Убива ли алкохолът микробите върху кожата и повърхностите?

1
168
Добави коментар
elpakk
elpakk

Чудили ли сте някога, дали алкохолът наистина убива бактериите и как го прави? Определено, отговорът е положителен. Има обаче едно условие, някои видове алкохол, убиват специфични видове бактерии. Също така има разлика и между стерилизация и дезинфекция. Според специалисти стерилизацията се отнася до процедури, които унищожават или елиминират всички форми на микробен живот, докато дезинфекцията елиминира някои патогени, микроорганизми или микроби върху повърхностите. Например, така нареченият етилов спирт (денатурираният етилов алкохол) е изключително подходящ за дезинфекция на всякакви повърхности и дори на ръце и кожа. Заради това, можете да го откриете в съдържанието на повечето дезинфектанти.

Какво представляват микробите?

С името микроб може да се определи всеки микроскопичен организъм, който причинява заболяване. Като цяло, най-често срещаните видове микроби, за които хората са загрижени, са бактериите и вирусите. Тях ги срещаме най-често в ежедневието си и от тях се страхуваме най-много.

Какво е алкохолът по своята същност?

Безспорно, когато говорите за алкохол в 80% от случаите става въпрос за някое питие, но за наша огромна радост той има и други свойства, освен да причинява лекото омайване, така търсено от хората.  Алкохолите са видове органични съединения, които съдържат поредица от хидроксилни съединения.

По отношение на здравеопазването, думата алкохол обикновено се отнася конкретно до два вида – етилов алкохол, известен като етилов спирт и изопропилов алкохол.

Алкохолните напитки убиват ли микробите?

Няма как да сте пропуснали съветите да почистите с ракия или бира дадено място, ако искате да го дезинфекцирате. Но това наистина върши ли някаква работа? Алкохолните напитки като бирата и виното наистина съдържат етанол, но те обикновено не съдържат достатъчно високи концентрации, за да се използват като дезинфектанти за кожата и повърхностите. Освен това, за да се използва за дезинфекция, етиловият алкохол трябва да е денатуриран.

Алкохолът убива ли бактериите?

Краткият отговор е да. Той наистина убива бактериите, ако е в достатъчна концентрация. Това обаче, което алкохолът не може да направи, е да спре възпроизвеждането на бактерии, тоест той не може да убие бактериалните спори.

Алкохолите помагат за унищожаването на части от бактерии, тъй като те променят структурата на протеините, които изграждат бактериите. Алкохолите сами по себе си не действат толкова добре при унищожаването на бактериите, колкото алкохолите, смесени с чиста вода, тъй като водата също помага да се промени структурата на протеините. Заради това, когато си вземете алкохол в голяма опаковка, на нея има упътвания как да го разредите с вода, преди да започнете да дезинфекцирате. Повечето хора смятат, че ако го оставят неразреден, той ще действа по-добре, но това всъщност е заблуда. Важно е да се отбележи, че различните видове бактерии изискват различни алкохолни разтвори и време за престояване, за да бъдат максимално ефективни.

Например, бактерията причиняваща пневмония се убива за 10 секунди от концентрации на етанол от 30% до 100%. Ешерихия коли и салмонела се убиват отново изключително бързо – до 10 секунди, само че при тях 30% разтвор вече не е достатъчен. При тях е необходим разтвор поне 40% и нагоре. Стафилококовата и стрептококовата бактерия (при скарлатина) загиват при концентрация етилов алкохол от 60% и по-високо.

Какво обаче се случва, ако е опитаме да убием вирус с алкохол?

За наше огромно щастие, при правилна употреба, етиловият спирт може да убие и различни видове вируси. Например, такива са херпеса, инфлуенцата (грип), аденовирус, ентеровирус, риновирус и ротавируси.

Да използвате ли алкохол, за да убиете микробите по кожата?

Етиловият спирт произвеждан от Химснаб-Химически продукти“ ООД е перфектен за почистване на ръцете, след като сте докосвали нещо и сте навън и нямате възможност да използвате вода и сапун. Той е много добър вариант и за почистване на повърхностни рани, предвид това, че антисептиците могат да увредят здравата тъкан. Ако пък се чудите какъв дезинфектант за ръце да изберете, ето някои насоки:

Избирайте онзи дезинфектант, който съдържа от 60% до 95% алкохол;
Ако основната съставка е етанол, то ще ви свърши работа съдържание от 60% до 85%;
Ако основната съставка е изопропилов алкохол, то потърсете концентрация от 60% до 80%;

Имайте предвид, че дезинфектантите за ръце са изработвани, за да дезинфекцират повърхността на кожата, без отворени рани. Ако имате раничка по ръцете или по кожата, не използват дезинфектант върху нея. Друго важно условие е да го разтриете по ръцете си добре, в продължение на 20-30 секунди, а не само за 2-3 секунди, както правят повечето хора.