УСПЕХ: Американската ракета Електрон излетя за пръв път през 2021-ва година!

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab 

20 януари 2021 г. 11:00 ч.

Светослав Александров. И американската компания Рокет Лаб успя да проведе безпроблемно своя първи космически полет за годината, след като тази сутрин ракета „Електрон“ излетя в 09:26 ч. българско време от космодрума Махия в Нова Зеландия. 

В орбита беше въведен комуникационен спътник, построен от немската компания OHB. Почти липсват подробности за него, както технически, така и информация за поръчителя на сателита, което води до подозрения, че крайният клиент е фирма в Китай.

Днешното изстрелване бе 18-то за Рокет Лаб от началото на експлоатацията на ракетите „Електрон“ през 2017-та. Настоящата 2021-ва се очертава да бъде най-натоварената година за основателя на фирмата Питър Бек, като са планирани общо девет мисии. Една от най-дългоочакваните е мисията на НАСА „Кепстоун“ до Луната, като целта е изпращането на апарат в специфична окололунна орбита за изпробване на иновативни системи за навигация, които ще се използват от новата окололунна станция „Гейтуей“ – следващата стъпка в космонавтиката от партньорите-участници в проекта за Международната космическа станция. 

Друго важно събитие, което очакваме от страна на Рокет Лаб, е първото изстрелване на ракета от американски космодрум. Всички досега полети на „Електрон“ са проведени от Нова Зеландия, но компанията вече е построила площадка на територията на Средноатлантическия регионален космодрум във Вирджиния. Дебютният полет от тази площадка е предвиден за първата половина на годината. 

Напомням на читателите, че „Електрон“ е частично възвръщаема ракета, като през ноември Рокет Лаб за пръв път успя да върне благополучно първа степен след полет. В хода на днешната мисия не бе направен нов опит за връщане на степен, но по думите на Бек следващата стъпка в сферата на възвръщаемостта ще бъде предприета „скоро“. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/