Защо преди да Умрат Хората сънуват едни и същи сънища?

1
119
Добави коментар
ezoterikabg.net
ezoterikabg.net

По традиция при сънищата се изучаваха от мистици, екстрасенси и гадатели. В началото на ХХ век. психиатърът Зигмунд Фройд обърна възгледа ни за съня с главата надолу, превръщайки сънищата в крайъгълния камък на психоанализата.

Но какво е това учение – наука или изкуство, се спори и до днес. Но не можете да оспорите  факта, че пророческите сънища са започнали да се изучават от учените преди няколко години. В западните научни медицински списания има много изследвания на сънищата, които се появяват при хората малко преди смъртта. Имаше дори медицинска концепция – „сънища и видения в края на живота“ (End-of-Life Dreams and Visions).

Те се виждат от 9 от 10

Най-известното проучване от този вид е направено от американски учени, които от година и половина са в контакт с пациенти в американските хосписи. Проведени са 453 интервюта с 66 души. Сънища, които в популярност се считат за пророчески, т.е. предсказване на някои събития, 9 от всеки 10 респонденти са видели и това е много висок показател.

 

Какво видяха?

Описанията на сънищата на хора, преживели клинична смърт, са добре известни. Те често говорят за полети в тунел, които завършват с изход към светлината. Този полет обикновено се възприема като преход от живот към смърт. Е, в описанията на сънищата на пациентите в хосписа няма тунели. Но 59% от тях са имали идея в мечтите си, че трябва да отидат някъде. Някои се готвеха да тръгнат, стягаха куфарите, други вече се движеха някъде (но не можеха да схванат крайната точка на пътуването), а някой дори летеше със самолет или пътуваше с влак, често в компанията на вече мъртви хора.

Най-честият мотив на подобни сънища обаче (в 72% от случаите) е среща с вече починали роднини или приятели. Подобни сънища стават все по-чести, колкото по-близо е човекът, който ги е виждал, до смъртта си. Тези сънища не предизвикваха безпокойство, страх или раздразнение, а напротив, бяха приятни и дори успокоителни. Родители, баби и дядовци, сестри и братя, приятели, които присъстваха в тях, казваха нещо мило и обнадеждаващо.

Пациентите, които ги виждаха, често се връщаха в щастливо детство или посещаваха места с добри спомени. Но неизлечимо болните деца мечтаеха за своите домашни любимци, играеха си с тях, както обикновено правеха у дома.

Силни преживявания, случили се в живота, са наблюдавани малко преди смъртта от 28%. Бивш войник в съня отново преживя кацането в Нормандия, в което е бил участник. Мъртвите стояха около него и неизвестен войник му каза, че ще дойдат за него следващата седмица. Друг пациент мечтаеше за най-добрия си приятел от детството и да избяга от къщата с бейзболна бухалка и ръкавица – те много обичали този спорт.

Учените отбелязват, че подобни сънища имат определен психотерапевтичен ефект, създавайки усещане за спокойствие и комфорт у неизлечимо болен човек, примирявайки пациентите в хосписа с предстояща смърт. „Такива сънища са известни сред хората, които се готвят за смърт“, казва Михаил Богомолов, психоендокринолог и президент на Руската диабетна асоциация. – Фройд пише, че сънищата са

обработка от нашето съзнание на несъзнавани ежедневни афекти – стрес, преживявания, психотравми.

Сънищата на хората, които скоро трябва да умрат, също са производни на тяхното съзнание. Интересното е, че подобни сънища се срещат и в художествената литература.

През 1915 г. Джак Лондон написва романа „Странникът на звездите“, героят на който е осъден на смърт и в очакване на това вижда подобни сънища. Известно е, че преди да напише тази книга, писателят е посещавал затвори, където е общувал с истински престъпници, осъдени на смърт и в очакване на екзекуцията “.

Пророчески видения

Друг факт е интересен: тези сънища се различават от повечето обикновени сънища по яркост. Учените отбелязват, че 99% от анкетираните ги възприемат като реалност, те предизвикват толкова интензивни преживявания.

Друга особеност: 45% от участниците в изследването са ги виждали по време на дълбок сън. За 16% те се случиха по време на пробуждането. И при 39% те започват да се събуждат и продължават, когато човекът вече не спи, преминавайки в нещо подобно на видение. Поради това някои лекари са скептични към подобни проучвания, предполагайки, че това не са сънища, а заблуди, провокирани от мощни лекарства, давани на пациентите.

Пророчески ли са такива сънища? Това е основният въпрос за мнозина. Учените мълчат за това. Данните, които цитират обаче, ни карат да мислим за повече. Появата на тези сънища е свързана по определен начин с времето на смъртта.

Първата вълна от пророчески сънища настъпва 8-11 седмици преди смъртта. Тогава те стават редки, но 1–3 седмици преди фаталния край те започват да се виждат отново по-често. Може би, въз основа на такива сънища, ще бъде възможно да се предскаже колко дълго човек все още може да живее. Така че има причина за по-нататъшни изследвания в тази посока.

Какво да правим с вещите на починалите?

Какво е Таро Астрология?

Как можем да променим Съдбата ? Какво да правим ако не ни върви?

Защо не трябва да спим с крака към вратата ?

Как да си направим домашна розова вода?

Вашият Перфектен Подарък според Зодията