УСПЕХ и РЕКОРД: Ракета Фалкън 9 изведе спътници Старлинк, вече е най-надеждната в САЩ!

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

20 януари 2021 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Днес, на 20-ти януари, американската космическа компания СпейсЕкс проведе второто си изстрелване за 2021-ва година, с което изпълни два рекорда и едно постижение по надеждност. Първият рекорд е, че една и съща първа степен летя, след което се завърна успешно, за осми път. Вторият рекорд касае технологичното време за рециклиране – отнело е на компанията само 39 дни да подготви степента за следващ полет след завръщането ѝ от предходния. 

Относно постижението по надеждност – днешното изстрелване бе 77-мото последователно успешно за „Фалкън 9“, с което ракетата задмина предходната най-надеждна ракета на САЩ „Атлас 5“ със 76 последователни успеха. Но докато „Атлас 5“ използва построени в Русия двигатели „РД-180“, ракетата на Илон Мъск е изцяло американска с американски ракетни двигатели! 

Акцентите от полета днес: „Фалкън 9“ напусна стартовата площадка на космическия център Кенеди в 15:02 ч. българско време. Девет минути по-късно първата степен извърши ретроракетно кацане върху роботизираната платформа в Атлантическия океан „Просто прочети инструкциите“. В орбита бяха въведени още 60 интернет спътника „Старлинк“, с което групировката официално надхвърли 1 000. 

Предишните седем полета на възвръщаемата първа степен включваха извеждането на други четири партиди „Старлинк“, група от три спътника за Канада, комерсиален сателит за Сириус XM и първия кораб „Крю Драгън“, който летя в безпилотен режим през 2019 година.

Напомням на читателите, че програмата на СпейсЕкс за 2021-ва е изключително амбициозна, като са планирани 48 изстрелвания. През 2020-та фирмата изстреля 26 ракети, като това също беше рекорд за нея, а САЩ се превърна в световен лидер по брой орбитални полети през календарната година, задминавайки Китай и Русия.

Що се касае до „Старлинк“, Мъск очаква интернет услугата да осигурява печалба от $30 милиарда годишно, с което ще позволи на предприемача да финансира мечтата си за пилотиран полет до Марс. Засега услугата е в етап на бета тест, като потребителите могат да се включват в интернет посредством специален терминал с размера на лаптоп. Същевременно подготовката за покоряването на Червената планета е вече в ход, като тече разработката на новото поколение кораби „Старшип“ и ракети „Супер Хеви“.

Очаква се последният прототип на „Старшип“, обозначен като „SN9“, да изпълни днес огнево изпитание, след което през идните дни да бъде изстрелян на 12-километрова височина по подобие на полета на „SN8“ през декември. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/