За пръв път: монтираха двигатели ВЕ-4 към новата американска ракета Вулкан!

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: двигателите „ВЕ-4“ са монтирани към първата степен на ракетата „Вулкан“. Photo credit : ULA/Tory Bruno 

9 януари 2021 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Чудесна новина пристигна от Юнайтед Лонч Алайънс – обединението между Боинг и Локхийд Мартин! За пръв път двигатели „ВЕ-4“, разработени от частната компания Блу Ориджин, бяха монтирани към ракета „Вулкан“.

Вестта беше оповестена днес от президента на ЮЛА Тори Бруно. 

Напомням на читателите, че ракетата „Вулкан“ е в процес на разработка от 2015-та година насам. Тя ще замени ракетното семейство „Делта“ и най-вече това на „Атлас 5“, което използва построени в Русия двигатели „РД-180“. Всички двигатели на „Вулкан“ ще са изцяло американски. 

Тези двигатели, които бяха прикачени към новата ракета и които виждате на горепоказаната снимка, все още са изпитателен, а не окончателен (полетен) вариант. Те ще се използват за наземни тестове. По време на кулминацията на първата серия от изпитания, резервоарите на „Вулкан“ ще бъдат напълнени с гориво – т.нар. „мокър тест“. Но огневи тест не е предвиден. По информация от Бруно, „мокри тестове“ може да очакваме през по-голямата част от пролетта и лятото на 2021-ва. След това тестовите двигатели ще бъдат премахнати и заменени с полетни. 

Тогава може да започне подготовката за дебютния полет на „Вулкан“. Любопитното е, че по време на тази първа мисия ракетата няма да лети с баласт (както бе през декември в Русия при теста на „Ангара“) или с някакъв рекламен товар (както бе при теста на „Фалкън Хеви“ с колата „Тесла“). Ще бъде натоварен действащ космически апарат – „Перегрин“ на частната компания Астроботик, който ще кацне на Луната. 

Засега Бруно смята, че първият полет на „Вулкан“ до Луната може да е факт още в края на настоящата година. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/