Конгресът на САЩ гласува нов способ за решаване на казуси свързани с нарушаване на авторски права

1
164
Добави коментар

Конгресът в САЩ прие The Consolidated Appropriations Act, подписан през декември и от Доналд Тръмп, с който закон се въвежда нов институт за решаване на авторскоправни спорове.

Законът създава Copyright Claims Board, част от Ведомството за авторско право на САЩ, който ще разглежда и решава казуси свързани с нарушаване на авторски права в страната.

Целта на новия орган е да улесни решаването на подобни спорове без да е необходимо те да бъдат разглеждани от съд.

Copyright Claims Board ще се състой от трима експерти определени от Librarian of Congress, които ще разглеждат казуси касаещи нарушаване на авторски права. Процедурата не изисква задължително представителство чрез адвокат, като присъдените обезщетения могат да бъдат до 30 хил. долара с до 5 хил. долара адвокатски разноски.

Процедурата пред Copyright Claims Board е доброволна, което значи че ако притежателят на авторско право подаде претенция за нарушение на негови права, ответната страна ще има 60 дни срок да реши дали иска да участва в процедурата пред Борда или не. При отказ носителят на права може да предяви иск пред съда.

Решенията на Copyright Claims Board могат да бъдат обжалвани пред Ведомството за авторско право на САЩ и в много ограничени случаи пред съда.

Според привържениците на новия институт, той ще осигури възможност на по-малките притежатели на права да ги приложат в случай на нужда без необходимостта от скъпи съдебни дела.

Според противниците, процедурата не предоставя пълният обем от процедурни права на страните, освен това възможността за отказ от участие в процедурата пред Борда би обезсмислила в значителна степен неговата роля.

Източник: Mintz – Seth A. Davidson за Lexology.