно, и е около 10% от цялата система.

Универсалност:

системата е комбинирана с всякакви нагреватели и с подови настилки;
дизайнът може да се основава на всяка охлаждаща течност;
когато избирате подови покрития като линолеум, паркет, ламинат и други подобни, имайте предвид, че трябва да попитате производителите дали е възможно да ги комбинирате със системата, която сте избрали. Някои от покритията не са съвместими с електрически / водни отоплителни системи.

 

Екологичност и безопасност:

равномерните топлинни потоци изключват циркулацията на прах в помещението;
отсъствие на електрически магнитни вълни поради факта, че дизайнът се основава на веригата на тръбите, а не на електрическите елементи.

 

Ефективно потребление на енергия:

значителен плюс се крие в максимално възможното нагряване на системата до 45-50 градуса. Но условната стойност на практика този параметър не надвишава 30-40 градуса. Поради тази неизискваност системата е много енергийно ефективна;
веригата равномерно загрява цялото пространство, но по-близо до тавана температурата пада с 1-3 градуса. Човек не усеща това и подът спестява до 20% от електричеството. Това се отнася за обикновени стаи, високи до 3 метра. Въпреки това в предприятията, фабриките и обществените места, където височината на тавана е 3 пъти по-висока, спестяванията достигат 35-45%. Също така, като се има предвид, че отоплителният период продължава средно 150 дни, спестяванията са най-осезаеми.

Но въпреки всичко това, кръгът за отопление на водата е доста скъп във финансово отношение. Пълното сглобяване на системата ще струва доста пари, дори без да се вземе предвид факта, че ще привлечете майстор.

 

Трябва обаче да се разбере, че допринасяте в дългосрочен план, тъй като системата, без преувеличение, ще служи в продължение на десетилетия.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ
ДЪЛГО НАГРЯВАНЕ И ОХЛАЖДАНЕ

Системата се охлажда доста бавно, за разлика от електрическите аналози. Възможно решение: инсталирането на автоматизация на тръбната верига ще ви помогне бързо да зададете необходимата температура.

ОГРАНИЧЕНА ПЛОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ

Колкото по-нататък тръбите се разширяват от източника на топлина, толкова по-студена е охлаждащата течност в тях. Така че, в най-отдалечените стаи температурата ще бъде много по-ниска. Този проблем може да бъде решен с помощта на допълнителни отоплителни устройства или чрез инсталиране на отоплителната система в стените.

МРЕЖОВА ЗАВИСИМОСТ

В случай на внезапно прекъсване на електрозахранването отоплението ще спре да функционира. Това е особено трудно за собствениците на жилища в суровия студен климат.

Липса на циркулация на нагрят въздух.

Ако прозорците са разположени над 200 см от пода, те периодично ще се мъглят, а ако бъдат отворени за вентилация, конструкцията едва ще се справи с отоплението на стаята.

Използването на колектори за отстраняване на въздуха ще помогне да се справите с тази ситуация.

Някои от недостатъците са толкова незначителни, че не трябва да се вземат предвид. Във всеки случай системата за отопление на водата е била, остава и ще бъде най-популярната в частните къщи.

ЕЛЕКТРИЧЕСКО ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ

Електрическото подово отопление – видове:

кабелно;
филм;
термомати.

КАБЕЛНО ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ

Кабелното подово отопление най-често се инсталира в бани и кухни, както в частни къщи, така и в апартаменти. Кабелите са разделени на:

ЕДНОжилни

Кабелите от този тип са евтини, високоефективни в сравнение с двужилните и не изискват електроенергия.

ДВУжилни

Няма вредно излъчване поради специални слоеве, инсталирането е много по-лесно от това на едно жилните.

Често срещан недостатък на резистивните кабели е, че те не могат да се полагат под мебели и домакински уреди, поради възможно прегряване.

САМОРЕГУЛИРАНЕ

Професионалисти:

независимо регулира температурата на отопление;
не се поддавайте на механични повреди;
не прегрява поради автоматично регулиране;
дълъг експлоатационен живот;
лесен монтаж;
разрешено е да се полагат под големи мебели.

Минуси:

висока цена;
системата се нуждае от набор от баласти;
сам не може да загрее цялата стая, само пода.

КАБЕЛНИ ПОСТЕЛКИ

Предимства на подово отопление:

идеален за плочки и всякакъв вид подови настилки;
лесен монтаж;
части от системата са независими една от друга (ако секция се провали, системата няма да се провали напълно).

Недостатъкът на изтривалките е високата им цена, особено за изтривалки с двужилен кабел.

Производителите инсталират едножилни и двужилни кабели. Помислете при избора, че двужилните ще бъдат по-ефективни.

ИНФРАЧЕРВЕНИ ФИЛМОВИ ПОДОВЕ

Системата се основава на въглероден слой, който покрива филма. Отстрани листовете са обрамчени с медна шина. Работи на принципа на нагряване на въглеродния слой с електричество, с последващо прехвърляне на топлина към външната среда.

Общи плюсове:

устойчив на резки температурни промени;
IR филмът се загрява бързо.

Недостатъкът е бързото охлаждане както на фолиото, така и на сърцевината.

Инфрачервените подове са разделени на …

Филм:

системата се инсталира бързо и лесно;
по време на демонтирането е възможно повторно използване на извлечената конструкция;
в случай на повреда на отделна част от системата, цялата верига няма да спре да функционира, тъй като частите не са взаимосвързани и не зависят една от друга;
филмът може лесно да бъде разделен на части с необходимите размери за по-лесен монтаж, както в малки коридори, така и в големи помещения.

Минуси:

Изберете разумно вашата подова настилка, тъй като тя може да бъде твърде тънка или твърде дебела. В първия случай може да се деформира, във втория ефективността на отоплението ще бъде намалена;
подово отопление трябва да се полага на напълно суха повърхност.

Род:

автоматично увеличаване и намаляване на енергийната ефективност поради повишаване или намаляване на температурата на околната среда;
полагане под големи мебели е разрешено. Прегряването е изключено;
дори ако две или повече части се повредят, системата ще функционира правилно.

Минус: изтривалките не могат да се комбинират с фолиева основа, тъй като поради взаимодействието на отделни елементи, както филмът, така и основата ще се деформират.

ПРЕПОРЪКИ

Когато избирате подово отопление, вземете предвид функционалните характеристики на системата. Интересувайте се и от възможността за комбиниране на подово отопление с други строителни материали.

Предимствата на подово отопление често са изпълнени с много недостатъци, бъдете внимателни. И който и под да искате, купувайте продукти само от надеждни производители.

 

You may be interested in:

Дренажната система е неразделна част от всеки покрив. Колкото по-голям е ъгълът на наклон, толкова по-лесно е да