Вкусното Домашно Сирене!

1
248
Добави коментар
ivanss
ivanss

За направата на сирене са ви нужни прясно мляко, не сварено, мая за сирене, няколко лъжици хубаво кисело мляко и тензух. Ако имате термометър за мерене на температурата на млякото ще си спестите малко работа. За един килограм домашно сирене се нуждаете от 6 до 9 литра прясно мляко. Свойствата на домашното сирене зависят от сезона и от качеството на млякото. Мая за сирене  Мая за сирене може да купите от по –големите супермаркети. Аз съм купувал от Кауфланд в Младост ( София ). Там трябва да отидете на щанда за сирене, масло и яйца и там да попитате. Питах няколко пъти в различни части на магазина и служители от другите отдели не бяха и чували за мая за сирене. Но служител при хладилните витрини ме насочи. Маята за подквасване на сирене обикновено е в малки шишенца с големина около 2 – 3 см. Маята за сирене струваше около един лев, а от нея може да се направи много сирене. Всяка мая е с различна концентрация и трябва да следвате плътно инструкциите на шишенцето.  Мляко за правене на сирене  Добре е да купите млякото директно от някой производител, който не е обезмаслявал млякото. Млякото в търговската мрежа е обезмаслявано за направата на краве масло и често има изкуствени примеси, вода или други химии. Но ако нямате други избор може да опитате и с купешко мляко. Но шанса да ви се получи сиренето намалява. Млякото е добре да го загреете до към 70 градуса, така се убиват някои от бактериите. Не трябва да сварявате млякото или да достигате до точка на кипене. Ако нямате термометър, който може да използвате, може да загреете млякото докато хване малка коричка ( каймак ). След това оставяте млякото само да изстине до 37 градуса. Ако нямате как да измерите температурата на млякото можете да опитате с пръст температурата. Трябва да е малко по – топла от пръста ви. и съвсем малко по – топличко от челото ви. Не трябва да ви пари изобщо. 

 Заквасване на сиренето  След като млякото е достигнало нужната температура можете да разтворите няколко капки мая ( според инструкциите на маята, която сте купили ) в една лъжичка мляко. За по – добър вкус може да добавите и лъжица кисело мляко на всеки литър прясно мляко. След това разбъркайте добре. Някои източници съветват да се бърка не в кръг, но се получава както и да го разбъркате. Така оставяте млякото да престои 75 минути. След 75 минути вземете нож и нарежете вече заквасеното мляко на кубчета от около 2 см. Оставете така за още 15 минути. 

Изцеждане на сиренето Сиренето на този етап е една идея по – твърдо от кисело мляко. Гъстотата трябва да е като желирано кисело мляко. Изсипете заквасеното сирене в тензуха и оставете да се изцеди от суроватката за около час. След това завържете добре тензуха и сложете тежест, която да притиска сиренето за 12 часа. Тежестта трябва да е половината тегло на сиренето. Тоест ако правите 1 килограм сирене, може да притиснете с тежест, която е 0.5 килограма. Ние от 8 литра мляко получихме 1.3 килограма сирене. Но колко е крайния продукт зависи от сезона, млякото и още показатели. Но може да ползвате като ориентир, че от 6 литра мляко става един килограм сирене. След като притискането приключи може да консумирате незрялото сирене или да оставите за 45 дни да узрее в саламура при температура от 10 градуса.