Проба от косата може да даде най-точна представа за репродуктивния потенциал на жената

1
158
Добави коментар
kff1
kff1

Жените, които искат да знаят с колко яйцеклетки разполагат, могат в бъдеще да изследват косата си.

Оказва се, че добре познатият ни антимюлеров хормон (АМХ), има свойството да се натрупва в космите. Тестването на косата може да даде по-добра индикация за плодовитост от настоящите кръвни тестове.

AMХ се освобождава от яйцеклетките в яйчниците. Нивата на хормона в кръвта до голяма степен зависят от това с какъв резерв от яйцеклетки разполага жената и може да бъде и показател за това колко време ще мине, преди жената да изчерпа този свой резерв.

Някои специалисти предлагат кръвен тест за AMХ на всяка жена, която се опитва да забременее. Въпреки това, в общата популация това не е добър показател за вероятността за успешно зачеване.

Но за лекарите, занамаващи се с инвитро оплождане, нивата на антимюлеров хормон са важен показател, който успешно предсказва кои жени ще реагират добре на стимулация на яйчниците.

В близко бъдеще жените ще да могат да изпратят проба за коса за тестване, вместо да си пускат кръвна проба. Проучване установява, че в група от 152 жени на възраст между 18 и 65 години нивата на AMХ в косата корелират с нивата в кръвта им, както и с броя на яйцеклетките, налични в яйчниците им. Изненадващо се оказва, че нивата на хормона в косата предсказват по-добре възрастта и репродуктивния потенциал, отколкото кръвните нива. Това предполага, че тестът с проба от коса може да е по-показателен от кръвния.

Нивата на хормона в косата може да са по-добър индикатор за по-дългосрочните средни нива в кръвта в сравнение с еднократната кръвна проба, казва Сартак Саваркар от американската компания, която е направила изследването. „Косата е среда, която може да натрупва биомаркери в продължение на няколко седмици, докато нивата на хормоните в кръвта могат да варират бързо в отговор на стимули“, казва той в изявление.

Работата беше представена на тазгодишната онлайн среща на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология.

Източници: New Scientist 2020