Случаят с Parler и осъзнаване рисковете при обвързване с Public Cloud услуги

1
113
Добави коментар
Novetika
Novetika

Доколко може да се разчита на Public Cloud услуга, след като бяхме свидетели на случилото се с Parler? Това е въпросът, който множество директори на технологични дружества, предлагащи услуги на крайни клиенти, си задават в момента.

Ако бизнесът е междуфирмен и класически, едва ли би имало проблем. Но когато той е насочен към крайния потребител и е открит публично, тогава политика, интереси и настроения се преплитат в сложни взаимоотношения, и се появяват големите рискове.

Parler е основана през 2018 г. алтернативна социална мрежа, защитаваща свободата на словото. Компанията беше набедена, че чрез нейната платформа е координиран щурмът на Капитолия на 6 януари 2021 г. в американската столица Вашингтон.

Parler използваше Amazon Web Service (AWS) за хостинг на своите услуги. След нахлуването на демонстранти в сградата на Капитолия, AWS предупреди Parler, че прекъсва услугата си към тях в много кратък срок. Parler имаха само 30 часа да изтеглят информацията си от сървърите на AWS.

Към януари 2021 г., Parler твърди, че има общо 15 милиона потребители, от които 2.3 милиона активни потребители. Подобен обем изисква архитектура с динамичнo мащабиране на IT ресурсите.

Потребителите са активни в определни пикови часове от денонощието и тогава са необходими повече IT ресурси, да обслужат заявките. Public Cloud услугите предоставят нужните инструменти за динамично мащабиране.

Но всеки Cloud доставчик използва специфични само за него услуги за мащабиране. Така преместването от един на друг Cloud доставчик означава пренаписване на софтуерния код и скриптовете за динамично мащабиране.

Например Cloud услугата за Video Streaming на AWS е Amazon Kinesis. Ако вашите Video Streaming приложения са написани със софтуерен код за Amazon Kinesis, нямате лесна и бърза възможност да ги преместите в рамките на 1-2 дена на друг Cloud доставчик, като Azure.

Услугата за Video Streaming на Azure се казва Event Hubs Capture и използва различен подход. За да преместите услугата си, ще са ви необходими значително повече време и ресурси.

Нещо повече, ако предоставяте Video Streaming услуги, базирани на Amazon Kinesis на неудобни за политическата върхушка ползватели, то вие може да бъдете блокирани по преценка на AWS.

Предимствата на Public Cloud услугите пред хостинг в малък Data Center

Public Cloud услугата предоставя рамкатa и всички необходими инструменти за модерен дизайн на високотехнологични услуги съгласно добрите практики.

Когато искате да предоставите висококачествена услуга на динамично променящ се брой крайни потребители, разположени в различни точки на света, ви е необходим дизайн включващ динамично мащабиране на ресурси и разпределена архитектура.

Нека вземем Parler за пример. За да доставят навреме съобщения до над 2 милиона активни потребители, те използваха Amazon CloudFront.

Това е CDN (Content Delivery Network) услуга, която се предоставя от голям брой локации (Amazon Data Centers). Това e задължително, за да няма забавяне в доставянето на пакетите данни (latency) до крайните потребители, разположени на различни континенти.

Също така Amazon CloudFront осигурява защита от атаки, като DDoS защита.

Ако използвате услугите на самостоятелен Data Center и искате да предоставяте услуга с добро качество за крайния потребител, то вие нямате шанс да се ограничите само до собствено хостнати услуги.

Трябва да използвате някоя от Public CDN услугите, които доставят съдържанието от множество физически локации.

Друг вариант е самостоятелно да изградите подобна CDN услуга, но това би струвало изключително много средства и на практика никой не би инвестирал в подобно нещо при съществуващата конкуренция на CDN доставчици.

Parler в момента няма да може да сключи договор с известна Public CDN компания в Западното общество, понеже никоя подобна CDN компания няма да приеме Parler за клиент.

Ако сключи договор с базирана на Изток Public CDN компания, Parler ще бъде подложена на атаки от медиите, като несигурна мрежа с влияние от Изток. Задачата на Parler да възстанови своя бизнес модел никак не е лесна.