Какво да правим с Вещите на Починалите?

1
119
Добави коментар
ezoterikabg.net
ezoterikabg.net

Могат ли да се носят нещата на починалия?

Протоиерей Александър Доколин, ректор на църквите в двора на Патриарха на Москва и цяла Русия, Тихвинската икона на Божията майка и св. Алексий, митрополит на Москва в Централната клинична болница на Св. Алексий, Москва :“Дори след смъртта си, човек продължава да живее чрез нашата памет за него, чрез останалите плодове от труда на починалия, чрез всякакви свидетелства за различни аспекти от живота му. И нещата, принадлежащи на починалия, са едно от истинските доказателства за това. Ако използваме нещата на починалия след смъртта, тогава чрез това удължаваме добрата си памет за починалия.“

какво да правим с вещите на починалите

Носенето или раздаването на нещата на любимия човек зависи от това каква в вещта. Към всичко трябва да се подхожда с мотиви. Можете да запазите нещо за себе си в памет на скъп човек и, разбира се, да носите негова вещ, ако е  в прилично състояние и може да се използва по предназначение. Не напразно са запазени нещата на светците, например мантия или пръстен – какво е свързано с тези хора, какво са носели и до какво са се докосвали. И няма нищо лошо да оставите тези неща у дома.

Какво да правим с вещите на починалия? Протойерей Сергий Васин, настоятел на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в селото. Бобяково, Новоусмански район, Воронежска област.

Докато човек е жив, той върви по покайния път на кръста към Христос. Когато умре, той не може да промени нищо в съдбата си, но ние можем да помогнем на починалите хора, тоест да споделим любовта си с тях. Как ?

На първо място, трябва да се молим за тях, за което имаме пряко указание от Свещеното предание на Църквата. Можем да се молим насаме (у дома), да поръчваме литургия, панихиди.

Можем да нахраним хората в памет на този човек да се молят за него и да даваме милостиня за него на бедните или нуждаещите се. Нещата, останали от починал човек, могат да служат на такава милостиня.

 

По принцип отговорността за нещата, останали от починал човек, е пряко на наследниците. И тук той е свободен да прави каквото си поиска. Например те могат да запазят някои от нещата, особено запомнящите се. Например остават ми неща след баща ми, слугата на свети Георги, Царството Небесно, които нося с удоволствие и често си спомням за него. Някои достойни неща могат да бъдат дадени на нуждаещите се и е по-добре да направите това преди 40 дни, защото до 40 дни е необходима специална молитва за възпоменание на починалите.

През този период се решава предварителната посмъртна съдба на човека. И ако останат някои неща, които вече са неподходящи дори за раздаването им, тогава те могат да бъдат изхвърлени по всякакъв начин: изхвърлете, изгорете или погребете.

Към това трябва да се подходи с преценка и практичност. Просто да затворите стаята на починалия роднина и да оставите всичко там, както си беше? Но прахът все пак ще се събира там и това просто не е благоговейно отношение към човешката памет. Всичко не трябва да „работи“, а функционално да се използва по някакъв начин.

Ако нещата на човек са запазени от хора, които го обичат, тогава те трябва да се поддържат в ред и чистота.

Ако това е икона, тогава те се молят пред нея. Ако това е молитвеник, тогава се използва. Тоест нещата не се почистват „в кошчетата“ и след това те събират прах с години. Понякога те трябва по някакъв начин да го получат, например, в паметните дни на този човек, дори веднъж годишно, но нещата трябва да се използват.

Има пример за запазване на паметта на хората с праведен живот. Килиите им, стаите, в които са се молили и са живели, са запазени, но те се почистват, посещават се, молят се там. Аз самият бях свидетел как килията на отец Йоан Крестянкин в Псково-Печерския манастир се почиства за Великден: ​​нещо се оцветява, обновява, когато завесите трябва да бъдат подгънати или сменени, измити.

Ако човек, живял тук дълги години, е отишъл в друг свят, това не означава, че не му е позволено да влиза там или е разрешено, а само на пръсти и обратно до вратата, отстъпвайки назад. Това поведение е просто пренебрегване на паметта на починалия.

Ако не можете да запазите вещите на починалия и сте готови да ги предадете, но не знаете на кого, то в днешно време е лесно да намерите информация в интернет за благотворителни пунктове за събиране. Можете да занесете нещата в храма – те ще бъдат дадени на нуждаещите се.

Какво да правим с вещите на починалия?

Протоиерей Йоан Йемелянов, председател на енорийския съвет на църквата „Свети блажени Царевич Димитрий“ в Първа градска болница в Москва:

„Най-лошият вариант е да съберете всичко и да „зарадвате някого“ с това, което би си струвало да изнесете в кошчето. Ако нещата са прилични, тогава те могат да бъдат разпределени. Важно е само да запомните, че съдбата на такива неща също е специална работа, много работа, дори специализирана.

Ако познавате тези, които се занимават с това, трябва да разберете какви са изискванията за нещата: на всички благотворителни портали, например на уебсайта на православната служба „Милосърдие“, има подробно описание на това какво да донесете и какво е по-добре да не носите.

Такива условия за прием не са капризи, а плод на дългогодишен опит в работата с хора в нужда. Онези неща, от които вече никой не се нуждае, могат да бъдат изхвърлени с чиста съвест.“

Защо не трябва да спим с крака към вратата ?

Защо все повече жени се отказват от грима ?

Портрет по Снимка за подарък

Ритуал за привличане на богатство

Ведическа Уфология-Класификация на Извънземните

Корона- Световен Окултен Ритуал Посвещение