НАСА започна пълненето на ракетата Спейс Лонч Систъм с гориво преди предстоящото огнево изпитание

1
183
Добави коментар
redbul80
redbul80

Ако всичко мине наред, четирите двигателя „RS-25“ ще се запалят и ще работят в продължение на осем минути. Photo credit : NASA

16 януари 2021 г. 20:51 ч.

Светослав Александров. Решаващият момент за свръхтежката ракета „Спейс Лонч Систъм“ настъпи! След разработка, продължила едно десетилетие, след като бяха налети $12 милиарда долара, след продължителни отлагания, НАСА и Боинг най-сетне са в готовност да запалят за пръв път четирите двигателя на ракетата. Това е мигът, който ще определи дали „Спейс Лонч Систъм“ е в състояние да лети и да изведе кораба „Орион“ към Луната по-късно през годината. 

Понастоящем работниците наливат около 2 600 000 литра течен водород и кислород в първата степен на ракетата и ако всичко мине наред, запалването ще е точно в полунощ на 17-ти януари. Изпитанието ще бъде излъчено в реално време по НАСА ТВ. 

Множество космически експерти сравняват „Спейс Лонч Систъм“ със „Старшип“ и дори с „Фалкън Хеви“. Прочие, в настоящия си вариант, ракетата на НАСА и Боинг не е по-различна от действащата свръхтежка ракета на Илон Мъск. „Спейс Лонч Систъм“ може да изведе в орбита около 70 тона полезен товар, докато „Фалкън Хеви“ в невъзвръщаем вариант – близо 64 тона или само с шест тона по-малко. Няма спор, че ако нещо се обърка, медиите ще са безпощадни в своята критика към американската космическа агенция. 

Но докато Мъск разработва „Старшип“, преследвайки мечтата си да покори Марс, генезисът на „Спейс Лонч Систъм“ не е чак толкова благороден, поради което не е чудно защо множество космически ентусиасти не харесват ракетата. Тя е плод на уникален политически акт на неколцина конгресмени, поради което често пъти бива наричана саркастично „Сенат Лонч Систъм“. За тези, които не следят подробно развитието на американската космическа програма, напомням: през 2005 година НАСА започна да работи по проекта „Съзвездие“. За целта беше даден ход на създаването на две ракети – среднотоварна „Арес 1“ и тежкотоварна „Арес 5“. Но когато Барак Обама пое кормилото на властта в САЩ и администрацията на Джордж Буш беше сменена, президентът на Демократите назначи комисия от независими експерти, които да ревизират състоянието на „Съзвездие“. Изводът на експертите от тази комисия беше единодушен: проектът „Съзвездие“ би могъл да постигне успех, но са нужни милиарди долари, каквито Конгресът никога не би осигурил. 

С оглед на извода Обама прекрати „Съзвездие“, но това решение се посрещна на нож от политиците в Конгреса. Никой от тях не се интересуваше дали човек ще се завърне на Луната или ще полети до Марс. Те бяха притеснени от факта, че след пенсионирането на космическите совалки много хора ще загубят работата си и като резултат конгресмените ще останат без избиратели. Поради това те се опълчиха на Обама и настояха работата по космическия кораб, който е известен под името „Орион“, да продължи. Освен това задължиха НАСА да построи свръхтежка ракета от типа на „Арес 5“. И не просто издадоха заповед, но наредиха кои предприятия да строят ракетата и какъв хардуер да бъде използван. Надали е имало такъв явен случай в историята на човешката космонавтика политици да се правят на ракетни учени… 

Крайният резултат е, че „Спейс Лонч Систъм“ е забележителна ракета, но не особено впечатляваща, защото не води до напредък в космонавтиката. Докато Илон Мъск създава иновативни двигатели „Раптор“, работещи на метан, и вече изстрелва „Старшип“ (никой досега не е изстрелвал големи ракети на метан преди Мъск!), „Спейс Лонч Систъм“ разчита изцяло на стара технология. Тя притежава два твърдогоривни спомагателни ускорителя от совалковата програма, монтирани към горивния резервоар, който също представлява наследство от совалковата програма. Четирите двигателя на ракетата на първата степен „RS-25“ са основни двигатели на совалките. Нещо повече – тези двигатели вече са били използвани за космически изстрелвания и са извеждали хора в космоса. Един от тях даже е участвал в изпращането на общо 12 совалкови мисии до орбита! 

Но това, което е най-умопомрачителният факт: совалката беше частично възвръщаема космическа система. Не толкова гъвкава и не толкова печеливша като ракетите „Фалкън“ на СпейсЕкс, но все пак имаше съществени елементи на възвръщаемост. Ракетата „Спейс Лонч Систъм“ представлява крачка назад – тя е изцяло невъзвръщаема, което ще рече, че след като в края на годината изведе кораба „Орион“ към Луната, историческите совалкови двигатели просто ще бъдат изхвърлени в океана! 

Възможно е „Спейс Лонч Систъм“ да успее и колкото и малко да е вероятно да спази графика си, наистина да изпрати първия „Орион“ към естествения ни спътник в безпилотен режим до завършека на 2021-ва. Може и човек да полети към Луната до няколко години. И все пак не бива да забравяме, че основната функция на ракетата е да изпълнява политическа поръчка и да пази работни места. Това е едновременно благословение и проклятие. Проклятие, защото работата по проекта напредва много бавно (защо да си даваш зор, като парите няма да секнат?). И благословение, защото заради това политическо поръчение никой няма да успее да прекрати работата по „Спейс Лонч Систъм“. Обама се опита да реформира космическия отрасъл и въпреки всичко се роди „Спейс Лонч Систъм“, Тръмп се опита да наложи промени и не успя, Байдън вероятно изобщо няма да се опитва, защото в САЩ има далеч по-сериозни проблеми от състоянието на НАСА. 

Така че, харесва ли ни или не, разработката на „Спейс Лонч Систъм“ ще продължи и повечето космически ентусиасти са се примирили с мисълта, че тази ракета ще я има, дори и да не е най-оптималният начин да стигнем до Луната. Пък и по-добре да има някаква програма за усвояване на лунното пространство, отколкото никаква. Вероятно и окололунната станция „Гейтуей“ ще бъде построена и макар и по-рядко в сравнение с МКС, хора ще летят до нея с кораба „Орион“ и „Спейс Лонч Систъм“. 

Затова тази вечер стискаме палци на НАСА и на Боинг. Дори и не заради нещо друго, а защото след налети $12 милиарда долара, трябва да покажат известен напредък. На фона на успехите на „Фалъкн Хеви“ и „Старшип“, би било резил да няма никакъв такъв. 

За повече информация: НАСА

Искате ли да имате своевременен и бърз достъп до новините? Освен страницата на КОСМОС БГ във Фейсбук, присъединете се към канала на уебсайта в Телеграм – линк тук. 

Харесвате ли статиите на КОСМОС БГ? Можете да подкрепите Светослав Александров в Patreon, или да направите дарение чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/