Рецепта за домашен бахур

1
329
Добави коментар
ivanss
ivanss

Това е рецепта за домашно приготвен бахур, но ще опиша основните стъпки без количества, защото всеки добавям по нещо.

Първо и най-важно са червата. Те трябва да се измият много добре и от двете страни, като се натриват със сол. Обръщат се два пъти.

После се подготвя плънката, като някои продукти, като белия дроб например, трябва да минат термична обработка. Той се вари около 10-15 мин., за да стегне. Освен него слагам далак, сърце, вкембе (което разварявам за около 30мин.), червено месо (плешка, бут), бузи и малко черен дроб.

 

Използвам много праз и малко ориз, а подправям с черен и червен пипер, стрити на прах люти чушки, мащерка и сол.

Всичките месни продукти и субпродукти се нарязват на дребни парчета, а празът се накълцва на ситно. Всичко се смесва, поръсва се с подправките и една шепа-две ориз и се разбърква.

Червата се пълнят на ръка, като трябва да се обърнати с мазната част навътре към плънката и с гладкото навън. Всяко черво задължително се надупчва с клечка за зъби и се пристяга в двата края. Ако са много дълги, се режат на подходящи парчета.

Подреждат се в дълбока тенджера и се покриват плътно с вода. Варят се около час и 15 мин., след което бахурът вече е готов. Охлажда се, нарязва се и се сервира като едно от най-добрите мезета.