Руският съд снема криптоборсата Бинанс от черния си списък с уебсайтове

1
117
Добави коментар
cryptalaxy
cryptalaxy

Съд в района на Архангелск постанови миналото лято, че Бинанс трябва да бъде блокиран, но криптоборсата бе уведомена едва месеци по-късно.

Бинанс, най-голямата борса за криптовалута по обем на търговията, убеди руския съд да премахне уебсайта ѝ от черния списък на регулатора.

Сайтът е блокиран от юни, когато съд в Архангелска област се произнесе в полза на местните прокурори, като заяви, че компанията помага за разпространението на информация за Биткойн (BTC, -7,34%) и че криптовалутата не е регулирана.

„Издаването и използването на биткойни са напълно децентрализирани и няма начин да се регулира от правителството, което противоречи на сегашния руски закон“, се казва в решението от септември.

Бинанс обаче не беше уведомена за съдебните заседания и разбра, че вече е в черния списък на агенцията за интернет цензура Roskomnadzor, три месеца по-късно, според Глеб Костарев, руският представител на криптоборсата. Това попречи на Бинанс да може да защити правилно правата си в съда.

След като Бинанс оспори решението, като поиска справедлив процес, прокурорите оттеглиха жалбата си, сочи новото решение на съда, видяно от CoinDesk.

Криптовалутите като Биткойн не са незаконни в Русия. Законът за цифровите активи, който влезе в сила на 1 януари, признава криптовалутите като облагаема собственост и регулира издаването на централизирани цифрови токени в страната. Президентът Владимир Путин също подписа заповед, че държавните служители трябва да отчитат своите крипто притежания.

Централната банка на страната също публикува директива, ограничаваща количеството цифрови активи, които неквалифициран инвеститор в Русия може да купи до не повече от 600 000 рубли за една година (около 7 740 долара).

Правилата за това как руснаците трябва да отчитат своите крипто притежания за данъчни цели все още се финализират.

Източник