Заради отлаганията в руската космонавтика: астронавтите на НАСА изхранват руските си колеги

1
131
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техници подготвят космическия кораб „Прогрес МС-16“ за полет. Стартът първоначално беше планиран за декември, но впоследствие бе отложен за февруари. Фото : Роскосмос

21 януари 2021 г. 21:20 ч.

Светослав Александров. НАСА изхранва руския екипаж на Международната космическа станция, съобщиха руските медии. Причината – отлаганията на полетите на космическите кораби на Русия. Макар че информацията беше съобщена като уникална новост от някои уебсайтове, това не се случва за пръв път. САЩ и Русия все още са партньори в космонавтиката и когато едната държава изпитва проблеми, другата се притичва на помощ. Това е напълно нормално. 

Напомням на читателите, че изстрелването на товарния космически кораб „Прогрес МС-16“ бе планирано за 11 декември, но заради необходимостта от допълнителна проверка на неговите системи, то беше отложено за 15 февруари. Забавянето лиши руските космонавти от празнично меню за Нова Година и Рождество Христово, а след празниците доведе до допълнителни ограничения в хранителния режим.

Според информацията, публикувана от РИА Новости, руската космическа агенция е изпратила молба към НАСА да превози храна на борда на американския космически кораб „Карго Драгън“ – това е същият кораб, който излетя на 6-ти декември. Вместо това обаче американската космическа агенция предложила да даде на космонавтите от собствените си провизии, които са вече доставени на МКС.

Руският космонавт Генадий Падалка си спомни за аналогична ситуация през 2015-та година, когато лично той участваше на дългосрочна мисия в космоса. През април същата година катастрофира корабът „Прогрес М-37М“ и руснаците трябваше да разчитат на провизиите от американските товарни кораби. Но два месеца по-късно, през юни, аварира и американска ракета „Фалкън 9“, която доведе до загуба на кораба „Драгън“. Веднага след това ролите се обърнаха и американците зависеха от Русия.

Самият Падалка похвали американската храна и смята, че нейните качества са великолепни. Според научно-популярното списание „Все о космосе“ силната страна на космическата кухня на САЩ се крие в нейното разнообразие – астронавтите взимат със себе си обикновени хранителни продукти, които се закупуват от магазина. В сравнение с тях руските космонавти до 2009-2010 година се храниха само със специализирана храна, произведена от Бирюльовския експериментален завод. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/