Подценен ли е Етериум, или Полкадот е надценен?

1
188
Добави коментар
cryptalaxy
cryptalaxy

DOT, родната криптовалута на платформата Полкадот, излетя напоследък. Той се изкачи на четвърто място по пазарна капитализация, но дали това е оправдано в сравнение със стойността на Етериум?

BeInCrypto се впуска в текущия анализ на платформата, за да сравни цената на DOT спрямо цената ETH и тяхната употреба в мрежата. Оценката на бъдещия производствен капацитет определя цената. Въпреки това можем да започнем да разбираме оценката на двете екосистеми и защо едната може да бъде подценена или надценена в сравнение с другата.

Наистина ли Полкадот е убиецът на Етериум?

От началото на 2017 г. платформите за интелигентни договори се появяват редовно. Те обещават повишена скорост на транзакциите и намалени транзакционни разходи. Те също така предвиждат свалянето на Етериум като крал на интелигентните договори. Тези цели все още изкушават стартъпите. Платформи като Полкадот и Кардано продължават да растат в стойност и последователи.

Но как използването на платформата се превръща в цена? Те корелират ли? Тези нови платформи може да обещават по-висока скорост на транзакциите. Както скоростта, така и корелацията заслужават допълнително изследване в този случай.

Разбиране на показателите

Понастоящем Етериум е на второ място по пазарна капитализация на криптовалутите. Той може да се похвали с обща пазарна капитализация от 137,8 милиарда долара в сравнение с 15,4 милиарда долара на Полкадот. Полкадот обаче продължава да се изкачва в редиците. Крипто агрегаторът на пазарна капитализация CoinGecko показа, че платформата почти е утроила пазарната си капитализация от средата на декември насам. Какво обаче оправдава цената при сравняване на използваемостта на платформите за интелигентни договори? Нека разберем.

Потребителят Reddit Oxygenjacket сочи към данни от Polkascan, уебсайт, предлагащ данни за онлайн веригата на Полкадот. Платформата достигна своя връх от около шест транзакции в минута при голям обем на транзакциите през последните няколко дни. Полкадот е изпълнявал много по-малко от шест транзакции в минута средно преди своя пик.

Етериум от друга страна изпълнява средно над 850 транзакции в минута постоянно през последния месец. Това се равнява на повече от 140 пъти пика на конкурента. За да опрости нещата обаче, сравнението по-долу използва най-високата стойност при Полкадот.

Сравняването на пазарната капитализация на двата проекта с текущите им трансакционни резултати изяснява ситуацията, може би. Пазарната капитализация на Етериум от 136,8 млрд. долара надвишава 15,6 млрд.-те долара на Полкадот. По този показател Полкадот е само на стойност от 11% от Етериум. В момента обаче той произвежда само 0,7 процента от обема на транзакциите на Етериум. Това голямо несъответствие води до заключението, че или Полкадоте надценен, или Етериуме подценен. Анализът обаче води до задънена улица в този момент.

Подсказка от Пантера

Pantera Capital, една от най-влиятелните базирани на блокчейн компании за рисков капитал в света, наскоро даде подсказка. Непряко посочи, че Етериум може да е подценен. Pantera заяви в последния си бюлетин, че Етериум е подценен в сравнение с Биткойн. В допълнение, може би инвеститорите подценяват Етериум в сравнение с Полкадот след неотдавнашния му спекулативен растеж.

Източник