Рецепта за Чийзкейк – рецепти, трикове и съвети при приготвянето му

1
110
Добави коментар
Mandja.com
Mandja.com

Диджестивни бисквитиза 18 кръгли бисквити

100 гр пълнозърнесто брашно 100 гр овесени ядки 1 ч.л. бакпулвер 50 гр кафява захар 100 гр масло, омекнало 2 с.л. прясно мляко

Загрявате фурната на 180 градуса. Слагате овесените ядки (най-обикновенни) в кухненския робот и започвате да ги смилате докато станат като брашно (няма да е обичайното напълно гладко, но почти). След това смесвате всички сухи съставки в купа. После прибавяте и маслото и пускате миксера докато получите ронливо тесто. Слагате и млякото и отново размесвате – трябва да стане не така ронливо и да може да оформите хубава топка. Направете въпросната топка, увийте в прозрачно домакинско фолио и пъхнете в хладилника за 15 минути (не повече). Извадете тестото и разточете на кора с дебелина 3 мм. Изрежете кръгчета с диаметър 6 см. Печете 15 минути, вадите и оставяте да изстинат. Естествено, ако ще ги ползвате за чийзкейк, може да ги нарежете както ви падне.

За да направите базата за чийзкейка с бисквити ще ви предложа два варианта:

Бисквитена основа за чийзкейк стига за тавичка с диаметър 20 см

100 гр диджестивни бисквити 50 гр масло 50 гр пудра захар

Слагате бисквитите в кухненския робот и ги смилате или ги пъхате в плик и с помощта на чук за месо или точилка ги натрошавате на ситно.рецепти за чийзкейк В малка тенджерка на ниска температура разтопявате маслото със захарта. Прибавяте сместта към натрошените бисквити и използвате веднага.

Бисквитена основа за чийзкейк с ядки стига за тавичка с диаметър 20 см

75 гр диджестивни бисквити 25 гр предварително запечени ядки, накълцани на ситно 50 гр масло 50 гр пудра захар

Слагате бисквитите в кухненския робот и ги смилате или ги пъхате в плик и с помощта на чук за месо или точилка ги натрошавате на ситно. В малка тенджерка на ниска температура разтопявате маслото със захарта. Прибавяте сместта към натрошените бисквити, прибавяте и ядките и използвате веднага.

Втория вариант е с ронливо маслено тесто. Ето и рецептите. Основа от ронливо тесто за чийзкейк за тавичка с размер 23 см

250 гр брашно щипка сол 125 гр масло 2-3 с.л. ледено студена вода

Пресейте брашното и солта в голяма купа. Прибавете маслото и с помоща на ножове започнете да „кълцате“ сместта докато се получат трохи. Прибавете 2-3 лъжици вода и омесете леко, за да получите тесто. След това преместете тестото върху набрашнена повърхност и леко омесете. Оформете топка, леко я притиснете надолу. Увийте в прозрачно домакинско фолио и оставете за поне 30 минути в хладилника преди да го разточите. Ако ще използвате кухненски робот, то след като прибавите маслото пуснете сместта да се разбие за не повече от 30 секунди, докато получите финни трохи. Прибавете 2 лъжици вода и пуснете за 10 секунди. Тестото вече трябва да се оформя на големи топчета. Ако не прибавете още 1 лъжица вода и отново пуснете робота съвсем за кратко. След като се оформи, преместете тестото върху набрашнена повърхност и отново леко омесете. Когато ползвате робот не бива да обработвате тестото твърде дълго.

Богата основа от ронливо тесто за чийзкейкза тавичка с размер 23 см

250 гр брашно 1/2 ч.л. сол 125 гр масло 2 жълтъка 2-3 с.л. ледено студена вода

Пресейте брашното и солта в голяма купа. Прибавете маслото и с помоща на ножове започнете да „кълцате“ сместта докато се получат трохи. Прибавете жълтъците и 2 лъжици вода и омесете леко, за да получите тесто. След това преместете тестото върху набрашнена повърхност и леко омесете. Оформете топка, леко я притиснете надолу. Увийте в прозрачно домакинско фолио и оставете за поне 30 минути в хладилника преди да го разточите. Ако ще използвате кухненски робот, то след като прибавите маслото пуснете сместта да се разбие за не повече от 30 секунди, докато получите финни трохи. Прибавете жълтъците и 2 лъжици вода и пуснете за 10 секунди. Тестото вече трябва да се оформя на големи топчета. Ако не прибавете още 1 лъжица вода и отново пуснете робота съвсем за кратко. След като се оформи, преместете тестото върху набрашнена повърхност и отново леко омесете. Когато ползвате робот не бива да обработвате тестото твърде дълго. Ако искате тестото да е сладко прибавете към брашното по 2 с.л. пудра захар. Отново напомням, че блатът може да направите от всеки тип по твърди бисквити като например обикновенните бисквити, които се продават навсякъде или пък бисквитите закуска. Двата варианта за блат предложени по-горе, може да използвате, ако имате време и желание да направите един по-различен и по-близък до оргиналните рецепти чийзкейк.

Изяснявайки въпроса за блата стигнахме и до пълнежа или други думи „чийза“ на чийзкейка. Според определението сиренето крема е леко сладникаво, меко бяло сирене с масленост минимум 33% и водно съдържание не повече от 55%.

Българското сирене крема в онези сребристите малки пакетчета от по 125 гр идеално пасват на това описание. Според тяхното съдържание маслеността им е 30 ~ 32 %, а водното съдържание 52 ~ 58 %. На това описание отговарят разбира се и много други сирена – например класиката сирене Филаделфия. Не бива да се ограничаваме само с тях, в някои рецепти може да срещнете и сирена като рикота, котидж, меко козе сирене, фромаж фреш, а да не забравяме и маскрапонето. Понякога плънката на чийз кейка е и от два вида сирене или от сирене и сметана. Всички зависи от избраната рецепта и от желанието ви да експериментирате. В пълнежа освен сиренето може да има и страшно много други неща, които да придават специфичен вкус и вид на чийз кейка – като започнем от различните аромати и подправки, минем през различните видове шоколад, ядки, сиропи и многообразие от плодове. Може да комбинирате всичко, за което се сетите и даже повече. Просто вземете една основна рецепта за чийзкейк и прибавете отгоре плодов сироп, плодово сладко или пресни плодове, бита сметана или настърган шоколад, карамелен сос или всякакъв друг топинг. Ако искате да сте по колоритни направете например чийзкейк без печене като разделите плънката на две и между двете части направите един слой от плодово сладко или пресни плодове.

Друга основна точка е дали да приготвим такъв тип сладкиш с печене или чрез охлаждане в хладилник. И двата варианта си имат своите предимства и негативи. За мен лично те се обобщават до две неща – при печенето на чийз кейк трябва да се внимава, тъй като най-опасното нещо е да ви се напука отгоре, но пък при изстудяващия метод се работи с желатин, което поне на мен не ми е от любимите неща. От тук нататък, всичко става адски вкусно и така спорът вече е излишен.

Как да се предотвратят пукнатините върху чийзкейка

Първо – не разбивайте твърде много пълнежа. И още по-важно първо смесете и разбъркайте добре всички съставки за пълнежа освен яйцата. Когато ги прибавите трябва да разбивате възможно най-малко, тъй като именно яйцата задържат въздуха, който след това се опитва да избяга при печенето и „начупва“ повърхонстта на кейка.

Печете на водна баня и по ниска температура около 165-170 градуса. Така процесът на печене е плавен и постепенен и вероятността да станат аварии е сведена до минимум. Освен това гарантира равномерно опичане на сладкиша. Чийз кейка е готов, когато в средата е още леко влажен, а не напълно изпечен. Трябва да се знае, че той продължава да се пече дори след изваждането от фурната, от остатъчната си топлина.

При водната баня е задължително да увиете формата с падащо дъно (ако ползвате точно такава) плътно и много добре с алуминиево фолио. След това слагате в по-голяма тавичка, пъхате в загрята фурна като не забравите да прибавите гореща вода в по-голямата тава. Алуминиевото фолио махнете, чак когато кейка е напълно изстинал.

Изстудявайте бавно, не бързайте – тук важи същото правило като при печенето – всички трябва да е бавно и плавно, иначе от стягането при бързото изстудяване могат да се получат пукнатини, обикновено в средата на кейка или леки пукнатинки като паяжинки по цялата повърхност.

Друг трик е да прокарате нож, за да освободите ръба на кейка още щом го извадите. Така при стягането на пълнежа няма да имате никакви проблеми. Все пак не забравяйте да действате внимателно.