НАСА и Боинг насрочиха 17-ти януари за статичното огнево изпитание на свръхтежката ракета СЛС

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Спейс Лонч Систъм“ бива монтирана към стенда на центъра Стенис за серия от статични изпитания. Photo credit : NASA

7 януари 2021 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА и частната компания Боинг взеха решение, че резултатите от проведеното на 20-ти декември „мокро изпитание“, при което свръхтежката ракета „Спейс Лонч Систъм“ бе напълнена с гориво, са достатъчно удовлетворителни. С оглед на това статичното огнево изпитание е насрочено за не по-рано от 17-ти януари. 

Напомням на читателите, че по време на „мокрото изпитание“, докато беше извършвана симулация на обратното броене, настъпи отклонение и изпитанието бе прекратено няколко минути по-рано от очакваното. Последващият анализ доказа, че става въпрос за клапан, който не се е затворил в очакваното време. Тъй като отклонението е само за части от секундата, екипите стигнаха до извода, че няма нужда да се извършва повторен „мокър тест“. Хардуерът и софтуерът са в изправност и в готовност за окончателното изпитание – запалването на двигателите.

По време на предстоящия огневи тест четирите двигателя „RS-25“ на първата степен на „Спейс Лонч Систъм“ ще бъдат запалени за осем минути – целта е да се симулира цялостната работа на първата степен.

Стига всичко да мине наред, степента ще бъде рециклирана в центъра Стенис и изпратена обратно към центъра Кенеди. Там тя ще бъде окомплектована с останалите компоненти на ракетата, както и с космическия кораб „Орион“.

Дебютното изстрелване на „Спейс Лонч Систъм“ и „Орион“ на пътешествие до Луната в безпилотен режим е все още планирано за тази година. В случай че този полет завърши с успех, НАСА ще започне подготовката и за пилотирана мисия. Все още агенцията цели следващото стъпване на естествения ни спътник да е през 2024-та година, макар че предстои да видим дали администрацията на новия президент Джо Байдън ще промени датата или плановете. Възможно е в близко бъдеще фокусът да бъде пренасочен не към кацане на Луната, а към строеж на станцията „Гейтуей“ в окололунна орбита. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/